Le Ragose Le Sassine Valpolicella Ripasso
Verkoop door: Casa del Vino | Categorie: Rood
Prijswinnende wijn | Score 9- in De Grote Hamersma
Eén van de mooiste Ripasso’s
De rode wijn Le Ragose Le Sassine Valpoliccela Ripasso wordt geproduceerd door één van de pioniers in deze streek! Ze maken de wijnen op een zo natuurlijk mogelijke wijze van druiven van oude wijnranken. Misschien is dit wel één van de mooiste Ripasso’s. Klassiek en zeer elegant. In de geur veel zacht, zoet en zwoel rood fruit met vanille, tabak en leer. Intense robijnrode kleur met granaattinten.
De Grote Hamersma: “Delicate Ripasso. Lichtzure kersen, het zoet van bittere chocola. Lichtgroene kruiden. Opgewekte zuren. Zacht bittertje. Verkwikkend. Energiek. En puik combinerend bij een ouderwets bladerdeegbakje met champignonragout. Zoeken we het wat lokaler? Geeft een extra dimensie aan risotto met gorgonzola. ”
Over Valpolicella Ripasso DOC
Ripasso wordt gemaakt van de druiven van de gewone Valpolicella (Corvina, Rondinella, Corvinone). Alleen worden gedurende 15 tot 20 dagen de druivenschillen van de Amarone wijn meegeweekt. Deze druiven zijn gedroogd en hebben daardoor een veel hogere smaakintensiteit. Dit zorgt voor meer structuur, een iets hoger alcoholpercentage en een meer subtiele zuurgraad. Ripasso wordt daardoo ook wel eens baby-Amarone genoemd.
Le Ragose
In 1969 kochten enologen Arnaldo Galli en zijn vrouw Marta het verlaten landgoed Le Ragose. Veel wijngaarden in de streek lagen er verlaten bij vanwege de stijle hellingen die moeilijk te bewerken waren. Ze wilden de rode wijnen Amarone en Valpolicella op een zo natuurlijk mogelijke manier maken.
De wijngaard
De 40 hectare wijngaard van Le Ragose bevindt zich op steile hellingen. Alle werkzaamheden moeten met de hand worden uitgevoerd. De terrasvormige wijngaarden liggen boven de grens van de beruchte nebbia (mist) die in de winter veel voorkomt in Noord Italië. Een perfecte plek met een lage luchtvochtigheid en uitstekende blootstelling aan de zon. Bijzonder geschikt dus voor appassimento, het proces van het drogen van druiven die essentieel zijn voor de productie van Amarone.
Marta Galli is in 1990 uitgeroepen tot “Wine Maker of the World”. Deze titel kreeg ze vanwege haar rol bij het herstel van Valpolicella als één van de klassieke Italiaanse wijnen en om de DOC-classificatie te krijgen. Terecht dat ze “La Signora del Vino” wordt genoemd.
Bekroonde wijn
Le Ragose Le Sassine Valpolicella Ripasso is bekroond met een 9- in De Grote Hamersma.
Online wijn bestellen van Casa del Vino
Casa del Vino Amsterdam is een online wijnwinkel met een groot assortiment wijnen. De Amsterdammers hebben een duidelijk motto: "Drink niet meer, maar beter!" Casa del Vino Amsterdam wil je…
Bekijk het assortiment