Hoogvliegers
Om succesvol te gedijen heeft de Bobal druif felle zon nodig. De druif is perfect aangepast aan het plaatselijke klimaat en is dus bestand tegen extreme weersomstandigheden en ziekten. De Bobal wijnstokken zijn krachtig, maar uitdagend en produceren het beste op grote hoogte mooie wijnen. De wijngaarden, op zo’n 600 m tot 900 m van de zeespiegel, zijn blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen, koele nachten, en onder mediterrane invloeden, warme dagen. Dit beïnvloedt de resultaten van de Bobal druif in gestructureerde en complexe wijnen.
Fruitige kwaliteit
De most is rijk aan kleurstoffen en tannines. Lange tijd zijn de Bobal druiven enkel gebruikt voor assemblage, als partner voor meer glamoureuze druivensoorten, zoals Bodega De Moya, Monastrell of Cabernet Sauvignon. Die tijd lijkt te keren. Steeds meer Bobal wijnen worden puur genoten. Tegenwoordig zetten wijnproducenten koers op kwaliteit, en met name op wijnen die afkomstig zijn van hoger gelegen gebieden. Het zijn fruitige wijnen met een laag alcoholpercentage en een hoge zuurgraad. Smaken van chocolade en granaatappel, met aroma’s van zwarte bessen, krachtig en vol.
Doble pasta
De dikke schillen voegen een intense kleur toe aan de Bobal wijn. Dit kenmerk wordt versterkt wanneer de wijnmakers de techniek doble pasta toepassen. Overgebleven druivenschillen van de roséproductie worden toegevoegd aan de most van de Bobal druif. Dit resulteert in een nog intensere kleur en geconcentreerde tannines voor een diepe wijn met romige afdronk.
De mooiste spijs en wijn combinaties met Bobal
Bobal wijnen zijn heerlijk met traditionele Valenciaanse paella, maar komen pas helemaal tot zijn recht met fruitige gerechten;
● Geroosterd konijn met pruimen
● Gegrilde entrecote
● Kip met sinaasappel
● Gebraden kip met granaatappel melassesaus