vindmijnwijn
Gratis verzenden > € 70,- Snel bezorgd Klantenservice Inloggen Winkelwagen

Wijnstreek Alentejo

Alentejo is een populaire Portugese wijnregio met een sterk variërend landschap dat ongeveer één derde van Portugal beslaat. Dit wijngebied ligt in het Zuidelijke binnenland en wordt in het Noorden begrensd door de rivier de Taag. Een gebied met een warm klimaat en dat bekend staat om haar soepele, fruitige rode wijnen van inheemse druivensoorten. Alentejo produceert ook prachtige witte wijn met tropische fruitsmaken en een mooie zuurgraad.

Op Vindmijnwijn.nl vind je een unieke selectie Alentejo wijnen die het waard zijn om ontdekt te worden. ‘Handpicked’ door kleinschalige winkeliers en importeurs met een passie voor kwaliteit, smaak én voor Alentejo. Stuk voor stuk afkomstig van wijnhuizen uit de Alentejo wijnstreek die vakmanschap vaak al generaties lang vertalen naar wijn die net zo authentiek is als zijzelf.

Wijnen uit Alentejo

De Alentejo wijnstreek

Alentejo kent als Portugees wijngebied acht subregio's die samen ongeveer één vijfde van de regio Vinho Regional Alentejano beslaan. Zeven van de subregio's zijn redelijk centraal geclusterd. Portalegre ligt ten noordoosten daarvan aan de granieten uitlopers van de bergen van São Mamede, waar hogere regenval en koelere temperaturen, complexiteit en frisheid aan de wijnen geven. Borba, Evora, Redondo en Reguengos zijn meer typisch voor de Alentejo, en kunnen soepele, harmonieuze, zeer gemakkelijk drinkbare rode wijnen maken. De omstandigheden zijn uitdagender in Granja-Amareleja, Moura en Vidigueira, met arme, kalkrijke bodems en een aanzienlijk heter klimaat.

Historische wijnstreek Alentejo

Alentejo kent als wijnstreek een lange historie van ups en downs en gaat terug tot ver vóór de komst van de Romeinen. De Romeinen, met hun grote ervaring in wijnbouw, hebben een cruciale invloed gehad op de ontwikkeling van de wijnbouw in Alentejo. Het is zeer waarschijnlijk dat de eerste Portugese wijnen die naar Rome zijn geëxporteerd mogelijk afkomstig zijn uit deze regio.

Kwaliteit

Alentejo heeft sinds 1988 een DOC erkenning en is vooral bekend om zijn rode wijnen van de druivensoorten Touriga Nacional, Aragonez, Trincadeira en Castelão, veelal geblend met de Franse druif Alicante Bouschet. Al is slechts 1/3 deel van de wijn uit Alentejo wit, de witte wijnen van inheemse druivensoorten als Antão Vaz en Arinto hebben een geheel eigen karakter en staan (ook) zeer goed aangeschreven.

De belangrijkste druiven

Aragonez druif

Wordt ook wel gespeld als Aragonês. Een typisch Iberische druivensoort, van Spaanse afkomst. Aragonez wordt Tempranillo genoemd in Rioja - de regio die waarschijnlijk de geboorteplaats is, maar Cencibel in La Mancha, Ull de Llebre in Catalonië, Tinta de Toro in Toro, Tinta del Pais en Tinto Fino in Ribera del Duero en Tinta de Madrid in wijngaarden rond de Spaanse hoofdstad. In Lissabon wordt deze druif Abundante genoemd vanwege zijn hoge opbrengsten en krachtige groei.

Aragonez heeft een korte groeicyclus en houdt zijn bladeren lang vast die hem beschermen tegen de wintervorst. Een betrouwbare druif die over het algemeen robijnrode soepele wijnen oplevert met aroma’s van zwart en rood fruit.

Aragonez proeven? Bekijk de beste Portugese rode wijn van de Aragonez druif die we voor je hebben liggen.

Castelão druif

De Castelão druif, vroeger bekend als Periquita, is een blauwe Portugese druif die soepele, zachte robijnrode wijnen geeft. Fruitig, met aroma’s van rode bessen. Het was ooit de meest voorkomende rode druivensoort in Portugal. Tegenwoordig is deze druif vooral te vinden in de regio Setúbal, maar ook in de Alentejo en Tejo wijngebieden.

De Castelão druif is ook bekend onder de namen João Santarem, Trincadeira en Tinta Merousa in de Douro. Rijping op eikenhout verhoogt de kwaliteit.

Castelão proeven? Bekijk de beste Portugese rode wijn van de Castelão druif die we voor je hebben liggen.

Antão Vaz druif

De witte Antão Vaz druif is oorspronkelijk afkomstig uit de regio Alentejo. Op zichzelf produceert de Antão Vaz druif goed gestructureerde, stevige volle wijnen. Vaak wordt deze druif geblend met Roupeiro en Arinto druiven om een natuurlijke, scherpere zuurgraad te garanderen.

Antão Vaz proeven? robeer dan eens de Rovisco Garcia Branco van Wijnhuis Rovisco, of de Alfaiate Branco van het Portugese wijnhuis Herdade do Portocarro.

Ontdek het zelf!

Heb je – net als onze winkeliers en importeurs - een passie voor kwaliteit en smaak? Dan valt er nog heel wat te ontdekken op hét wijnplatform voor wijnliefhebbers. Op Vindmijnwijn.nl. reis je langs de beste wijnhuizen en mooiste wijngebieden van Wijnstreek Alentejo en bestel je online gemakkelijk, veilig en vertrouwd jouw ambachtelijke Alentejo wijn. Wil je meer te weten komen over Portugese wijnen, wijnclassificaties, wijnstreken en druivensoorten? Lees alles over wijnland Portugal en ontdek de avontuurlijke Portugese wijnen van dit veelzijdige wijnland!

Vind alle Alentejo wijnen
Vindmijnwijn krijgt een 8,7 van maximaal 10 uit 53 beoordelingen.
Wat vinden onze klanten
Neem vrijblijvend contact met ons op