vindmijnwijn
Gratis verzenden > € 70,- Snel bezorgd Klantenservice Inloggen Winkelwagen

Arinto druif

Ontdek de onbekende pareltjes gemaakt van de Arinto druif

De Arinto druif is een laatrijpende witte druif die in heel Portugal wordt verbouwd, maar de belangrijkste wijnregio voor de Arinto druif ligt ten noorden van Lissabon in DOC Bucelas. De witte wijn uit DOC Bucelas moet voor tenminste 75% van Arinto zijn gemaakt en dat levert licht minerale, frisse wijnen op die smaken naar appel, perzik en limoen.

Arinto is een druif met een aantal goede eigenschappen. Zo weet deze druif zijn zuurgraad te behouden ondanks de hitte en droogte. Daardoor hebben de wijnen van Arinto een uitstekend bewaarpotentieel en is de druif een populair bestanddeel in de vele blends die je in Portugal tegenkomt.

Wijnen van de Arinto druif

Familie of legende?

Arinto wordt vaak vergeleken met Riesling omdat het qua smaak en structuur sterk op elkaar lijkt. Volgens de legende hebben Duitse pelgrims dit ras in de Middeleeuwen van de Rijn naar Portugal gebracht. Lang werd gedacht dat Arinto verwant was aan Riesling, maar dit kon niet worden bewezen, dus het is waarschijnlijk echt een legende.

Synoniemen

De Arinto druif kent vele namen. Arinto wordt in het Vinho Verde gebied Pedernã genoemd, maar afhankelijk van de regio kom je ook andere lokale variaties tegen zoals Arinto Cachudo, Arinto Miudo, Arinto do Dão, Cerceal en Azal Galego. Buiten Portugal is deze witte druif in beperkte mate ook in Spanje te vinden. Uiteraard ook met een geheel eigen lokale naam.

Populaire blends

De Arinto druif is met zijn mooie zuren niet alleen zeer geschikt voor met maken van mousserende wijnen maar ook voor het blenden met witte druiven met een lage zuurgraad, met name in de warmere wijnstreken zoals Alentejo en Ribatejo. Typische blends met Arinto worden o.a. gemaakt van de druivensoorten Alvarinho, Fernão Pires, Antão Vaz, Roupeiro, Galego Dourado en Sercial.

100 % Arinto

Naast blends worden er ook prachtige wijnen gemaakt van 100% Arinto druif. De Quinta de Linhares Arinto Branco is zo’n exemplaar, bekroond in De Grote Hamersma 2019 met een 8,5!

De mooiste spijs wijn combinaties met Arinto

Wijnen van de Arinto druif zijn goed te combineren met een grote variëteit aan gerechten zoals:

  • Krokante calamari
  • Sushi, oesters, kreeft en garnalen
  • Spaghetti vongole
  • Salade met kwartel, truffel en asperges
  • Vis, gevogelte en kerrieschotels

Passie voor kwaliteit en smaak?

Vind je kwaliteit en smaak belangrijk, maar ook een fijne prijs? Vindmijnwijn.nl brengt je het beste van onze winkeliers en importeurs. Laat je verrassen door onze selectie en bestel gemakkelijk, veilig en vertrouwd jouw karakteristieke wijn van de Arinto druif. Wil je meer te weten komen over Portugese wijn, wijnclassificaties, wijnstreken en druivensoorten? Lees alles over wijnland Portugal en ontdek de avontuurlijke Portugese wijnen van dit veelzijdige wijnland!

Vind alle wijnen van Arinto


Neem vrijblijvend contact met ons op