Wijnen van de Frankovka druif

Ontdek de boeiende Frankovka wijnen, met hun krachtige en robuuste karakter. Een Slavische druif die diepe smaken en aardse tonen biedt, perfect voor liefhebbers van intense rode wijnen.
 • Gratis verzenden v.a. €90,- per wijnwinkel (NL)

  Gratis verzenden v.a. €90,- per wijnwinkel (NL)

 • Goede service

  Goede service

 • Unieke wijnen

  Unieke wijnen

 • Verzenden via Post NL
 • Vindmijnwijn.nl | Kiyoh score 8.8

Meer over Frankovka

Blauwe druiven
De fruitige Frankovka-druif komt onder allerlei verschillende namen voor in het grootste deel van Centraal-Europa. Maar waar komt hij nou eigenlijk vandaan en waarom heeft hij zulke gezonde eigenschappen?

De ‘gezonde’ fruitkanjer

De fruitige Frankovka-druif komt onder allerlei verschillende namen voor in het grootste deel van Centraal-Europa. Maar waar komt hij nou eigenlijk vandaan en waarom heeft hij zulke gezonde eigenschappen?

Er zijn meerdere landen en regio’s die beweren de bakermat te zijn van de Frankovka-druif. De druif komt namelijk onder diverse namen voor in Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Italië en Hongarije. Maar waar deze druif nu echt ‘inheems’ genoemd mag worden weten we helaas niet omdat onduidelijk is waar de druif voor het eerst voorkwam.

Vaak wordt beweerd dat de druif van origine uit Oostenrijk komt, maar ook dat is niet onomstotelijk bewezen. Daar is hij bekend onder de naam Blaufränkisch. Wat we wel zeker weten is dat de druif bijzonder gezonde eigenschappen heeft en dat de wijnmakers in oost Kroatië er bijzonder mooie wijnen van maken.

Frankovka wijnen

De Frankovka-druif is ideaal voor het klimaat in Midden-Europa omdat deze rode druif vrij goed bestand is tegen kou in de winter en in de zomer wel veel zon nodig heeft. In Kroatië wordt hij dan ook traditioneel verbouwd in Slavonië in oost Kroatië waar een landklimaat heerst.

In Kroatië kan, afhankelijk van de hoeveelheid zon die de druiven gehad hebben, de opbrengst van de druivenstokken erg hoog zijn. Ook kan de concentratie aan suikers en zuren in de druiven aanzienlijk zijn.

Frankovka wijnen zijn dan ook vaak intens robijnrood, verfrissend fruitig van smaak (meestal bessen). De tannines in Frankovka zijn behoorlijk aanwezig en de zuren zijn precies genoeg om de wijn in balans te houden. De premium houtgelagerde wijnen lenen zich uitstekend om langer te bewaren.

Ook wordt er van deze druif rosé en rosé brut gemaakt. Deze rosé’s zijn over het algemeen iets donkerder dan bijvoorbeeld een Provence-rosé. En dat zegt iets over de druif Frankovka. Want als je zulke intens robijnrode wijnen van deze druif maakt wordt een bijna kleurloze rosé een behoorlijke opgave.

Gezonde wijn

‘A glass of wine a day keeps the doctor away’. Dat willen we allemaal geloven toch? Maar als je een glas Frankovka drinkt kun je echt stellen dat je dit voor gezondheidsdoeleinden doet.

Het is al langer bekend dat (matige) consumptie van rode wijn een positieve invloed heeft op de gezondheid. Maar wist je ook dat van alle wijnen de Kroatische Frankovka één van de meest helende onder de rode wijnen is?

Het ‘College of Health Sciences’ van de Universiteit van Bordeaux heeft in 2009 het bestanddeel in de wijn onderzocht dat aderverkalking voorkomt en de kans op een hartaanval vermindert. Vaak wordt de helende werking van rode wijn toegedicht aan de stof resveratrol, alleen blijken de hoeveelheden van deze stof in de meeste wijnen te laag om effect te hebben.

In tegenstelling tot resveratrol zijn de hoeveelheden procyanidine die aanwezig zijn in wijn hoog genoeg om significant effect te hebben. Klinische proeven hebben aangetoond dat twee glazen van een procyanidine-rijke rode wijn een zeer positief effect op de gezondheid hebben. Uit onderzoek is nu gebleken dat Frankovka-wijnen de meeste procyanidine bevatten van alle rode wijnen.

Lekker bij

De meeste Frankovka-wijnen kun je enigszins gekoeld drinken, bij ongeveer 16-18 graden Celsius. De wijnen passen dan prachtig bij rood vlees, bbq-gerechten, spicy gerechten, wild en kazen.