Monasterio Corias Escolinas Albarin Tinto

Verkoop door: Quiubo | Categorie: Rood

Fluweelzachte topwijn uit Asturias

De Monasterio Corias Escolinas Albarin Tinto is een geweldige monovarietalwijn. Gemaakt van 100% Albarin Tinto, met druiven van alleen oude stokken op de best georiënteerde percelen, een frisse wijn, fruitig en zacht en heerlijk doordrinkbaar door een goede balans tussen fruit en houtrijping.

Asturias – coolclimate wijnen

Asturias als wijngebied …. dat is bijzonder! Zo bijzonder dat men zelfs in Spanje Asturias kent van de Picos de Europa, de mooie rustige kust, de cider en vooral van veel kaas , maar eigenlijk helemaal niet van wijn, terwijl er al eeuwen geleden wijnbouw plaatsvond in de streek door kloosterlingen. Langzaam aan komt de wijn van Asturias nu in beeld, en dat is heel terecht ; ze hebben heel bijzondere eigen druiven, de Albarin Blanco, Albarin Tinto, Verdejo Negro en Carrasquin, naast een heel eigen, lekker frisse variant van de Mencia. En ze vermoeden dat er nog meer onontdekte soorten staan….De wijnbouw in dit gebied is wel zwaar om in te werken, er zijn voldoende maar wel erg kleine wijngaarden, ze zijn hoog en steil gelegen dus moeilijk om er te werken en ze zijn moeilijk bereikbaar via smalle bergweggetjes, daarnaast is het klimaat erg onvoorspelbaar, met strenge soms lange winters met sneeuw en ijs, beduidend minder zonuren dan in de rest van Spanje en er wordt pas laat in het najaar geoogst ( eind oktober-november) met alle weer-risico’s die daar weer aan verbonden zijn. Ik zelf denk echter dat deze Atlantische wijnen, ook wel coolclimate wijnen genoemd, ècht de toekomst van de wijnbouw in Spanje zijn; de bodem is geweldig, de druiven zijn bijzonder en het weer is hier zoals de naam al zegt ‘cool ‘ met toch voldoende zonuren. De ligging en orientatie van percelen is in deze streek dan ook erg belangrijk, evenals veel kennis van de druiven en de streek.

Monasterio de Corias

Juan Manuel Redondo, hij is helaas in 2017 plotseling overleden, was een van de grondleggers van de opleving van de wijnbouw in Cangas. Hij heeft, geboren en opgegroeid in Cangas, als wijnbouwer en oenoloog, samen met zijn zakenpartner, zijn jongensdroom kunnen laten uitkomen: de bodega van het klooster Monasterio de Corias weer nieuw leven in te blazen, en ze hebben er fantastische wijnen mee in de markt gezet, mensen uit de streek geïnteresseerd gekregen in de wijnbouw, heeft ze opgeleid en ook gezorgd voor opvolging van zijn idee om de wijnbouw in Cangas goed op de kaart te zetten en het cultureel erfgoed van Cangas te waarborgen voor de toekomst en naam en faam op te bouwen met de wijnen.

Proeven

Proef de wijnen, de bijzondere druiven, combineer de witte wijnen met de Cabrales blauwschimmelkaas uit de streek , de rode wijnen met de vele andere kazen en de mooie vleesgerechten uit deze boerenstreek en ga er vooral zeker een keer naartoe ! Asturias is onbekend maar prachtig !

Hamersma sterwijn

De Monasterio Corias Escolinas Albarin Tinto is bekroond met een 9 in De Grote Hamersma 2019.

Spanje
Albarín tinto
2012
Complex, krachtig en vol

Online wijn bestellen van Quiubo

Quiubo is specialist in Bijzondere Spaanse wijnen, wijnen van streekeigen, soms bijna uitgestorven druivensoorten, wijnen van kleine familiebodega's die jarenlang eigenlijk alleen te proeven waren in de wijnstreken zelf, en…

Bekijk het assortiment