Gratis verzenden > €90,- (NL)
Klantenservice Inloggen 0 product(en) - 0uw winkelmandje is leegprocessing
0 product(en) - 0uw winkelmandje is leegprocessing

Winkelmandje € 0

Rood
Wit
Rose
Mousserend
Dessert
Port & Sherry
Deelnemende wijnwinkels
Winkelmand

Wijnen van de Dolcetto druif

Het verhaal van de Dolcetto druif begint in het charmante dorpje Dogliani. Dat ligt in één van Italië’s meest bekende wijnregio’s, de Piemonte. De streek is prachtig. Haar glooiende hellingen zijn adembenemend mooi, ze zijn bezaaid met eeuwenoude kastelen, baroke kerken, authentieke dorpen en steden. Zowel winter als zomer is het een aantrekkelijke streek om te vertoeven. De vele wijngaarden in de streek zijn uitnodigend. Laat je innemen door de Italiaanse culinaire tradities, van huisgemaakte pasta's tot handgeplukte druiven die gebruikt worden om indrukwekkende wijnen te produceren.
    Viberti Giovanni Dolbà Langhe | Italië | gemaakt van de druif: Barbera, Dolcetto

    Viberti Giovanni Dolbà Langhe

    Verkoop door: C'est le vin

    Vol en intens Intense maar toegankelijke rode wijn gemaakt van Dolcetto en Barbera (vandaar de naam Dolba). De wijn geurt naar rijp rood fruit, kruiden, bosbessenjam en wilde bloemen. De smaak is vol en kruidig…

    Land: Italië
    Druif: Barbera, Dolcetto
    Jaar: 2017
    Smaak: Intens, rond en romig
    Cordara Dolcetto d’Asti DOC | Italië | gemaakt van de druif: Dolcetto

    Cordara Dolcetto d’Asti DOC

    Verkoop door: Time to Wine

    Biodynamisch | Ongefilterd Zijdezacht en intens Een rode wijn gemaakt van de inheemse druivensoort Dolcetto uit Piemonte. De kleur van deze wijn is robijnrood met violette reflecties, neigend naar granaat naarmate het ouder worden. Het…

    Land: Italië
    Druif: Dolcetto
    Jaar: 2020
    Smaak: Licht, fruitig en soepel
    Poderi Luigi Einaudi Dolcetto di Dogliani | Italië | gemaakt van de druif: Dolcetto

    Poderi Luigi Einaudi Dolcetto di Dogliani

    Verkoop door: Casa del Vino

    Verfijnde Dolcetto Verfijnde, traditioneel geproduceerde wijn uit Piemonte. Robijnrood met fruitige aroma’s, frisse smaken van klein rood fruit en amandel in de afdronk. Acht maanden gerijpt in stalen tanks en twee maanden in de fles.…

    Land: Italië
    Druif: Dolcetto
    Jaar: 2021
    Smaak: Licht, fruitig en soepel
    Marrone ”Dolcetto” d’Alba Carlot DOC | Italië | gemaakt van de druif: Dolcetto

    Marrone ”Dolcetto” d’Alba Carlot DOC

    Verkoop door: Braun Wine

    Deze ”Dolcetto” past overal bij. De rode wijn ”Dolcetto” d’Alba Carlot van het wijnhuis Agricola Marrone moet zichzelf groot houden tussen de Nebbiolo en Barbera. Dolcetto heeft een compleet ander karakter dan zijn concurrenten en…

    Land: Italië
    Druif: Dolcetto
    Jaar: 2019
    Smaak: Licht, fruitig en soepel
    Tre Pile | Dolcetto d’Alba | Italië | gemaakt van de druif: Dolcetto

    Tre Pile | Dolcetto d’Alba

    Verkoop door: Barolo & More

    Ongekend rijke fruitige wijn Wat een ontdekking! Dolcetto! Een typische druivensoort uit Piemonte. Deze druif levert intense wijnen op met een heel fruitig boeket van kersen en zwarte bessen. Deze wijn van Tre Pile is…

    Land: Italië
    Druif: Dolcetto
    Jaar: 2019
    Smaak: Intens, rond en romig

Klein zoet

De Dolcetto druif is een donker gekleurde wijndruif die extensief in de streek voorkomt. Vooral in de omgeving van Alba en Ovada sieren de Dolcetto wijngaarden het landschap, maar ook in Ligurië wordt de Dolcetto druif geteeld. Dolcetto wordt vanuit het Italiaans vertaald naar “klein zoetâ€, hiermee wordt niet verwezen naar het natuurlijke suikergehalte van de druif noch naar het soort geproduceerde wijnen, maar de naam kan worden herleid naar de geboortegrond van de Dolcetto druif, het dorp Dogliani. Buiten Italië worden in Savoy Dolcetto wijnen geproduceerd. Daar is de druif ook bekend als la douce Noire, een naam die eigenlijk toebehoort aan de Bonarda. Het gaat om een verwarring in de vertaling.
Ook buiten Europa hebben de Dolcetto druiven voet in de grond, ontdek Australische of Californische Dolcetto wijnen.

Donker droog

De Dolcetto wijnstokken zijn relatief makkelijk te telen. Ze zijn bestand tegen de elementen, ook op op hoger gelegen, koelere percelen. Deze zijn onderhevig aan een grotere temperatuurschommeling, maar dat vormt voor de Dolcetto druif geen uitdaging. Vaak worden de Dolcetto wijnen geproduceerd in afwachting van de rijping van de gevoelige Nebbiolo en Barbera druiven. De Dolcetto druif is daarmee een vroegrijp ras, maar niet minder indrukwekkend.

Maceratie tijd

De donkere schil van de Dolcetto druif zorgt voor mooie donkere robijnrood tot paarse wijnen. Vaak wordt dan ook gekozen voor een korte maceratie tijd, dit is het proces waarbij de druiven koud rusten. Dit bevordert de kleuropname en geeft meer soepelheid aan de wijnen. Het tanninegehalte van de wijnen is relatief hoog en zorgt voor de typerende bittere afdronk die aan amandelen doet denken. Door de lage zuurgraad worden de Dolcetto wijnen het beste jong gedronken, binnen drie tot vier jaar na de oogst. Ontdek smaken van donkere kersen met zoethout en tonen van pruimen. Over het algemeen zijn de geproduceerde Dolcetto wijnen fruitige droge wijnen.

De mooiste spijs en wijn combinaties

Geniet van een glas Dolcetto wijn met heerlijk klassiek Italiaanse als bij rijke gerechten.
â— Kikkererwten met spinazie
â— Spaghetti met gehaktballetjes
â— Carpaccio van koningszalm
â— Geroosterde tomaten, aubergine en knoflook met rijk donker vlees