Assemblage wijnen
De vroegrijpe Clairette wijnstokken groeien het beste in warme droge streken op kalkbodems. De opbrengsten zijn relatief groot en de druiven hebben een lichte kleur. Na traditionele vinificatie hebben de Clairette wijnen een natuurlijk hoog alcoholgehalte en een lage zuurgraad. Daarom zijn Clairette wijnen beter geschikt als assemblage wijnen, dan als cépage wijnen. De populairste assemblage partners zijn Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Viognier druiven. Zo krijgen de wijnen meer kracht en een beter gebalanceerde zuurgraad. De Clairette druiven werden ook gebruikt om Vermout te produceren.
Fris en jong
Omdat de Clairette wijnen de neiging hebben om snel te oxideren moeten ze in hun jeugd gedronken worden om hun heldere, fruitige kwaliteit te behouden. De Clairette wijnen zijn frisse, mousserende wijnen waar makkelijk drinkbare en lichte stille wijnen van worden gemaakt die een helder-gele kleur hebben.
Accuraat verbouwd
Sinds de tweede helft van de 20de eeuw moesten Clairette wijnstokken plaatsmaken voor andere meer kwalitatieve druivensoorten om mee te kunnen met de smaak en mode van de tijd. Toch kunnen de Clairette druiven verrassende wijnen produceren wanneer de druiven vroeg gerijpt worden om de zuren te behouden. Na zorgvuldige vinificatie komen aroma’s van appel, perzik, citrus, zoethout en florale kenmerken naar boven.
De mooiste spijs en wijn combinaties met Clairette
Drink jonge frisse Clairette wijnen bij frisse gerechten zoals:
● Vietnamese rijstpapierrolletjes
● Gegrilde sardines
● Terrine van zalm
● Fish & chips