Pretium Blanco | Spanje | gemaakt van de druiven Malvasia en Viura
Pretium Blanco | Spanje | gemaakt van de druiven Malvasia en Viura
De Grote Hamersma score 9-

Pretium Blanco

2018

Wit

Vol, rijk en complex
Vol, rijk en complex
Spanje
Spanje, La Rioja
Malvasia, Viura

26,95

Prijs is per fles

  • Op voorraad:
    Binnen 2-4 werkdagen in huis
Verzenden via Post NL
Betalen via Ideal
Betalen via Mastercard
Betalen via PayPal
Vindmijnwijn vondst
Dit is een Vindmijnwijn.nl vondst

Een Vindmijnwijn Vondst is een wijn die voldoet aan tenminste één van de volgende criteria: ✓ Uitstekende prijs-kwaliteit ✓ Onontdekt in Nederland ✓ Blinkt uit in deze categorie

Biodynamisch, a-typisch en uniek

Deze witte rioja uit de Rioja alta is complex, a-typisch en uniek. Al was het maar omdat Bertha Valgañón van deze prachtige wijn maar 1860 flessen maakt.

Hoe smaakt deze wijn?

Vol, rijk en complex
Vol, rijk en complex
Smaak Smaak Vol, rijk en complex
Vol, rijk en complex
Land Land Spanje
Streek Streek La Rioja
Druif Druif Malvasia, Viura
Domein Domein Bodega Pretium
AlcoholAlcohol13%
SpijsSpijsFruit
InhoudInhoud75 cl 
ClassificatieClassificatieDenominación de Origen Calificada
HoutgerijptHoutgerijptNee
Biodynamisch
Biologisch
Sulfiet-arm

De Grote Hamersma score 9-

De Grote Hamersma score 9-

“ “

Single vineyard

De wijngaarden zijn van grootouders op haar overgedragen en zijn al ruim een eeuw oud. De handgeplukte druiven komen van een enkel klein perceel (single vineyard) en de wijn wordt gemaakt in een grot in de berg, onder de bodega, diep onder de grond.  De wijn oogt licht geel met groene tinten. Heeft een legante, frisse en delicate geur van grapefruit, abrikoos, jasmijn en laag struikgewas dat in de wijngaarden groeit. De smaak is complex, verfijnd, fris en zacht. Lange afdronk, mondvullend met gebalanceerde smaken van zacht steenfruit als perzik en abrikoos.  Echter niet te koud drinken, de optimale serveertemperatuur is 12  ̊C.

Lees meer

Biodynamische witte Rioja

Na een schilweking van bijna 24 uur en fermentatie in 500 litervaten van Frans eiken, ligt de maand nog 6 maanden sur lie (rijping van de wijn op de afgestorven gistcellen). Dagelijks roert Bertha de lie door de wijn ( bâtonnage). Na verwijdering van de lie, ligt de wijn nog 11 maanden te rijpen in deze vaten. Dit alles resulteert in een wijn met veel smaak, volheid en complexiteit. 

Lees meer

Harold Hamersma: “Weelderig, fris en nog piepjong.”

“Mocht het u interesseren: malvasia de rioja heet eigenlijk malvasia riojana en is in de verste verte geen familie van de uitgebreide familie malvasiadruiven. Z’n officiële naam is alarije. Het meest bijzondere aan ‘m is dat de soort al eeuwen bekend is in Extremadura, en inmiddels bijna uitgestorven. Druif macabeo daarentegen is niet uitgestorven. Wel heel onbekend. Wat jammer is, want je kunt er luxueus geurende witte wijn van maken. Zoals deze, voor driekwart van macabeo. Ja, er staat víura op het etiket, maar dat is wat ze in Rioja tegen macabeo zeggen, om het allemaal niet te makkelijk te maken voor ons wijnliefhebbers.  Macabeo of macabeu geeft in handen van een bekwaam wijnmaker weelderige wijn, rijk en romig, ruim voorzien van rijp fruit, opgefrist door vleugjes kruiden, bloesem, anijs, munt… Zelfs met een rijkelijke ruime hoeveelheid alcohol als hier geeft macabeo een frisse, opgewekte wijn. de gedachten gaan richting viognier, richting Zuid-Frans wit. En duidelijk een wijn met een vief karakter: oogst 2017, en nog piepjong. Cijfer 9-“

Lees meer

Bodega Pretium

Pretium is een kleinschalige familiebodega aan de voet van de berg El Bolo in Cuzcurrita de Río Tirón in Rioja alta, waar duurzaam gewerkt wordt. Het deel waar wijn wordt gemaakt, bevindt zich in een grot, diep onder de grond. Waar een luchtvochtigheid is van 99,9%! en waar bepaalde schimmels groeien, die weer hun effect hebben op de wijnen. De meer dan 100 jaar oude wijngaarden liggen in het nabijgelegen berggebied Obarenes. De jaarproductie is klein: 10.000 flessen.  Bertha Valgañón heeft het vakmanschap van haar opa geleerd. Zo ook het creëren van nieuwe wijnstokken. Niet door te enten maar door een lange loot door de bodem te leiden en vervolgens naar boven. Een hele oude techniek om wijnstokken te vermenigvuldigen, die je niet veel meer tegenkomt.

Lees meer

Gran vino

De basis van een ‘gran vino’ is een gezonde wijngaard, het werk in de bodega is slechts een finishing touch, aldus Bertha. Om de bodem levend te houden, gebruikt ze organische landbouwtechnieken. Leidraad is verder het ritme van de natuur en die de tijd gunnen. Het leuke aan de oude wijngaarden vindt ze dat ze elk hun eigen persoonlijkheid hebben, die je moet koesteren en in ere moet houden. Zoals een schaapherder iedere schaap kent, kent Bertha elke wijnstok. Als peuter liep ze er al rond.

Lees meer

Minimum aan sulfiet

De wijnen maakt ze zo natuurlijk mogelijk door deze niet te klaren, niet te filteren en een minimum aan sulfiet te gebruiken. Het resultaat van haar toewijding en manier van werken zijn pure, unieke, a-typische  Rioja’s met een geheel eigen karakter.

Lees meer

Lekker bij

Zeevruchten, vis- en witvlees – gerechten en met zachte en harde kazen.

Lees meer

Alternatieven

Scroll

Scroll naar boven