Menu
Quinta da Lapa 'Retro'Fernão Pirão | Portugal | gemaakt van de druif Fernão Pires
Quinta da Lapa 'Retro'Fernão Pirão | Portugal | gemaakt van de druif Fernão Pires

Quinta da Lapa 'Retro'Fernão Pirão

2022

Oranje wijn

Indien 2022 niet beschikbaar is, leveren wij 2023.

12,75

Prijs is per fles

  • Op voorraad:
    Binnen 2-4 werkdagen in huis
Verzenden via Post NL
Betalen via Ideal
Betalen via Mastercard
Betalen via PayPal
Vindmijnwijn vondst
Dit is een Vindmijnwijn.nl vondst

Een Vindmijnwijn Vondst is een wijn die voldoet aan tenminste één van de volgende criteria: ✓ Uitstekende prijs-kwaliteit ✓ Onontdekt in Nederland ✓ Blinkt uit in deze categorie

Een 'Retrowijn' van Quinta da Lapa

Wijnen oranje noemen is een relatief nieuw fenomeen. In de regio Tejo gebruikt men de werkwijze al heel lang en Quinta da Lapa maakt deze 'Retro' ook al weer een groot aantal jaren. De druiven worden licht overrijp geoogst en worden, net als rode wijn gekneusd en gevinifieerd op een wat hogere temperatuur. Het resultaat is, zoals ze zelf zeggen: "witte wijn (niet oranje dus) die bedoeld is om als een rode wijn te drinken".

Hoe smaakt deze wijn?

AlcoholAlcohol13%
SpijsSpijsTajine kip
InhoudInhoud75 cl 
ClassificatieClassificatieDOC
HoutgerijptHoutgerijptNee

De Grote Hamersma score

“ “

Oranje wijn

Sinds kort worden ‘oranje wijnen’ als nieuwe kleur gezien in het kleurenpallet van de wijn. Oranje wijnen zijn wijnen waarbij de witte druiven niet gelijk geperst worden, maar eerst gekneusd. Net als bij rode wijnen dus. Hierdoor komt het sap in contact met de schilletjes en neemt het smaken, tannines én kleur op. Na deze inweking volgt er een persing en vinifieert men de wijn meestal als reguliere witte wijn. Eigenlijk doet men met deze werkwijze een stap terug richting de oudheid, toen veel wijnen op deze manier gemaakt werden! Bij Quinta da Lapa maakt men deze wijn al erg lang, vandaar de naam ‘Retro’.

Lees meer

Verrassende smaken

De wijn heeft een gouden, strogele kleur met kopertinten. Aroma’s van rijpe meloen, honing en steenvruchten met aangename en complexe geoxideerde tonen als gevolg van de vinificatiemethode. In de smaak komen deze tonen terug, de wijn heeft lekker wat body, een hint van tannines en een lange afdronk. Een wijn om van te genieten dus, bijvoorbeeld bij een gerecht met kip of kalfsvlees, geroosterde champignons of zachte kazen. Niet té koud drinken, anders blijven de complexe aroma’s verborgen, 12 à 14°C. Verrassende smaken dus, mét een uitstekende gemiddelde Vivinoscore overigens: 3,9 (****), beste 6% van alle wijnen ter wereld!

Lees meer
Scroll naar boven