Gratis verzenden > €70,- Snel bezorgd
Klantenservice Inloggen winkelmandje
winkelmandje

Winkelmandje € 0

Rood
Wit
Rose
Mousserend
Dessert
Port & Sherry
Deelnemende wijnwinkels
Winkelmand

Manzanilla Maruja Sanlúcar de Barrameda

Verkoop door: Quiubo | Categorie: Port & Sherry

Een “textbook”-manzanilla met een perfecte frisheid gezien de 80 jaar oude florrijping !
Een goudgele kleur, geuren van abrikoos, kamille (Manzanilla betekent ook kamille …)  wit fruit; zeer rond en omvangrijk qua smaak, ziltig , met een blijvende nasmaak van gedroogd fruit en marsepein
 
Achtergrondinformatie Maruja 
De Sherry Manzanilla Maruja heeft een interessante geschiedenis. In de vroege XX eeuw veranderden de smaken van de zwaardere Olorosos naar een lichtere stijl van de Manzanillas en Fino’s. De Manzanilla kwam in trek en bodega’s wilden dit type sherry. Fernando A. de Terry wilde een van zijn lichte sherry’s als “Maria” registreren, maar werd verhinderd om dat te doen, omdat er al een biscuit koekje van deze naam was. Hij eindigde met de meest soortgelijk klinkende naam die hij kon bedenken: ‘Maruja’. Het klinkt als de naam van een meisje en vertaalt zich ook ruwweg als “huisvrouw” of “meid”.
De Spaanse burgeroorlog ruïneerde echter het zakendoen op de binnenlandse markt.
Later, in de jaren 50 van de vorige eeuw, werd de Manzanilla Maruja weer populair. De solera, in werkelijkheid een Fino uit El Puerto de Santa María , werd tot het midden van de jaren vijftig opgefrist met grote hoeveelheden Manzanilla, die werden gekocht van boega Barbadillo. Dit werkte goed, totdat de Manzanilla sherry weer uit de mode raakte.
In 1985 werd de bodega van Fernando de Terry samen met zijn Maruja soleras gekocht door Juan Piñero.
In 1993 kocht Juan Piñero 1800 zeer goede Amerikaanse eikenhouten vaten, elk met een capaciteit van 30 arrobas (ca. 500 liter).
Vervolgens kocht hij een Manzanilla-solera van 400 casks, even groot als de hoeveelheid jonge wijnen uit de wijngaarden van Pago el Cuadrado.
Vastbesloten om verder te verbeteren, kocht hij in 2000 de oude Pedro Domecq-bodega in de Calle Alcoba, samen met de Soleras van Manzanilla Maruja, die ooit toebehoorden aan Fernando A de Terry….. Deze werden verplaatst naar de bodega in Calle Trasbolsa, waar de omstandigheden perfect waren voor Manzanilla.
In 2007, omdat hij een groter assortiment wijnen wilde aanbieden, kocht hij nog een oude bodega in het historische centrum van Jerez, in de Calle Francisco Javier.
Deze bodega besllat zo’n 800 m2, heeft een aarden vloer, een hoog dak en dikke muren om de hitte te regelen.
Het gebouw herbergt de solera Fino Camborio, die eens ook toebehoorde aan Fernando A. de Terry  in El Puerto de Santa María, en ook 750 zeer oude Amerikaanse eikenuiteinden met een zeer oude Oloroso.
Juan Piñero bezit geen eigen wijngaarden, maar kopen most in van de Pago del Hornillo, een zeer gerenommeerde wijngaard in Sanlúcar.
Ze hebben inmiddels zo’n 3.000 oude Sherry-vaten in de leeftijd van 40 tot 100 jaar …

Achtergrondinformatie sherry en herkomststreken
Een sherry komt uit een klein gebied: rond de steden Sanlúcar de Barrameda en Jerez de la Frontera
Maar ……. er is een ander deel in Spanje, rond het stadje Montilla – Moriles, ongeveer 120 km ten oosten van Sevilla, waar ze een montilla maken.
In feite zijn een sherry en een montilla één en dezelfde wijn, maar met verschillende namen. Dat komt, omdat de D.O. Jerez de mensen uit Montilla verbood om hun wijn ook sherry te noemen. Het productieproces, de veroudering en opslag zijn precies hetzelfde.
Er zijn erg weinig verschillen tussen een sherry en een montilla, maar er zijn er enkele:

  • 98% van de druiven die in het Jerez-gebied worden gebruikt, is de Palomino-druif. Het gebied rond Montilla is voornamelijk gebaseerd op de Pedro Ximenez-druif, zie dessertwijn PX Piedra Luenga van bodegas Robles , ook hier bij vindmijnwijn.
  • De Palomino-druif bevat minder suiker dan de Pedro Ximenez-druif, vanwege het feit dat het Jerez-gebied dichter bij de zee ligt en daarom iets kouder is dan het Montilla-gebied.
  • Het fermentatie proces van de palominodruif bereikt een max. alcoholpercentage van 12-13%, dus de bodega’s in het Jerez-gebied moeten een beetje alcohol toevoegen om een Fino / Manzanilla van 15% te produceren. De PX-druif in het Montilla-gebied heeft hoge suikers, dus het fermentatieproces van deze druif haalt 15% alcohol uit zichzelf.
Er zijn enkele soorten Sherry, waarvan dit de 4 bekendste zijn:
Fino (Jerez) of Manzanilla (Sanlucar); is de droogste en de kleinste van de traditionele soorten versterkte wijn van de sherry en Montilla-Moriles. In tegenstelling tot de zoetere variëteiten moet deze jong worden geconsumeerd;  kort nadat de fles is geopend, omdat blootstelling aan lucht ervoor kan zorgen dat ze snel hun smaak verliezen
Amontillado; een sherry ontwikkeld onder een beschermende laag van Flor, nauwelijks kleur door zuurstof, zeer lichtgeel en licht van smaak
Oloroso; een sherry ontwikkeld met toegang tot zuurstof, licht tot donker oranje, rijk aan smaak
Palo Cortado; begon te ontwikkelen onder een laag van flor, maar verloor zijn flor in het proces, heeft een deel van de rijkdom van Oloroso en een deel van de knapperigheid van Amontillado.

 

 

 
Spanje
Palomino fino
Droog, fris en kruidig

Online wijn bestellen van Quiubo

Quiubo is specialist in bijzondere Spaanse wijnen, wijnen van streekeigen, soms bijna uitgestorven druivensoorten, wijnen van kleine familiebodega's die jarenlang eigenlijk alleen te proeven waren in de wijnstreken zelf, en…

Bekijk het assortiment