Invloed van de wijnmaker
De invloed van de wijnmaker bij het produceren van Chardonnay wijn is groot. Wijnbereidingstechniek, zoals malolactische gisting geeft boterachtige aroma’s. Rijping in eiken vaten draagt bij aan tonen van vanille, rook en hints van zoete kruiden zoals kruidnagel en kaneel.
Klimaat en terroir
De fruitige Chardonnay druif zal per regio qua smaak verschillen. In warme regio’s, zoals Californië, Chili en Australie, zal deze druif een sterkere tropische fruitsmaak hebben dan in de wat meer gematigde wijnregio’s, zoals in Zuid-Bourgondië of Noord-Nieuw Zeeland, waar de fruitaroma’s meer weg zullen hebben van perzik, abrikozen en pruimen. In nog koelere zones neigt de smaak meer naar groene appels.
Veelzijdige druif
Chardonnay wordt gebruikt om een zeer divers scala aan wijnstijlen te produceren, waaronder ook prachtige Champagnes, meestal in combinatie met Pinot Noir.