Anders dan anderen
Al in de 13de eeuw reisde de Grauburgunder druif van de Bourgondië naar Oostenrijk en verder naar Duitsland, maar pas in de 18de eeuw won de Grauburgunder druif aan populariteit. De meeste wijngaarden bevinden zich rondom Baden, Pfalz en Rheinhessen. In Duitsland onderscheidt de Grauburgunder druif zich van haar Franse en Italiaanse varianten. De hogere mineraliteit in de bodem zorgt voor een hogere zuurgraad in de Grauburgunder druif. Ze schenkt verfrissende bloemige tot zoete wijnen met citrusaroma’s. Vaak zijn ook kruiden te onderscheiden in de wijnen.
Kieskeurig
De Grauburgunder wijnstokken verkiezen een rijke bodem op warme, hellende wijnlocaties, en leveren kleine ronde bessen met een dunne grijsrode schil. Desondanks de kleur van de schil behoort de soort toch tot de witte wijndruiven. De bessen houden een natuurlijk hoog suikergehalte. Vroeg geoogste druiven resulteren in sprankelende wijnen. Terwijl druiven die blootgesteld worden aan edelrot zoete wijnen produceren, met een kenmerkende hongingtoets. Deze komen pas helemaal tot hun recht na flesrijping.
Moderne vinificatie methodes, zoals minder roeren in de moist, meer droesemcontact, worden toegepast om uitstekende wijnen te produceren. Het resultaat na rijping op vat zijn aromatische soepele wijnen met een kopergele kleur.
De mooiste spijs en wijn combinaties met Grauburgunder
De Grauburgunder wijnen combineren goed met verschillende maaltijden, zowel lichte als zwaardere gerechten
â— Zeevruchten met heilbot in een romige saus
â— Kleurrijke salade van appel, radijs en venkel
◠Stevige, harde kazen, zoals Gruyère
â— Ravioli spinazie ricotta met champignonsaus
â— Rabarber koek met skyr en honing