Wijnen van de Dolcetto druif

Ontdek Dolcetto! Adembenemende hellingen, Italiaanse culinaire tradities en indrukwekkende wijnen uit Dogliani, Piemonte.
 • Gratis verzenden v.a. €90,- per wijnwinkel (NL)

  Gratis verzenden v.a. €90,- per wijnwinkel (NL)

 • Goede service

  Goede service

 • Unieke wijnen

  Unieke wijnen

 • Verzenden via Post NL
 • Vindmijnwijn.nl | Kiyoh score 8.8

Meer over Dolcetto

Blauwe druiven
De Dolcetto druif is een donker gekleurde wijndruif die extensief in de streek voorkomt. Vooral in de omgeving van Alba en Ovada sieren de Dolcetto wijngaarden het landschap, maar ook in Ligurië wordt de Dolcetto druif geteeld

Klein zoet

Dolcetto wordt vanuit het Italiaans vertaald naar “klein zoet”, hiermee wordt niet verwezen naar het natuurlijke suikergehalte van de druif noch naar het soort geproduceerde wijnen, maar de naam kan worden herleid naar de geboortegrond van de Dolcetto druif, het dorp Dogliani.

Buiten Italië worden in Savoy Dolcetto wijnen geproduceerd. Daar is de druif ook bekend als la douce Noire, een naam die eigenlijk toebehoort aan de Bonarda. Het gaat om een verwarring in de vertaling.
Ook buiten Europa hebben de Dolcetto druiven voet in de grond, ontdek Australische of Californische Dolcetto wijnen.

Donker droog

De Dolcetto wijnstokken zijn relatief makkelijk te telen. Ze zijn bestand tegen de elementen, ook op op hoger gelegen, koelere percelen. Deze zijn onderhevig aan een grotere temperatuurschommeling, maar dat vormt voor de Dolcetto druif geen uitdaging. Vaak worden de Dolcetto wijnen geproduceerd in afwachting van de rijping van de gevoelige Nebbiolo en Barbera druiven. De Dolcetto druif is daarmee een vroegrijp ras, maar niet minder indrukwekkend.

Maceratie tijd

De donkere schil van de Dolcetto druif zorgt voor mooie donkere robijnrood tot paarse wijnen. Vaak wordt dan ook gekozen voor een korte maceratie tijd, dit is het proces waarbij de druiven koud rusten. Dit bevordert de kleuropname en geeft meer soepelheid aan de wijnen. Het tanninegehalte van de wijnen is relatief hoog en zorgt voor de typerende bittere afdronk die aan amandelen doet denken. Door de lage zuurgraad worden de Dolcetto wijnen het beste jong gedronken, binnen drie tot vier jaar na de oogst. Ontdek smaken van donkere kersen met zoethout en tonen van pruimen. Over het algemeen zijn de geproduceerde Dolcetto wijnen fruitige droge wijnen.

De mooiste spijs en wijn combinaties

Geniet van een glas Dolcetto wijn met heerlijk klassiek Italiaanse als bij rijke gerechten.
● Kikkererwten met spinazie
● Spaghetti met gehaktballetjes
● Carpaccio van koningszalm
● Geroosterde tomaten, aubergine en knoflook met rijk donker vlees

Scroll naar boven