Gratis verzenden > €90,- (NL)
Klantenservice Inloggen 0 product(en) - 0uw winkelmandje is leegprocessing
0 product(en) - 0uw winkelmandje is leegprocessing

Winkelmandje в 0

Rood
Wit
Rose
Mousserend
Dessert
Port & Sherry
Deelnemende wijnwinkels
Winkelmand

Wijnen van de Carmenere druif

De Carménère druif heeft haar naam te danken aan haar gebladerte. Die kleuren net voor het vallen in de herfst karmozijnrood – carmin in het Frans. Dat zorgt voor prachtige gezichten over de Carménère wijngaarden van diep oranje en rode kleuren in de herfst. Ooit verward met de Merlot druif emigreerde de Carménère druif van Bordeaux, Frankrijk naar De Nieuwe Wereld. Vooral Chili, maar ook Argentinië zijn de nieuwe thuis van de rode druivensoort. In Europa worden Carménère druiven verbouwd in Italië.

Per ongeluk in stand gehouden

Hard getroffen door de Franse wijnziekte, die woedde in de 19de eeuw, verdwenen de Carménère wijnstokken bijna helemaal uit Europa. Franse wijnboeren beslisten om ze niet opnieuw aan te planten. Het soms kille, natte klimaat vormt een te grote uitdaging voor de Carménère druif. Andere druivensoorten namen plaats in de wijngaarden van Frankrijk. Men vermoedde dat de soort was uitgestorven tot bleek dat Chili al meer dan honderd jaar de druivensoort in stand houdt. De Carménère druif, en niet de Merlot druif reisde naar Chili. Hoewel de wijnstokken initieel op elkaar lijken en vaak samen werden verbouwd in Frankrijk, zijn er duidelijke verschillen. Chili produceerde een beduidend andere Merlot wijn dan de rest van de wereld.

Een nieuwe thuis

De Carménère wijnstokken doen het goed in het zonnig droge klimaat van Chili. Ook in Italië, in de streken rondom Venetië en Argentinië, voelt de Carménère druif zich goed thuis.

Zacht zuur

Na een lang groeiseizoen produceren de De Carménère wijnstokken kleine trossen diep blauw-zwarte druiven. Van teveel water in de winterperiode of de oogsttijd worden de kruidachtige en groene peperachtige kenmerken, zoals van een onrijpe druif, krachtiger. Van nature produceert de Carménère druif een hoog suikergehalte voordat de tannines rijp zijn. In een warmer klimaat produceert de Carménère druif een hoger alcoholgehalte, met een lagere balans. De wijn kleurt dieprood en heeft opvallende aroma’s van zuur rood fruit zoals frambozen, rode bessen. Kruidige bittere toetsen met verfijnde tannines en een bitterzoete noot. De Carménère wijnen zijn uitstekende assemblage partners. Mooie complex krachtige wijnen worden verbouwd met Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

De mooiste spijs en wijn combinaties met Carménère

Combineer Carménère wijnen met heerlijke gerechten zoals

● Stoofpot van worst en bonen
● Romige lamscurry
● Geroosterde lamskoteletjes
● Gesauteerde boerenkool met knoflook