Wijnen van de Plavac Mali druif

 • Gratis verzenden v.a. €90,- per wijnwinkel (NL)

  Gratis verzenden v.a. €90,- per wijnwinkel (NL)

 • Goede service

  Goede service

 • Unieke wijnen

  Unieke wijnen

 • Verzenden via Post NL
 • Vindmijnwijn.nl | Kiyoh score 8.8

Plavac Mali, oerbroer van de Primitivo en Zinfandel

Wellicht de beroemdste druif van Kroatië, de Plavac Mali (uitspraak: Pláwàts Málie). Een druif met een opvallende oorsprongsgeschiedenis. We beginnen even in Califonië. Want daar groeit de Zinfandel. Over deze druif hebben ze heel lang nagedacht waar deze vandaan zou kunnen komen, aangezien daar van origine geen druiven groeiden. Vervolgens dachten ze dat de Italianen deze mee hadden genomen en dat de druiven afkomstig zijn van de Primitivo. Uit DNA-onderzoek is echter geblkenen dat al deze druiven hun oorsprong hebben aan de overkant van de Adriatische Zee, in Dalmatië. Door dit onderzoek weten we nu dat Plavac Mali een kruising is tussen Crlenjak Kaštelanski (ook bekend onder de naam Tribidrag, de voorouder van de Zinfandel en de Primitivo) en Dobričić (een oude rode druivensoort van de Dalmatische kust). Het is daarmee dus een ‘oerbroer’ van deze twee beroemde druiven.

Kleine Blauwe

De smaak van Plavac Mali wijnen kenmerken zich vaak door veel fruit als pruimen, zwarte bessen en zure kersen. Verder proef je vaak wat peper en kruiden. Letterlijk betekent Plavac Mali: ‘Kleine Blauwe’. Het zijn dus kleine druifjes met veel schil en daardoor tanninerijke wijnen. De opbrengst per druivenstok is vrij laag, maar het suikergehalte is extreem hoog, dus de wijn heeft vaak een hoog alcoholgehalte (13 – 15%).

Stijlen

Uiteraard hangt de stijl van de wijn verder af van de wijnmaker. Daarbij is er ook nog een groot verschil of de wijnen wel of niet houtgelagerd zijn en van welk gedeelte van de eilanden de druiven komen. De druiven van het midden van de eilanden leveren heel andere wijnen op dan de druiven van de hete en droge zuidhellingen.

De beroemde Dingač wijn

Inmiddels is er ook een aantal beschermde regio’s bepaald waar Plavac Mali druiven groeien. Op het eiland Hvar heb je op de zuidhelling het gebied Ivan Dolac. En op de zuidhelling van het schiereiland Peljesac vind je de Postup regio en de beroemde Dingač helling. Sommige mensen bestempelen Dingač per ongeluk als soort wijn of druif maar het is de eerste beschermde regio in Kroatië sinds 1961. De druiven staan hier op de arme rotsgrond nabij het dorpje Potomje in de knallende zon hun uiterste best te doen om een beetje sap te creëren. De wijnstokken leveren soms maar 350 gram druiven per stok. Het sap van deze druiven is heel geconcentreerd en krachtig van smaak waardoor er hele stoere wijnen van gemaakt wordt. En dan hebben we het nog niet over de manier van oogsten, want de wijngaarden staan op de meest onmogelijke schuine hellingen aan zee waardoor het handmatig plukken alleen overgelaten kan worden aan de sterkste en meest fitte werklui. Handmatige oogst van Plavac Mali druiven in Kroatië
Scroll naar boven