Des Cognettes – Vin de Pays du Val de Loire -Le Pas Rouge- Gamay

Verkoop door: De Proeftafel | Categorie: Rood

Sulfiet-arm en biologisch

Le Pas Rouge van Domaine des Cognettes is lekker, toegankelijk, licht en fris met body. Vriendelijk robijnrood van kleur met pittige peperige tonen. De smaak is vol en fruitig, maar zonder die yoghurtachtige bijsmaak die moderne Beaujolais nog wel eens wil hebben. Deze prachtige wijn is ook nog een biologisch en sulfiet-arm.

Op gezonde wijze geteeld

Familiebedrijf Domaine des Cognettes maakt al zes generaties lang wijn langs de oevers van de rivier de Loire. In 1990 namen de broers Stéphane en Vincent Perraud het bedrijf van hun ouders over. Zij zijn wijnmakers met een visie: De charme van een wijn zit h’m volgens hen in het feit dat een wijn zowel de identiteit van het terroir, als die van de druivensoort(en) en die van de wijnmaker moet uitdrukken. De kwaliteit wordt dus opgedaan in de wijngaard en moet tijdens het wijnmaken behouden blijven. Daarom werken de broers sinds 2009 volledig volgens het biologische wijnbouwhandvest. Dertig plukkers oogsten de druiven handmatig en de vinificatie gaat op natuurlijke wijze. De druiven worden met een pneumatische pers geperst. De vinificatie geschiedt met de natuurlijke gist van de druiven. De most bezinkt op natuurlijke wijze en de fermentatie wordt op temperatuur gecontroleerd. Deze gezondere manier van telen drukt zich nadrukkelijk uit in de smaak van de wijnen.

Le Clos du Pas Rouge

In de wijngaarden rond Cognettes produceren de broers hun witte, rosé, rode en natuurlijke mousserende wijnen.  De wijnstokken doen het goed op de rijke bodem van graniet met een laag zand, kiezels en klei van de Loirestreek. Door het gematigd klimaat zo dicht bij de Atlantische Oceaan, brengt de regen regelmatig het water dat de wijnstokken nodig hebben en droogt de wind de overmatige vochtigheid. De zachtheid van de zomerzon doet de rest.
De broers staan bekend om hun prachtige Muscadets, maar ook van de Gamay noir druif weten ze een prachtige wijn te maken. Le Pas Rouge heeft haar naam te danken aan het specifieke perceel waar de Gamay noir druiven goeien: Le Clos dus Pas.

Drink Le Pas Rouge bij…

Deze rode wijn is op z’n lekkerst indien gekoeld geserveerd (15°C).
Le Pas Rouge combineert heel goed met charcuterie, gevogelte en kaas. Probeer hem ook eens bij een Marokkaans stoofpotje.

Frankrijk
Gamay
2016
Intens, rond en romig

Online wijn bestellen van De Proeftafel

Dé wijnwinkel voor de avontuurlijke wijnliefhebber. Waar bijzonder heel gewoon is ... Wijnen uit onder andere Italië, Spanje, Duitsland, Hongarije, Oostenrijk, Griekenland en Frankrijk. Daaronder vaak wijnen uit minder bekende…

Bekijk het assortiment