vindmijnwijn
Gratis verzenden > € 70,- Snel bezorgd Klantenservice Inloggen Winkelwagen

Wijnstreek Península de Setúbal

Het schiereiland, Península de Setúbal, ten zuiden van Lissabon, kent twee DOC-gebieden, Setúbal en Palmela. Het heeft een gematigd mediterraan klimaat, met hete droge zomers en milde, regenachtige winters. Op dit schiereiland worden al jaren de meest prachtige zoete witte dessertwijnen van de Moscatel druif gemaakt en de iets zeldzamere zoete rode variant van de Moscatel Roxo druif. Goed om te weten voor de fijnproevers is dat er ook hele mooie innovatieve droge wijnen worden gemaakt die je als avontuurlijke wijnliefhebber zeker zult kunnen waarderen.

Speciaal voor Vindmijnwijn.nl hebben onze kleinschalige winkeliers en importeurs met een passie voor kwaliteit, smaak én Portugal een unieke selectie online toegankelijk gemaakt. Stuk voor stuk afkomstig van de wijnhuizen uit Península de Setúbal, die vakmanschap vaak al generaties lang vertalen naar wijn die net zo authentiek is als zijzelf.

Wijnen uit Península de Setúbal

Wijnstreek Península de Setúbal

Het wijngebied Península de Setúbal is gelegen onder Lissabon, langs de rivier de Sado, ten zuiden van de rivier de Taag. De bodem bestaat uit zandsteen, klei met zand en kalk. De aanwezigheid van de Atlantische Oceaan en de 2 rivieren creëert een bijzonder klimaat met unieke kenmerken die je terugvindt in de bloemige, frisse witte wijnen en fluweelzachte fruitige rode wijnen.

Setúbal

De muskaat-druiven (Moscatel) die in deze DOC worden gebruikt voor de productie van dessertwijnen vind je ook langs de Middelandse zee. De Portugese muskaatwijn smaakt echter heel anders doordat een andere vinificatiemethode wordt toegepast voor de Moscatel de Setúbal. Nadat de gisting door het toevoegen van alcohol is gestopt stoppen de wijnmakers de wijn in vaten waar verse druiven aan worden toegevoegd. De wijn wordt vervolgens in februari geperst en een jaar lang opgeslagen in tanks. Daarna volgt de eerste filtering en rijping op houten vaten van tenministe 4 jaar. Voor de assemblage mogen verschillende jaargangen worden gebruikt. De betere dessertwijnen rijpen al gauw 20 tot soms wel 50 jaar, hebben een oranje kleur met een intens fruitige geur van honing en exotisch fruit. De dessertwijn van 50 jaar of ouder wordt Setúbal Apoteca genoemd.

Palmela

DOC Palmela is met name gericht op rode kwaliteitswijnen. Deze wijnen staan bekend om hun rijpe tannines en fruitige smaak. De belangrijkste druif voor deze wijn is de Castelão druif, ook wel bekend als de Periquita druif. De DOC Palmela wijnen moeten voor minstens 67 procent uit deze druif bestaan. De Periquita druif is een kruising tussen de Cova da Periquita en de Castelão-Frances. Wijnmaker José Maria de Fonseca gaf dit nieuwe druivenras de naam Periquita, vernoemd naar zijn wijnboerderij, en later ook naar één van zijn in Portugal zeer populaire wijnen, die voor 100% van de Periquita druif was gemaakt.

Wil je een wijn van de Castelão druif proeven? Bij wijnmakerij Casa Agrícola Horácio Simões in Quinta do Anjo, in DOC Palmela, wordt de Família Horácio Simões Tradicão Castelão gemaakt, een prachtige rode wijn van de Castelão druif, bekroond als sterwijn in De Grote Hamersma 2019 met een 9-!

De belangrijkste druiven

Muscat druif

De bekendste wijn van het schiereiland Setúbal is de Moscatel de Setúbal. Deze wijn wordt gemaakt met Muscat d'Alexandrie druiven die, na heel wat jaren rijping in eiken vaten, heerlijke zoete witte dessertwijnen opleveren met prachtige aroma’s van honing en exotisch fruit. Hebben deze dessertwijnen wat langer op hout gerijpt dan proef je ook tonen van rozijnen en koffie.

Er wordt op dit schiereiland in kleinere aantallen ook een zoete rode dessertwijn van de Moscatel Roxo druif geproduceerd. Deze wijnen zijn complexer, met een klein bittertje en aroma’s van vijgen, hazelnoot, sinaasappel en gedroogd fruit.

Moscatel proeven? Bekijk dan deze prachtige witte blend Herdade de Gambia branco van het schiereiland Setúbal.

Fernão Píres druif

De Fernão Píres druif is de meest verbouwde witte druif in Portugal. Deze druif wordt ook wel Maria Gomez genoemd en is het best geschikt voor de warmere klimaten in Portugal, zoals in Lissabon, Ribatejo en Barraida. De Fernão Píres levert fruitige, frisse wijnen om jong te drinken met aroma’s van specerijen, limoen en sinaasappel.

Fernão Píres proeven? Bekijk dan deze prachtige blend Luís Pato - Fernão Pires , de eerste rode wijn van een witte druif ooit ter wereld. Opvallend aromatisch, met tonen van jamfruit, ferme tannines en aangename zuren.

Castelão druif

De Castelão druif, vroeger bekend als Periquita, is een blauwe Portugese druif die krachtige, robijnrode wijnen geeft. Fruitig, met aroma’s van rode bessen. Het was ooit de meest voorkomende rode druivensoort in Portugal. Tegenwoordig is deze druif vooral te vinden in de regio Setúbal, maar ook in de Alentejo en Tejo wijngebieden.

De Castelão druif is ook bekend onder de namen João Santarem, Trincadeira en Tinta Merousa in de Douro. Rijping op eikenhout verhoogt de kwaliteit.

Castelão proeven? Bekijk de beste Portugese rode wijnen van de Castelão druif, die we voor je hebben liggen.

Ontdek het zelf!

Heb je – net als onze winkeliers en importeurs - een passie voor kwaliteit en smaak? Dan valt er nog heel wat te ontdekken op hét wijnplatform voor wijnliefhebbers. Op Vindmijnwijn.nl. reis je langs de beste wijnhuizen en mooiste wijngebieden van Wijnstreek Península de Setúbal en bestel je online gemakkelijk, veilig en vertrouwd jouw ambachtelijke Península de Setúbal wijn. Wil je meer te weten komen over Portugese wijnen, wijnclassificaties, wijnstreken en druivensoorten? Lees alles over wijnland Portugal en ontdek de avontuurlijke Portugese wijnen van dit veelzijdige wijnland!

Vind alle Península de Setúbal wijnen
Vindmijnwijn krijgt een 8,9 van maximaal 10 uit 82 beoordelingen.
Wat vinden onze klanten
Neem vrijblijvend contact met ons op