Unieke druif
De herkomst van deze druif is vermoedelijk Toscane, maar ze is niet verbonden aan het stadje Montepulciano zoals de naam van de druif doet vermoeden. De druif komt weliswaar overal in Centraal-Oost Italië voor, maar de hoogste kwaliteit is te vinden in de heuvels van Teramo.
Wijnen met karakter
De vinificatie van de Montepulciano druif volgt het standaard proces van druiventeelt, oogst, persing, en gisting. Tijdens het fermenteren worden de suikers omgezet in alcohol. Wanneer de druif fermenteert tot er bijna geen suikers meer achterblijven, resulteert dit in de kenmerkende droge rode Montepulciano wijnen. Toch produceert de Montepulciano druif ook zoete varianten.
De op eikenhout gerijpte druif, geeft wijnen met volle smaken met laat gerijpte tannines. Vaak vertonen deze Montepulciano wijnen volle zwart-fruit smaken met inktachtige kleuren. Over het algemeen zijn de Montepulciano wijnen het beste jong gedronken. De lichtere wijnstijl, neutraal gerijpt, is indrukwekkend en internationaal bekend. Deze wijnen worden het beste genoten kort na het bottelen.
Diverse smaken
Ook met andere rassen is de Montepulciano druif, goed te smaken, zoals Merlot of Sangiovese. Die laatste bekendste en wellicht succesvolste blend. Proef de delicate balans tussen fruitigheid en zuurgraad. Enerzijds tonen van rood fruit met mildere tannines en een lagere zuurgraad. Anderzijds geeft de Montepulciano druif wijnen met kruidige toetsen. Proef nootmuskaat, kruidnagel, zwarte peper, oregano en tijm.
De mooiste wijn spijs combinaties met Montepulciano
Een Montepulciano wijn, puur of een blend, is lekker bij stevige, hartige gerechten:
- Gebraden kalfsvlees met spinazie
- Deep-dish pizza
- Gegrild of gebakken rundvlees met rijke geroosterde wintergroenten
- Ragu