Mellasat White Pinotage
Verkoop door: Beleveniswijn | Categorie: Wit
Decanter World Wine Awards | 92 punten
Eén van de eerste witte Pinotages
De paradox van deze “Witte Pinotage” is dat het oog de andere zintuigen bedriegt. Een witte wijn gemaakt van rode druiven van de unieke Zuid-Afrikaanse Pinotage.
SIGMA betekent “de som van” in wiskundige zin en symboliseert de complexiteit van deze wijn. Een van de eerste witte pinotages ter wereld!
De wijnfles is afgesloten met een natuurlijke kurk in plaats van een schroefdop. Deze wijn kan een aantal jaren bewaard worden. Langer dan gemiddeld voor een witte wijn, omdat de basis een rode druif is.
Prachtig in balans
Het licht romige, nootachtige karakter geeft deze bijzondere wijn een goede balans tussen intens tropisch fruit en bananenaroma’s.
Een sterke wijn met een zachte structuur in de mond en een stimulerende zuurgraad.
De Grote Hamersma score 9-
Wat zegt Harold Hamersma hierover?
“Pinotage blanc. Geef toe. Dat proef je niet dagelijks. Toch niet helemaal uniek. Maar degenen die ’m zo blank krijgen, gebruiken daarvoor meestal houtskool. Doen ze bij Mellasat niet aan. Kleur verdwijnt voornamelijk door ouderen op gebruikt hout. Zodoende een lichte notigheid, een weldadige romigheid, een honingspatje, een wat tropische invulling met zachte appelzuren en een vleugje foelie. Zacht, mild, bijzonder. Vonden ze tijdens Decanter World Wine Awards ook waar ie 92 punten oppikte van de 100 beschikbare, lees ik op de website van de importeur. Alleen ging het toen wel om de 2015 oogst. De 2018 moet het met een 9- van De Grote Hamersma doen. Maar da’s toch ook niet bepaald met de hakken over de sloot.”
Vinificatie
De druiven werden in hele trossen geperst (d.w.z. zonder ontstelen of pletten) in een pneumatische “zak” -pers om kleurbehoud te minimaliseren. Langdurige sapbezetting gedurende drie dagen met behulp van een bezinkend enzym en bentoniet verwijdert alle blos die het sap mogelijk heeft vastgehouden. Het sap (tegen die tijd een koraalkleur) werd vervolgens overgebracht naar 300li eiken vaten (12% eerste vulling, 7% tweede vulling, 14% derde vulling en 67% oudere vaten).
Gist (Laffort VL2) werd geĂŻnoculeerd en vervolgens gedurende ongeveer 12 dagen gefermenteerd bij een gemiddelde temperatuur van 17ËšC. Fermentatie zorgde ervoor dat alle resterende “kleuring” in kleur wegviel. Malolactische gisting vond op natuurlijke wijze plaats na de alcoholische gisting en de droesem werd gedurende zes maanden wekelijks geroerd door de vaten te rollen. De duur van de fermentatie en rijping van het vat was elf maanden. Eiwitstabilisatie werd uitgevoerd met bentoniet en uiteindelijk werd een zachte klaring uitgevoerd om de wijn te klaren voordat deze werd gebotteld.
Er werd geen filtering van de wijn uitgevoerd, behalve bij het bottelen wanneer een mediumfiltratie werd uitgevoerd.
Veelvuldig bekroond
Oogst 2011 – Decanter World Wine Awards 2013: Commended Award.
Oogst 2013 – Platter’s South African Wine Guide: 4 * “Pinotage gevinifieerd in eiken als een droge witte wijn. Fruitige, volle smaak en romige, lange afdronk. “
Oogst 2014 – Platter’s South African Wine Guide: 4 * “Blanc de noir” gevinifieerd in eiken. “Onstuimige tropische kenmerken voegen interesse toe aan de diepte van de wijn en de pittige complexiteit. “
Oogst 2015 – Decanter World Wine Awards 2016: Zilveren medaille (92 punten)
Oogst 2017 – Platter’s South African Wine Guide 2019: 4 *, Paarl Wine Challenge 2019: Top 12
Land: | Zuid-Afrika |
---|---|
Streek: | Paarl |
Domein: | Mellasat |
Jaar: | 2019 |
Druif: | Pinotage |
Smaak: | Vol, rijk en complex |
---|---|
Classificatie: | Wine of Origen |
Wijn/spijs: | Sterke gearomatiseerde vis en zeevruchten, Milde curry's (Bobotie), Aziatisch eten. |
Alcohol: | 11.5 |
Inhoud: | 0,75 |
Online wijn bestellen van Beleveniswijn
In 2004 bezocht Fred Bijker voor het eerst Zuid-Afrika en was direct gefascineerd en enthousiast over dit mooie land en het leven in Zuid-Afrika. Sinds die tijd houdt hij van…
Bekijk het assortiment