Mendez Moya Tinto

Verkoop door: Granada Wijnen | Categorie: Rood

Pure Spaanse blend

Roodpaarse ongeklaarde en ongefilterde wijn, zonder (sulfiet) toevoegingen!

Ingetogen neus van zwart fruit (bosbes, kers) en boersig; in de smaak fruitig, sappig, kruidig; zachte tannines en frisse zuren; goed in balans; In de eenvoud toont zich de meester, want de sulfietvrije wijnen (met minder dan 10 mg/l) zijn toch stabiel. Deze mooie rood-paarse jonge natuurwijn is afkomstig van hoogvlakte (1300 m.) ten Noorden van de Sierra Nevada. José Mendez Moya is een ecologische wijnmaker in hart en nieren. Eigenzinnig, zorgvuldig en met veel passie en geduld maakt hij natuurwijnen van superieure kwaliteit. Met groot respect voor de natuur verzorgt hij zijn wijngaarden en begeleidt hij het Pinificatieproces. Daarmee maakt hij een lange neus naar zijn behoudende leermeesters op de opleiding.

Opvallend goed beoordeeld

Jolande Vos (I Love Food & Wine) over de jaargang 2015: “Een paar jaar geleden had ik nog nooit gehoord van de wijnstreek Granada uit het Zuid-Spaanse berggebied Sierra Nevada. Maar sinds ik het echtpaar Nelleke Maris en Dick Speelpenning heb ontmoet van Granada Wijnen is daar verandering in gekomen. Met hen samen ben ik door het berggebied gereden en sindsdien beoordelen we bij I Love Food & Wine regelmatig wijn uit hun assortiment. Zo ook deze biologische rode wijn van Bodega Méndez Moya. Kijk wat het proefpanel hiervan vond. Bodega Méndez Moya heb ik helaas (nog) niet bezocht. Het ligt aan de noordkant van de Sierra Nevada in het dorp Dólar, 1300 meter boven de zeespiegel. Het mooie kleine wijnhuis kijkt uit op de besneeuwde bergtoppen van Sierra Nevada, zoals je kunt zien op de foto’s van hun website. José Mendez erfde het land van zijn ouders. Hij had een vooruitziende blik en realiseerde zich dat de grond waarschijnlijk zeer geschikt was voor ‘winemaking’. Vanaf het allereerste begin wilde hij ecologisch/biologisch werken. Pas in 2005 waren zijn wijnen stabiel genoeg om te gaan verkopen. Hij plukt de druiven ’s nachts en gebruikt alleen ‘wilde’ gisten voor de fermentatie. Er wordt GEEN sulfiet toegevoegd, en dat is heel bijzonder. Ook wordt de wijn niet gefilterd of geklaard. Van nature bevat de wijn wel nog steeds een heel klein beetje sulfiet, maar dit is minder dan 10 mgr/l. Sappig en kruidig. In totaal maakt José Méndez Moya zeven verschillende wijnen, waarvan één wit. Wij proeven (blind) de Tinto Joven uit 2015. Gemaakt van Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Syrah. De meningen zijn ietwat verdeeld, maar er komt toch een meer dan goede beoordeling uit. De wijn is diep donderrood van kleur en je ruikt meteen lekker veel rijp bosfruit, rijpe kersen en kruidigheid. Ook in de smaak komen diezelfde aroma’s terug; diepe aroma’s van bosfruit, veel kruidigheid, specerijen en sucade (doet denken aan ontbijtkoek). Rijp, sappig en apart. Kortweg: een stevig glas met veel concentratie en rijpe tannines. Zuiver. Gemiddelde score: 7,7.

Wijn zonder sulfiet

Wijnen zonder sulfiet zijn er helaas niet! Sulfiet ontstaat van nature tijdens het vergistingsproces van druiven naar wijn waardoor er altijd een klein percentage sulfiet in wijn zit. Bij deze wijn is het percentage sulfiet minimaal!

Spanje
Cabernet sauvignon, syrah, tempranillo
2017

Online wijn bestellen van Granada Wijnen

Granada Wijnen (2012) biedt verrassende wijnen van overwegend kleine familiebodega’s, allen uit de zuidelijke helft van Spanje. Wij importeren ál onze wijnen direct van de bodega en komen regelmatig bij…

Bekijk het assortiment