vindmijnwijn
Gratis verzenden > € 70,- Snel bezorgd Klantenservice Inloggen Winkelwagen

Castelão druif

De Portugese Castelão druif is een veelzijdige blauwe druif, die zich goed kan aanpassen aan verschillende klimatologische omstandigheden. De beste wijnen van deze druif worden geproduceerd in het gematigde mediterrane klimaat en de zandgronden van het schiereiland Setúbal.

De wijnen van de Castelão druif zijn robijnrood, soepel, zacht en fruitig met aroma’s van rode bessen en frambozen. Rijping op eikenhout verrijkt de smaak en verzacht de tannines. Door het blenden met andere druivensoorten zoals Aragonez, Syrah, Tinta Roriz en Touriga Nacional onstaan de meest gastronomische wijnen, met aroma’s van krachtig rood fruit, vergezeld van mooie zuren en elegante, zijdezachte tannines.

Wijnen van de Castelão druif

Veelzijdige druif

De veelzijdigheid maakt de Castelão druif populair bij wijnmakers. Deze druif gedijt goed in droge, warme klimaten maar kan ook prima presteren in koelere delen van Portugal. Dit levert verschillende resultaten en toepassingen op. Door wijnmakers kan de druif hierdoor worden gebruikt voor het maken verschillende rode wijnstijlen: van soepel, direct drinkbaar tot intens en krachtig met een goede bewaarcapaciteit. In de Douro-vallei verdwijnt een deel van de oogst van de Castelão druif in de productie van port.

Setúbal favoriet

Het wijngebied Península de Setúbal biedt deze druif de beste omstandigheden en goede opbrengsten voor prachtige wijnen met een mooie zuurgraad, zachte tannines en fruitige aroma’s. Het is gelegen onder Lissabon, langs de rivier de Sado, ten zuiden van de rivier de Taag. De bodem bestaat uit zandsteen, klei met zand en kalk. De aanwezigheid van de Atlantische Oceaan en de 2 rivieren creëert een bijzonder klimaat met unieke kenmerken die je terugvindt in de prachtige rode wijnen. De Família Horácco Simões Tradicão Castelão is zo’n exemplaar, bekroond als sterwijn in De Grote Hamersma 2019 met een 9-! De Castelão druif komt ook voor in andere wijngebieden zoals Alentejo, Bairrada, Douro, Estremadura en Ribatejo.

Synoniemen

De namen van de Castelão druif kunnen per regio verschillen. Veel gebruikte synoniemen zijn: Bastardo Espanhol, João do Santarém, Mortágua de Vide Branca, Tinta Merousa en Trincadeira.
De naam Periquita wordt ook vaak in verband gebracht met Castelão. Periquita is echter geen synoniem voor Castelão. Periquita is de naam van een populaire op Castelão gebaseerde rode blend en komt voort uit de naam van de wijngaard (Cova de Periquita) waar de druif voor het eerst was aangeplant door de beroemde Portugese wijnmaker José Maria de Fonseca.

De mooiste spijs wijn combinaties met Castelão

Castelão wijn is goed te combineren met een grote variëteit aan gerechten zoals:

  • Charcuterie, paté
  • Gebraden eend-, gans- en lamsvlees
  • Blauwe kaas, druiven
  • Steak
  • Gegrilde groenten
  • Pizza en lasagna

Ontdek het zelf!

Heb je – net als onze winkeliers en importeurs - een passie voor kwaliteit en smaak? Dan valt er nog heel wat te ontdekken op hét wijnplatform voor wijnliefhebbers. Op Vindmijnwijn.nl. reis je langs de beste wijnhuizen en mooiste wijngebieden met wijnen van de Castelão en bestel je online gemakkelijk, veilig en vertrouwd jouw ambachtelijke wijn van de Castelão druif. Wil je meer te weten komen over Portugese wijn, wijnclassificaties, wijnstreken en druivensoorten? Lees alles over wijnland Portugal en ontdek de avontuurlijke Portugese wijnen van dit veelzijdige wijnland!

Vind alle wijnen van Castelão
Vindmijnwijn krijgt een 9,2 van maximaal 10 uit 34 beoordelingen.
Wat vinden onze klanten

Neem vrijblijvend contact met ons op