vindmijnwijn
Gratis verzenden > € 70,- Snel bezorgd Klantenservice Inloggen Winkelwagen

Arinto druif

De Arinto druif is een laatrijpende witte druif die in heel Portugal wordt verbouwd, maar de belangrijkste wijnregio voor de Arinto druif ligt ten noorden van Lissabon in DOC Bucelas. De witte wijn uit DOC Bucelas moet voor tenminste 75% van Arinto zijn gemaakt en dat levert licht minerale, frisse wijnen op die smaken naar appel, perzik en limoen.

Arinto is een druif met een aantal goede eigenschappen. Zo weet deze druif zijn zuurgraad te behouden ondanks de hitte en droogte. Daardoor hebben de wijnen van Arinto een uitstekend bewaarpotentieel en is de druif een populair bestanddeel in de vele blends die je in Portugal tegenkomt.

Wijnen van de Arinto druif

Familie of legende?

Arinto wordt vaak vergeleken met Riesling omdat het qua smaak en structuur sterk op elkaar lijkt. Volgens de legende hebben Duitse pelgrims dit ras in de Middeleeuwen van de Rijn naar Portugal gebracht. Lang werd gedacht dat Arinto verwant was aan Riesling, maar dit kon niet worden bewezen, dus het is waarschijnlijk echt een legende.

Synoniemen

De Arinto druif kent vele namen. Arinto wordt in het Vinho Verde gebied Pedernã genoemd, maar afhankelijk van de regio kom je ook andere lokale variaties tegen zoals Arinto Cachudo, Arinto Miudo, Arinto do Dão, Cerceal en Azal Galego. Buiten Portugal is deze witte druif in beperkte mate ook in Spanje te vinden. Uiteraard ook met een geheel eigen lokale naam.

Populaire blends

De Arinto druif is met zijn mooie zuren niet alleen zeer geschikt voor met maken van mousserende wijnen maar ook voor het blenden met witte druiven met een lage zuurgraad, met name in de warmere wijnstreken zoals Alentejo en Ribatejo. Typische blends met Arinto worden o.a. gemaakt van de druivensoorten Alvarinho, Fernão Pires, Antão Vaz, Roupeiro, Galego Dourado en Sercial.

100 % Arinto

Naast blends worden er ook prachtige wijnen gemaakt van 100% Arinto druif. De Autocarro Nr 38 Branco is zo’n exemplaar, een intense witte wijn, vol met citrus en heerlijk mineralig.

De mooiste spijs wijn combinaties met Arinto

Wijnen van de Arinto druif zijn goed te combineren met een grote variëteit aan gerechten zoals:

  • Krokante calamari
  • Sushi, oesters, kreeft en garnalen
  • Spaghetti vongole
  • Salade met kwartel, truffel en asperges
  • Vis, gevogelte en kerrieschotels

Ontdek het zelf!

Heb je – net als onze winkeliers en importeurs - een passie voor kwaliteit en smaak? Dan valt er nog heel wat te ontdekken op hét wijnplatform voor wijnliefhebbers. Op Vindmijnwijn.nl. reis je langs de beste wijnhuizen en mooiste wijngebieden met wijnen van de Arinto druif en bestel je online gemakkelijk, veilig en vertrouwd jouw ambachtelijke wijn van de Arinto druif. Wil je meer te weten komen over Portugese wijn, wijnclassificaties, wijnstreken en druivensoorten? Lees alles over wijnland Portugal en ontdek de avontuurlijke Portugese wijnen van dit veelzijdige wijnland!

Vind alle Arinto wijnen
Vindmijnwijn krijgt een 8,7 van maximaal 10 uit 50 beoordelingen.
Wat vinden onze klanten
Neem vrijblijvend contact met ons op