vindmijnwijn
Gratis verzenden > € 70,- Snel bezorgd Klantenservice Inloggen Winkelwagen

Muscat druif


Van de Muscat of Muskaat druif worden er ruim 200 varianten wereldwijd verbouwd. Het is één van de oudste druivenrassen en is ruwweg onder te verdelen in 3 verschillende soorten: de Muscat Blanc à petit Grains, de Muscat d'Alexandrie en de Muscat Ottonel.

De Muscat druif is fris, aromatisch met een opvallend zoet, bloemig aroma. Deze veelzijdige druif kan wijnen produceren variërend van droog, medium of zoet, wel of niet mousserend, tot aan de bekende versterkte zoete Muscat-dessertwijnen. Wil je graag een Muscat wijn proeven? Bekijk dan onze wijnen van de Muscat druif. Daar zit vast een pareltje tussen die jij als fijnproever kunt waarderen.

Snel zoeken en bestellen

De belangrijkste 3 soorten

De Muscat-druivenfamilie is bijzonder divers en één van de meest verspreide druivensoorten ter wereld. Vermoedelijk is de Muscat druif afkomstig uit het Midden-Oosten en wordt deze druif al gebruikt in de wijnbouw sinds de tijd van de oude Grieken en de Romeinen. De belangrijkste 3 soorten zetten we voor je op een rij.

Muscat Blanc à petit Grains

De Muscat Blanc à petit Grains geniet als oudste lid van de Muscat-druivenfamilie een zeer goede reputatie en is vernoemd naar zijn kleine bessen en zaden (petit grains). Deze 'Gele Muskaat' druif wordt in de meeste mediterrane wijnlanden verbouwd, zoals Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Kroatië, maar ook in landen als Australië, Hongarije, en Zuid-Afrika. In ieder land heeft deze druif een andere naam gekregen en kunnen de wijnstijlen, zoetheid niveaus en productiemethodes verschillen.

De droge wijnen van de Muscat Blanc à petit Grains geven meestal aroma’s van citrus, bloemen en specerijen. De mousserende wijnen zijn meestal zoeter, en druifachtiger. De dessertwijnen hebben doorgaans een goede, uitgebalanceerde zuurgraad, aroma’s van bloemen en citrus en smaken van sinaasappel of mandarijn.

De belangrijkste synoniemen voor deze druif zijn in Frankrijk de 'Muscat d'Alsace', 'Muscat de Frontignan' en 'Muscat de Lunel'. In Italie zijn dat 'Muscato Bianco', 'Moscato d'Asti 'en 'Moscato di Canelli', in Spanje 'Moscatel de Grano Menudo', in Portugal 'Moscatel Galego Branco', in Kroatie 'Muškat Momjanski', in Zuid-Afrika de 'Muskadel' en in Australië de 'Brown Muscat'.

Muscat d'Alexandrie

De wereldwijde nummer 2 is de Muscat d'Alexandrie druif, die zijn naam ontleent aan de stad Alexandrië aan de Middelandse zee, in Noord-Egypte. Deze druif geeft ook heerlijk fruitige wijnen met hinten van rijp fruit, grapefruit, peer, muskaat en bloemen.

Muscat d'Alexandrie wordt veel gebruikt in de (zoete) 'vin doux naturel' uit de wijngaarden van het Zuid-Franse Roussillon, met appellations zoals Banyuls, Maury en Rivesaltes, maar de druif wordt ook verbouwd in de wijngaarden van de Languedoc en de Rhônevallei, waar de bekende 'Muscat de Beaumes de Venise' vandaan komt. In Spanje en Portugal noemen ze dit Moscatelwijnen, zoals de bekende Portugese Moscatel de Setúbal. Buiten Europa, in Zuid-Afrika, Australie en de Verenigde Staten kom je deze druif ook veel tegen.

De populariteit van zoete wijnen is de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen waardoor er steeds meer droge wijnen van Muscat d'Alexandrie, meestal als onderdeel van een blend, worden aangeboden. Dit levert mooi geurende, zeer geslaagde blends op, heerlijk fruitig en met de pure smaak van muskaatdruiven. Een zeer elegante mono cépage van deze druif is de biologische Quinta dos Castelares Moscatel Galego, bekroond in De Grote Hamersma 2019 met een 8+!

Muscat Ottonel

Het derde, iets minder bekende lid van de Muscat-familie, de Muscat Ottonel, wordt vooral verbouwd in de koelere klimaten van Oost-Europese wijnlanden zoals Bulgarije, Hongarije en Slovenië. De Muscat Ottonel is een kruising uit de 19e eeuw tussen de Chasselas en de Muscat Ingram. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen iets lichter, fruitiger en droger dan de wijnen van Muscat Blanc à petit Grains of Muscat d'Alexandrie. Wil je Muscat Ottonel eens proberen? Proef dan eens de Kogl Primus Inter Pares, een speelse jonge blend van deze prachtige druif en een perfecte wijn bij gegrilde vis.

De mooiste spijs wijn combinaties met de Muscat druif

Zoete Muscat wijn is heerlijk bij een grote variëteit aan gerechten zoals:

  • Bavarois
  • Crêpes suzette
  • Amandeltaart
  • Witte chocolademousse met gezouten karamel
  • Lemon cheesecake
  • Crême brulée

Droge Muscat wijn is heerlijk bij gerechten zoals:

  • Tong Picasso
  • Quinoa met mango en geitenkaas
  • Zoete cashewnootcurry
  • Pompoen

Ontdek het zelf!

Heb je – net als onze winkeliers en importeurs - een passie voor kwaliteit en smaak? Dan valt er nog heel wat te ontdekken op hét wijnplatform voor wijnliefhebbers. Op Vindmijnwijn.nl. reis je langs de beste wijnhuizen en mooiste wijngebieden met wijnen van de Muscat druif en bestel je online gemakkelijk, veilig en vertrouwd jouw ambachtelijke wijn van de Muscat druif.

Bekijk alle Muscat wijnen
Vindmijnwijn krijgt een 8,7 van maximaal 10 uit 50 beoordelingen.
Wat vinden onze klanten
Neem vrijblijvend contact met ons op