Koel en fris
De Auxerrois druif is één van de belangrijkste druiven van de Elzas. In het gematigd maritieme klimaat gedijt ze goed. De wijnstokken floreren dan ook in Duitsland, Luxemburg en in Nederland, waar de Auxerrois druif het verrassend doet op de Limburgse kleigronden. Echter ook in Noord-Amerika en in Zuid-Afrika zijn de Auxerrois wijngaarden terug te vinden. De Auxerrois druif, die van nature een lage zuurgraad heeft bereikt haar frisheid door het koele klimaat, ze heeft trossen die middelmatig groot zijn met kleine bessen.
Anoniem
Minder scherp dan Pinot Blanc, maar wel voller. De twee druivensoorten vullen goed elkaar aan. Opmerkelijk mag de Auxerrois anoniem gebruikt worden in deze assemblage wijn, ze hoeft niet op de fles te worden vermeld onder de voorwaarden van de AOC appellation.
In een blend met Pinot gris wordt de wijn zoeter.
Waardige wijnen
De Auxerrois cépage wijnen zijn kwaliteitswijnen. Het smaakpalet van de goud gele Auxerrois wijnen zijn divers. Genuanceerde muskusachtige citrusaroma’s met groene appel. Smaak planten en witte bloemen en een vleugje witte chocolade. Het zijn frisse, mooie droge tot halfdroge wijnen met milde zuren. Hoe ouder de wijn wordt, hoe dieper de kleur, ontdek subtiele honingaroma’s.
De mooiste spijs en wijn combinaties met Auxerrois
Proef de Auxerrois wijnen samen met klassieke gerechten zoals:
● Soep van aardappel en prei
● Forel met kruidenboter en waterkers
● Pad Thai
● Flammkuchen, een Franse pizza met crème fraîche in plaats van tomatensaus.