Gratis verzenden > €90,- (NL)
Klantenservice Inloggen 0 product(en) - 0uw winkelmandje is leegprocessing
0 product(en) - 0uw winkelmandje is leegprocessing

Winkelmandje € 0

Rood
Wit
Rose
Mousserend
Dessert
Port & Sherry
Deelnemende wijnwinkels
Winkelmand

Pretium Blanco

Verkoop door: Granada Wijnen | Categorie: Wit

Sulfiet-arm | 9- in De Grote Hamersma

Biodynamisch, complex, a-typisch en uniek

Deze witte rioja uit de Rioja alta is complex, a-typisch en uniek. Al was het maar omdat Bertha Valgañón van deze prachtige wijn maar 1860 flessen maakt. De wijngaarden zijn van grootouders op haar overgedragen en zijn al ruim een eeuw oud. De handgeplukte druiven komen van een enkel klein perceel (single vineyard) en de wijn wordt gemaakt in een grot in de berg, onder de bodega, diep onder de grond.  De wijn oogt licht geel met groene tinten. Heeft een legante, frisse en delicate geur van grapefruit, abrikoos, jasmijn en laag struikgewas dat in de wijngaarden groeit. De smaak is complex, verfijnd, fris en zacht. Lange afdronk, mondvullend met gebalanceerde smaken van zacht steenfruit als perzik en abrikoos.  Echter niet te koud drinken, de optimale serveertemperatuur is 12  ÌŠC.

Biodynamische witte Rioja

Na een schilweking van bijna 24 uur en fermentatie in 500 litervaten van Frans eiken, ligt de maand nog 6 maanden sur lie (rijping van de wijn op de afgestorven gistcellen). Dagelijks roert Bertha de lie door de wijn ( bâtonnage). Na verwijdering van de lie, ligt de wijn nog 11 maanden te rijpen in deze vaten. Dit alles resulteert in een wijn met veel smaak, volheid en complexiteit. 

Harold Hamersma: “Weelderig, fris en nog piepjong.”

“Mocht het u interesseren: malvasia de rioja heet eigenlijk malvasia riojana en is in de verste verte geen familie van de uitgebreide familie malvasiadruiven. Z’n officiële naam is alarije. Het meest bijzondere aan ‘m is dat de soort al eeuwen bekend is in Extremadura, en inmiddels bijna uitgestorven. Druif macabeo daarentegen is niet uitgestorven. Wel heel onbekend. Wat jammer is, want je kunt er luxueus geurende witte wijn van maken. Zoals deze, voor driekwart van macabeo. Ja, er staat víura op het etiket, maar dat is wat ze in Rioja tegen macabeo zeggen, om het allemaal niet te makkelijk te maken voor ons wijnliefhebbers. 

Macabeo of macabeu geeft in handen van een bekwaam wijnmaker weelderige wijn, rijk en romig, ruim voorzien van rijp fruit, opgefrist door vleugjes kruiden, bloesem, anijs, munt… Zelfs met een rijkelijke ruime hoeveelheid alcohol als hier geeft macabeo een frisse, opgewekte wijn. de gedachten gaan richting viognier, richting Zuid-Frans wit. En duidelijk een wijn met een vief karakter: oogst 2017, en nog piepjong. Cijfer 9-“

Bodega Pretium

Pretium is een kleinschalige familiebodega aan de voet van de berg El Bolo in Cuzcurrita de Río Tirón in Rioja alta, waar duurzaam gewerkt wordt. Het deel waar wijn wordt gemaakt, bevindt zich in een grot, diep onder de grond. Waar een luchtvochtigheid is van 99,9%! en waar bepaalde schimmels groeien, die weer hun effect hebben op de wijnen. De meer dan 100 jaar oude wijngaarden liggen in het nabijgelegen berggebied Obarenes. De jaarproductie is klein: 10.000 flessen.  Bertha Valgañón heeft het vakmanschap van haar opa geleerd. Zo ook het creëren van nieuwe wijnstokken. Niet door te enten maar door een lange loot door de bodem te leiden en vervolgens naar boven. Een hele oude techniek om wijnstokken te vermenigvuldigen, die je niet veel meer tegenkomt.

Gran vino

De basis van een ‘gran vino’ is een gezonde wijngaard, het werk in de bodega is slechts een finishing touch, aldus Bertha. Om de bodem levend te houden, gebruikt ze organische landbouwtechnieken. Leidraad is verder het ritme van de natuur en die de tijd gunnen. Het leuke aan de oude wijngaarden vindt ze dat ze elk hun eigen persoonlijkheid hebben, die je moet koesteren en in ere moet houden. Zoals een schaapherder iedere schaap kent, kent Bertha elke wijnstok. Als peuter liep ze er al rond.

Minimum aan sulfiet

De wijnen maakt ze zo natuurlijk mogelijk door deze niet te klaren, niet te filteren en een minimum aan sulfiet te gebruiken. Het resultaat van haar toewijding en manier van werken zijn pure, unieke, a-typische  Rioja’s met een geheel eigen karakter.

Lekker bij

Zeevruchten, vis- en witvlees – gerechten en met zachte en harde kazen.

Land: Spanje
Streek: La Rioja
Domein: Bodega Pretium
Jaar: 2018
Druif: Malvasia, Viura
Smaak: Vol, rijk en complex
Classificatie: Denominación de Origen Calificada
Wijn/spijs: zeevruchten, vis- en witvlees - gerechten en zachte en harde kazen
Alcohol: 13
Inhoud: 0,75

Online wijn bestellen van Granada Wijnen

Granada Wijnen (2012) biedt verrassende wijnen van overwegend kleine familiebodega’s, allen uit de zuidelijke helft van Spanje. Wij importeren ál onze wijnen direct van de bodega en komen regelmatig bij…

Bekijk het assortiment