Veelzijdigheid
De toonaangevende Cabernet Franc druif is een zwart druivenras die haar oorsprong kent in Bordeaux en speelt meteen ook een belangrijke rol in de Bordeaux stijl wijnen samen met Cabernet Sauvignon en Merlot. Hoofdzakelijk wordt de Cabernet Franc druif geteeld als onderdeel van assemblage wijnen, echter is het ook een uitstekend druivenras voor Cepage wijnen. Daarbij is de belangrijkste streek Chinon, in de Loirevallei. De Cabernet Franc wijnen worden hier warm onthaald voor haar sterke aroma’s, ruik rijpe bessen en droog fruit.
Bitterzoet
De langwerpig gevleugelde trossen, met vrij kleine blauwzwarte bessen en een dunne schil, prijken in wijngaarden verspreid over de hele wereld. De Cabernet Franc wijnstokken voelen zich thuis op verschillende bodems en staan sterk en rechtop in verschillende klimaten met een voorliefde voor het koele, landinwaartse klimaat. Met gevolg hebben de Cabernet Franc wijnen een zeer divers smaakpallet, met de kenmerkende smaak van groene paprika smaak. Hoe koeler het klimaat hoe meer zuurgehalte met groene bittere tonen naar boven komen, hoe warmer het klimaat hoe zoet fruitiger, met sappig geroosterde paprika smaken de wijnen worden.
Helder en fijn
In veel opzichten lijkt de Cabernet Franc goed op de Cabernet Sauvignon, maar er zijn duidelijke verschillen. Haar verfijnde wijnen hebben helderrode kleur, een uitgesprokener parfum met tonen van grafiet, zwarte bessen, frambozen en viooltjes, ze hebben een lager tanninegehalte en een zachter mondgevoel. Cabernet Franc wijnen zijn vol, soepel en krachtig.
De mooiste spijs en wijn combinaties met Cabernet Franc
Proef krachtige volle en soepele Cabernet Franc wijnen samen met kruidige gerechten. Lekker bij:
● Rillettes van konijn
● Linzensoep met gerookte varkenspoot
● Gekruide lamskroon