Berta Valgañon | Spanje | gemaakt van de druif Tempranillo
Berta Valgañon | Spanje | gemaakt van de druif Tempranillo
De Grote Hamersma score 9 sterwijn

Berta Valgañon

2019

Rood

Intens, rond en romig
Intens, rond en romig
Spanje
Spanje, La Rioja
Tempranillo

21,95

Prijs is per fles

Vivino score 4.1
  • Op voorraad:
    Binnen 2-4 werkdagen in huis
Verzenden via Post NL
Betalen via Ideal
Betalen via Mastercard
Betalen via PayPal
Vindmijnwijn vondst
Dit is een Vindmijnwijn.nl vondst

Een Vindmijnwijn Vondst is een wijn die voldoet aan tenminste één van de volgende criteria: ✓ Uitstekende prijs-kwaliteit ✓ Onontdekt in Nederland ✓ Blinkt uit in deze categorie

Biologische single vineyard Rioja

Deze biologische Sterwijn Berta Valgañón komt uit topgebied Rioja alta. Daarom ook dat wijnmaker Berta Valgañón deze prachtige wijn haar eigen naam heeft gegeven. Iedere fles heeft een uniek nummer en is gesigneerd. De wijngaarden zijn van haar grootouders op haar overgedragen en al ruim een eeuw oud.

Hoe smaakt deze wijn?

Intens, rond en romig
Intens, rond en romig
Smaak Smaak Intens, rond en romig
Intens, rond en romig
Land Land Spanje
Streek Streek La Rioja
Druif Druif Tempranillo
Domein Domein Bodega Pretium
AlcoholAlcohol13%
SpijsSpijsBiefstuk
InhoudInhoud75 cl 
ClassificatieClassificatieDenominación de Origen Calificada
HoutgerijptHoutgerijptNee
Biologisch

De Grote Hamersma score 9

De Grote Hamersma score 9 sterwijn

“Deze pure, zuivere rioja doet je denken aan de betere bourgogne, zo subtiel en geschakeerd van geur en smaak.”

Mocht u tijdens het drinken wat te lezen willen hebben: het etiket is een complete roman. Informatie over de hooggelegen wijngaarden, welke rangorde deze wijnbouwregio in het systeem van Winkler en Amarine heeft (die wijnbouwgebieden classificeerden op klimaat), dat de wijn biologisch en biodynamisch is… De wijngaard in kwestie is al een eeuw in handen van de familie Valgañón. Nu zwaait Berta de scepter en dat doet ze ferm en goed. Niks van doen met rioja’s die naar oud hout geuren, of onbestemd fruitig zijn. Deze pure, zuivere rioja doet je denken aan de betere bourgogne, zo subtiel en geschakeerd van geur en smaak. Zo lieflijk en tegelijk diepgaand. En net als rioja kun je ervan genieten met een grote blije grijns van oor tot oor, maar ook met ernstig peinzend gelaat, terwijl je alle nuances probeert te doorgronden. Sterwijn: 9.

Lees meer

Single vineyard

De handgeplukte druiven komen van een enkel klein perceel (single vineyard) en de wijn wordt gemaakt in een grot in de berg, onder de bodega, diep onder de grond. 

Lees meer

Elegant en a-typisch

Het resultaat van Berta’s toewijding en manier van werken zijn pure, unieke, a-typische Rioja’s met een geheel eigen karakter. De biologische Berta Valgañón ziet er romig en aanlokkelijk uit met de kleur van picota kersen. Intense, elegante neus vol fruit, vooral bosbessen. Met aroma’s van balsamico en drop, typisch voor tempranillo. Rond en vlezig in de mond met een lange omhullende, zijdezachte afdronk. Subtiel houtgebruik (deels opgevoed in grote vaten van Frans eiken, deels in tinaja van klei).  Een ‘oplegwijn’ die met de jaren alleen maar mooier en complexer wordt.  Of om nu al van te genieten! Niet te koud drinken, optimale serveertemperatuur is 17-19  ̊C.   

Lees meer

Bodega Pretium

Pretium is een kleinschalige familiebodega aan de voet van de berg El Bolo in Cuzcurrita de Río Tirón in Rioja alta, waar duurzaam gewerkt wordt. Het deel waar wijn wordt gemaakt, bevindt zich in een grot, diep onder de grond. Waar een luchtvochtigheid is van 99,9%! en waar bepaalde schimmels groeien, die weer hun effect hebben op de wijnen. De meer dan 100 jaar oude wijngaarden liggen in het nabijgelegen berggebied Obarenes. De jaarproductie is klein: 10.000 flessen.  Berta Valgañón heeft het vakmanschap van haar opa geleerd. Zo ook het creëren van nieuwe wijnstokken. Niet door te enten maar door een lange loot door de bodem te leiden en vervolgens naar boven. Een hele oude techniek om wijnstokken te vermenigvuldigen, die je niet veel meer tegenkomt.

Lees meer

Gran vino

De basis van een ‘gran vino’ is een gezonde wijngaard, het werk in de bodega is slechts een finishing touch, aldus Berta. Om de bodem levend te houden, gebruikt ze organische landbouwtechnieken. Leidraad is verder het ritme van de natuur en die de tijd gunnen. Het leuke aan de oude wijngaarden vindt ze dat ze elk hun eigen persoonlijkheid hebben, die je moet koesteren en in ere moet houden. Zoals een schaapherder iedere schaap kent, kent Berta elke wijnstok. Als peuter liep ze er al rond.

Lees meer

Minimum aan sulfiet

De wijnen maakt ze zo natuurlijk mogelijk door deze niet te klaren, niet te filteren en een minimum aan sulfiet te gebruiken. Het resultaat van haar toewijding en manier van werken zijn pure, unieke, a-typische  Rioja’s met een geheel eigen karakter.

Lees meer

Lekker bij

Kaas, gezouten vlees zoals Spaanse ham, worst. Foie gras, stoofschotels, wit en rood vlees.

Lees meer

Alternatieven

Scroll

Scroll naar boven