vindmijnwijn
Gratis verzenden > € 90,- (NL) Snel bezorgd Klantenservice Inloggen Winkelwagen

Wijnstreek Vinho Verde

In het Noordwesten van Portugal, in de provincie Minho, bevindt zich het uitgestrekte groene landschap van de Vinho Verde DOC. Hier komen de jonge, vroeg geoogste ‘groene’ wijnen vandaan, bekend om hun fruitige smaak, lichte kleur en stevige zuurgraad. De beste Vinho Verdes worden gemaakt van de aanzienlijk later geoogste Alvarinho druif, in de sub-regio Moncão. Dit levert prachtige volle witte wijnen op met tropische fruitsmaken en een mooie zuurgraad.

Wijnen uit de Vinho Verde wijnstreek

Wijn Belangrijkste druivensoorten
Wit Alvarinho, Arinto, Avesso, Azal, Laureiro

De Vinho Verde wijnstreek

De Atlantische oceaan naast de deur, de lage temparatuur en geringe hoeveelheid zonuren leveren Vinho Verde DOC een gematigd zeeklimaat op met milde winters en warme zomers. De voedingsarme bodem van dit wijngebied bestaat voornamelijk uit graniet bedekt met zand. Er zijn veel kleinschalige producenten die wijnen maken, verdeeld over 9 sub-regios: Amarante, Ave, Baião, Basto, Cávado, Lima, Moncão, Paiva en Sousa.

Historische wijnstreek

Tien eeuwen voor Christus brachten de Feniciërs wijnstokken uit landen rond de Middellandse Zee naar Portugal. De Romeinen wisten er vervolgens wel raad mee. De meeste Portugese wijnen werden in het verleden geproduceerd voor binnenlandse consumptie, hoewel er aanwijzingen zijn dat Vinho Verde sinds de 12e eeuw al werd geëxporteerd naar Duitsland, Engeland en Vlaanderen.

Inmiddels wordt door heel het land de karakteristieke Portugese wijn verbouwd. Portugal heeft handig gebruik gemaakt van EU-subsidies om haar wijnindustrie te innoveren waardoor vele inheemse druivensoorten met succes worden verbouwd en de wijnproductie van Portugal een voorname plaats inneemt in Europa.

Zomerwijn

De witte Vinho Verde wijn heeft iets sprankelends en dat komt door de kleine bubbeltjes in de wijn die kunnen ontstaan door het koolzuur dat vrijkomt tijdens het nagisten in de fles van resterend appelzuur. Het alcoholpercentage van deze wijn is meestal lager dan 10% door het lage suikergehalte van de druiven. Dit alles bij elkaar maakt de wijnen tamelijk fris en uitermate geschikt als zomerwijn.

Vinho Verde blends

De Portugese wijnmakers blenden vaak verschillende druivensoorten zoals Azal, Arinto, Trajadura, Loureira en Alvarinho in de witte wijnen. Dit levert frisse wijnen op met aroma’s van citroen en meloen, waarvan een groot deel wordt geëxporteerd naar het buitenland.

De rode blends worden gemaakt van de druivensoorten Espadeiro, Alvarelhão, Amaral, Enborracal en Vinhão. De Portugezen drinken deze rode Vinho Verdes wijnen meestal zelf op.

De belangrijkste druiven

Alvarinho druif

De Alvarinho druif is een stevige witte druif met als thuisbasis de Alto Minho in Noord Portugal en het Spaanse Galicië, waar de druif Albariño wordt genoemd.

Deze druif is een belangrijke ingredient voor de Vinho Verde wijnen in Portugal, waar de wijnboeren de Alvarinho hoog boven de graniete bodem laten groeien op speciale pergola’s om de druif te beschermen tegen vocht en schimmels. Intensief maar met een prachtig resultaat. Zo ontstaat een frisse, minerale witte wijn met een intens fruitig aroma, waarbij geldt: hoe later geoogst, des te rijper en voller de smaak.

Wil je een 100% Alvarinho proeven? Bekijk dan deze prachtige Casa Sta Eulalia Alvarinho Superior uit de Vinho Verde wijnstreek.

Espadeiro druif

De laatrijpende blauwe Espadeiro druif wordt voornamelijk verbouwd in de provincie Minho, voor het produceren van Vinho Verde wijnen. Het gematigde zeeklimaat maakt de wijnen aangenaam licht en fris. De wijnen van deze druif zijn fruitig, met een mooie zuurgraad.

De wijnmakers in Vinho Verde maken er prachtige rosé van, zoals de Vinho Verde Rosé Espadeiro van wijnhuis Casal de Ventozela, uit de Vinho Verde deelregio Vale do Ave. Een heerlijk frisse, bloemige rosé vol rood fruit gemaakt van 100% Espadeiro druif.

Trajadura druif

De witte Portugese Trajadura druif (Treixadura in Spanje) uit het noorden van Vinho Verde, moet vroeg worden geoogst om zijn zuurgraad te behouden en levert frisse, citroenachtige wijnen met een pepertje. Vanwege zijn lage zuurgraad en hogere alcoholpercentage wordt de Trajadura druif veel geblend met andere inheemse druivensoorten uit Vinho Verde zoals met Loureiro, Arinto en Alvarinho.

Trajadura proeven? Dan is deze smaakvolle blend Casa Sta Eulália Alvarinho Trajadura een echte aanrader. Uit het hart van de Vinho Verde wijnstreek.

Ontdek het zelf!

Heb je – net als onze winkeliers en importeurs - een passie voor kwaliteit en smaak? Dan valt er nog heel wat te ontdekken op hét wijnplatform voor wijnliefhebbers. Op Vindmijnwijn.nl. reis je langs de beste wijnhuizen en mooiste wijngebieden van Wijnstreek Vinho Verde en bestel je online gemakkelijk, veilig en vertrouwd jouw ambachtelijke Vinho Verde wijn. Wil je meer te weten komen over Portugese wijnen, wijnclassificaties, wijnstreken en druivensoorten? Lees alles over wijnland Portugal en ontdek de avontuurlijke Portugese wijnen van dit veelzijdige wijnland!

Ga naar bestellen
Vindmijnwijn krijgt een 8,7 van maximaal 10 uit 108 beoordelingen.
Wat vinden onze klanten
Neem vrijblijvend contact met ons op