Onsterfelijke wijnen
De bessen van de Furmint druif groeien in losse trossen aan de wijnstokken. Deze witte soort is laatrijp, maar heeft een dikke schil. Door de druiven langer te laten hangen ontwikkeld de druif veel suikers. De combinatie van een hoge zuurgraad en intense aroma’s zorgen voor complexiteit en structuur. Het bewaarpotentieel van de Furmint wijnen is indrukwekkend en trekt hierbij internationaal de aandacht. Sommige wijnen kunnen tot een eeuw oud worden genoten. Proef marsepein, bloedsinaasappel en abrikozen, die versmelten naar rokerige tonen van tabak, kaneel en chocolade, met in het glas koperachtig gouden kleuren. De dessertwijn Tokaji is een Hongaarse trots.
Niet alleen zoet
De Furmint schenkt niet alleen zoete, maar ook droge wijnen. De oogst voor deze wijnen start vroeger op het jaar. Vooral rond de dorpen Mád, Tállya, Rátka en Tolcsva wordt de Furmint druif voor droge witte wijn geteeld. De vulkanische grond waarop het ras groeit draagt bij aan de mineraliteit van de wijnen. Aroma’s van peren, limoen en rook zijn kenmerkend voor deze Furmint wijnstijl. Prachtige Furmint wijnen die een ambergele kleur hebben.
De mooiste spijs en wijn combinaties met Furmint
Geniet van droge Furmint wijnen met gerechten zoals:
● Vijg, mozzarella en parmaham salade
Zoete voorbeelden worden het beste genoten bij gerechten zoals:
● Hongaarse vruchtencake
● Roquefort kaas