vindmijnwijn
Gratis verzenden > € 70,- Snel bezorgd Klantenservice Inloggen Winkelwagen

Duitse wijngebieden

Zeg je Duitsland, dan zeg je gründlichkeit, oftewel grondigheid. En dat geldt ook voor de kwaliteit van wijn. Wijnen uit Duitsland zijn fruitig (wit) en soepel (rood), en verrassend modern. Duitsland kent vele soorten wijngebieden, (micro)klimaten, bodemsoorten en druivenrassen waardoor er veel valt te proeven en ontdekken. Keuze te over uit prachtige authentieke wijnen van Baden, Franken en Mosel tot aan Nahe, Pfalz en Rheingau. Hieronder lees je alles over wijnland Duitsland én hebben we een aantal prachtexemplaren voor je op een rij gezet.

Duitse wijnen en wijngebieden

Duitse wijn Wijngebieden
Rode wijn Ahr, Franken, Mosel, Nahe, Pfalz en Rheingau
Witte wijn Baden, Franken, Mosel, Nahe en Pfalz
Rosé wijnen Baden en Mosel
Mousserende wijnen Baden, Mosel en Pfalz
Biologische wijnen Ahr en Nahe
Prijswinnende wijnen Pfalz

Wijnland Duitsland

Duitsland mag dan geen zinderend zwoele bestemming zijn, de druiven groeien er niet minder om. De oosterburen staan toch maar mooi in de top 4 van meest wijn producerende landen van Europa. De Duitser drinkt echter graag zijn eigen druif, waardoor slechts 20 procent via export het buitenland bereikt.

Coole wijn
Duitslands noordelijke ligging zorgt voor koelte in de kraamkamer van ’s lands grote trots, de Riesling, die goed tegen de kou kan. Samen met een handvol andere witte soorten is deze druif goed voor zo’n 65 procent van de productie. Wie van vriendelijke, lichte rode wijnen houdt komt in Zuidwest-Duitsland zeker aan zijn trekken met de Spätburgunder (Pinot Noir).

Duitse Wijngebieden

Voor de kwaliteitswijngebieden moet je in Duitsland in het zuidwesten zijn, met twee uitzonderingen in het oosten. In het noorden kom je hier en daar nog wel een tafelwijn tegen, maar dat is zeker geen omrijdwijn.

Zuidwest

 • Van ons Nederlandse Maastricht ben je in een paar uur in de Zuidoost-Duitse Moezel. Dit wijngebied staat bekend om de Riesling-druif, die hier zo goed tot zijn recht komt. Dankzij de zachte herfsten kan de druif goed rijpen en de leisteen en kalksteen op de steile hellingen langs de rivier de Moezel geven de druif de subtiele minerale tonen mee waar de Riesling wijn zo bekend om staat.
 • Maak een klein lusje naar het noorden en je belandt in de Ahr, dat gek genoeg vooral een rode wijn op het menu heeft staan: de Spätburgunder. Ondanks de noordelijke ligging zorgt het rivierdal van de gelijknamige rivier de Ahr namelijk voor een zachter klimaat. En daar houden rode druiven van. De minerale invloeden van de leisteenbodem en eventuele rijping op eikenhout doen de rest en dat levert prachtige wijnen op. Andere rode druivenrassen die je hier kunt tegenkomen zijn onder andere de Dornfelder, Portugieser, van witte druiven tref je de Müller-Thurgau (ook Rivaner genoemd) en de Riesling aan.
 • Buig je af naar het oosten dan kom je in Mittelrhein. In de wijngaarden tussen de middeleeuwse dorpjes en kastelen wordt vooral Riesling verbouwd, al is Mittelrhein geen gebied met een erg hoge productie. Dankzij de leisteen en het kwarts in de bodem op de steile rotsen langs de Rijn en een relatief zacht en vochtig klimaat hebben de wijnen veel mineraliteit en een hoge zuurgraad.
 • Zuidelijk van Mittelrhein kom je het kleine wijngebied Nahe in. De wijngaarden langs de gelijknamige rivier hebben een gevarieerde bodemsamenstelling. In elke Riesling uit Nahe proef je een eigen karakter, of het nu de invloeden van zandsteen, porfier of kwartsiet zijn. Een enkele Müller-Thurgau of Silvaner kom je er ook wel tegen.
 • Buig je weer noordoostwaarts dan vind je in Rheingau de crème de la crème van Duitse wijnen. Waarom? Zowel de in grote getalen aanwezige Riesling als de Spätburgunder in kleine aantallen smullen van het haast mediterrane klimaat op de zuidelijke oever van de Rijn. Maar het echte geheim zit in de kwaliteit van de wijnstokken, sinds de middeleeuwen jaar na jaar verfijnd door de cisterciënzer en benedictijnse monniken. En dat proef je nog steeds.
 • Onder Rheingau, in het grootste wijngebied Rhijnhessen, is het juist bulkwijn die geproduceerd wordt. Al kom je er ook wel een kwaliteitswijn tegen. Door de verschillende microklimaten en bodemsoorten kunnen veel druiven hier aarden. Aan de witte kant vind je de Müller-Thurgau, Riesling en Silvaner, aan de rode kant vooral de Dornfelder, Portugieser en Regent.
 • Zuidwaarts, in kwaliteitswijngebied Pfalz ben je weer terug in ‘Riesling territory’, want in dit wijngebied tegen de Franse Elzas wemelt het ervan. Toch is dankzij het relatief warme klimaat 40 procent van wijnproductie rood, wat veel is voor een Duits wijngebied. Rode wijnen als de Spätburgunder, Dornfelder kom je hier volop tegen.
 • Weer een stukje oostwaarts zet het kleine Hessische Bergstrasse vooral Riesling op de wijnkaart, maar ook zien we hier weer de rode Spätburgunder terug. Het wijngebied ligt op de westelijke helling van het Odenwald en kijkt uit over de Rijn. Dankzij het bijzondere microklimaat wordt het ook wel de ‘Duitse Riviera’ genoemd. Hun wijnen drinken de bewoners bijna allemaal zelf op: buiten dit gebied kom je de Hessische Bergstrasse-wijn niet veel tegen.
 • In groot en centraal gelegen Franken moet je niet zijn voor kwaliteitswijn in grote getalen. De korte, warme zomer en de koude, natte herfst maken het de wijnboeren lastig. De Silvaner-druif komt hier op de mineralige bodem van zandsteen, leem en kalk echter wel goed tot zijn recht. Grappig detail: de wijn uit Franken komt in de Bocksbeutel-fles met platte, cirkelvormige buik, meteen herkenbaar dus!

Zuid

 • Immer geradeaus! Op weg naar het zuidelijke Baden. Daar wil je zijn voor de nodige kwaliteitswijn. Het klimaat is er uitermate geschikt voor zowel witte als blauwe druiven. Tel daarbij de diverse bodemsoorten op en je vindt er een bonte mix van kwaliteitswijnen van Riesling tot Spätburgunder.
 • In het meest zuidelijk gelegen Württemberg vind je meer rood (70 procent!) dan wit, en dat is de uitzondering die de Duitse regel bevestigt. Het kan behoorlijk warm worden op de steile hellingen langs de rivier de Neckar. Naast de Spätburgunder vind je hier blauwe druivensoorten als Trollinger en Lemberger. Ze kunnen er lekker bakken in de zon tot ze klaar zijn voor de oogst. Echte streekspecialiteiten zijn de lichtrode Schillerwijn (inderdaad, naar de schrijver) en Rotling, en de sappige Trollinger. Oh ja, drie maal raden welke witte druif je hier vaak ziet… Precies, de Riesling.

Oost

 • De een-na-laatste stop maken we in het oosten, en wel in wijngebied Saale-Unstrut. Het klimaat werkt hier niet erg mee. De gunstige bodemsoorten van zandsteen en kalk wegen vaak niet op tegen de strenge vorst in de lente en winter. Overwegend witte druiven als Müller-Thurgau, Silvaner, Riesling en Weissburgunder tref je hier, maar ook wel een enkele blauwe Dornfelder of Spätburgunder.
 • De laatste stop maak je in Sachsen voor een fijne Goldriesling of een Elbling, want ook hier doen vooral de vroegrijpe witte druiven het goed, al kom je ook een enkele Spätburgunder tegen. Op de noordoostelijke heuvels langs de Elbe doen de druiven het nog het best in dit landklimaat dat, net als in Saale-Unstrut, een uitdaging blijft voor de wijnboer.

Wijnstreken

Voor een noordelijk gelegen land heeft Duitsland toch flink wat streken waar mooie wijnen worden gemaakt. We lichten de drie opvallendste voor je eruit.

Moezel wijnstreek, Duitsland

Moezel wijnstreek

Moezel

De beroemde wijnstreek de Moezel is de oudste van Duitsland en ligt tussen Trier en Koblenz. De Romeinen waren er al snel achter dat de sterke witte Riesling-druif het hier goed doet op de hellingen langs de rivieren de Moezel, de Saar en de Ruwer. Sommige wijngaarden zijn echter zo steil (soms wel 65%!) dat er geen machines voor de oogst worden gebruikt. Vooral in het midden van de streek wordt daarom gebruik gemaakt van wijnterrassen.

Riesling is core business, baby!

Riesling is al jaren de core business hier. De warmte die in de rivierdalen blijft hangen zorgt voor een lang rijpingsseizoen. Tel daarbij die kei van een Riesling-druif op, die als geen ander de subtiliteiten van kalk, leisteen en andere mineralen uit de bodem kan opnemen. En zie daar, de perfecte basis voor een geweldig glas Riesling, met een perfecte balans tussen zoet en zuur.

Wijn met status

Maar het is hier niet enkel Riesling wijn wat de klok slaat in de pittoreske Duitse dorpjes en authentieke wijnlokalen. Je kunt ook volop goede Weissburgunder, Müller-Thürgau, Elbling en Grauburgunder wijn proeven, plus een enkele rode Dornfelder of Spätburgunder. Deze bakermat van de Moezelwijn is zijn status als producent van zoete slobberwijn lang en breed ontgroeid.

Baden wijnstreek, Duitsland

Baden wijnstreek

Baden

Wijnstreek Baden bestaat uit twee delen, een langgerekt deel langs de Franse Elzas en een deel tegen het Zwitserse Baden-Baden aan. Daardoor vind je in deze wijnstreek verschillende bodemsoorten die – je raadt het al – van invloed zijn op de wijnteelt, van kalk, mergel en vulkanisch gesteente tot koper. Deze variëteit zorgt voor een bonte mix van druivenstokken. Maar Baden heeft maar één überwijn, en dat is de Spätburgunder.

Vulkanisch karakter

De gevoelige Spätburgunder komt hier goed tot zijn recht in de zonnigste wijnstreek van Duitsland. De rijke minerale en vulkanische bodem zorgt voor het karakter dat de wijnen hun topkwaliteit geeft waar Baden om bekend staat.

Voor fijnproevers

In het noorden van deze gastvrije streek schenkt de gastheer je ook gerust een glas wit in. Je komt hier veel witte druiven tegen zoals Müller-Thurgau, Riesling, Schwarzriesling, Grauburgunder en Auxerrois. Ook voor wit is Baden een Mekka voor fijnproevers.

Pfalz wijnstreek, Duitsland

Pfalz wijnstreek

Pfalz

Zeg je Pfalz, dan zeg je de Deutschen Weinstrasse. Deze aloude toeristische wijnroute tussen Bockenheim in het noorden en Schweigen aan de Franse grens leidt je door een groot aantal wijndorpen. En dat is geen straf, gezien het fijne mediterrane klimaat. Al moet je voor de kwaliteitswijnen iets noordelijker zijn.

Verfijnde wijnen

Pfalz ligt aan de gunstige kant van het Haardt-gebergte, waardoor het klimaat zonnig en mild is. Daarmee is het een fijne thuisbasis voor zowel witte als blauwe druiven. De zandsteen, kleisoorten en mergel zorgen voor verfijnde wijnen met body. Usual suspects in Pfalz zijn de Riesling en de Müller-Thurgau voor wit, Spätburgunder en Dornfelder voor rood. Maar eigenlijk vind je er van alles wat.

Een fles met lef

Ook schuwt de Pfalzer wijnboer het experiment met een on-Duitse Chardonnay, Merlot of Shiraz niet. In Pfalz is het innovatie en veelzijdigheid wat de klok slaat. Oftewel: voor een fles met lef moet je in Pfalz zijn.

Druivensoorten

Drie topdruiven die het goed doen in Duitse wijnen zijn de Riesling, de Spätburgunder en Müller-Thürgau druif. Ze hebben allemaal zo hun eigen karakter, kwaliteiten en eigen-aardigheden…

Witte druiven Duitsland

Riesling

De Riesling is de onbetwiste kwaliteitsdruif van Duitsland. De Duitse witte wijnkoning moet je leren drinken, om zijn bijzondere balans van zuurgraad en fruitigheid te kunnen waarderen. En van de Riesling-druif wordt vaak ook de heerlijk sprankelende sekt gemaakt.

Kameleon

De Riesling zou je gerust een kameleon kunnen noemen: de druif neemt de eigenschappen over van zijn omgeving. Zo zal een Riesling verbouwd op een leisteen bodem een rokerige smaak geven. Andere kenmerkende aroma’s voor de riesling zijn citrusfruit, perziken en appel, maar ook munt, muskaat en acacia.

Taaie rakker

De Riesling-druif is klein maar fijn, met dikke schil en groeit in kleine compacte trossen groen- tot goudkleurig, afhankelijk van de rijpheid. Deze taaie rakker kan bijzonder goed tegen extreem lage temperaturen en doet het daarom zo goed in de koudere streken van Duitsland. .

Blauwe druif

Spätburgunder

De Spätburgunder staat ook bekend als de Pinot Noir. Het oude ras is een teer zieltje dat veel warmte van de zon en liefde van de bodem nodig heeft. Je vindt hem dan ook in de warmere streken van Duitsland zoals Baden, waar ook de rijke, soms vulkanische bodem de druif karakter meegeeft.

Vol en zacht

Spätburgunders neigen als wijn naar een Bourgogne. Ze zijn vol en zacht van smaak met een fruitig aroma en kunnen ruiken naar rijp rood fruit, van aardbeien en kersen tot zwarte bessen.

Moderne bite

De traditionele Spätburgunder wordt van rijpe druiven gemaakt, die zorgen voor een milde smaak met weinig tanine. De modernere variant heeft meer tanine, minder zuren en ligt vaak op eikenhouten vaten.

Witte druiven

Müller-Thürgau

De Müller-Thürgau heeft een alter ego: de Rivaner. Laat je dus niks wijsmaken. De Müller-Thürgau staat in Duitsland op een goede twee plaats, na de Riesling.

Best friend

Deze allemansvriend heeft een makkelijk karakter en kom je dan ook in heel Duitsland tegen. In het wijngebied Rhijnhessen heb je de grootste kans een Müller-Thürgau tegen het lijf te lopen.

Reputatieschade

De Müller-Thürgau is een lichte, elegante wijn met een aroma van bloemen. Door de slechte uitvoeringen heeft de wijn een reputatie als saaie slobber, maar dat verdient dit fijne druifje niet. Ongecompliceerd is de Müller-Thürgau zeker, saai hoeft hij allerminst te zijn.

Duitse wijnclassificatie

Hier vind je ‘m, die Duitse gründlichkeit. Het systeem van wijnclassificatie is namelijk best uitgebreid. De herkomst van wijnen is per kwaliteitscategorie vastgelegd in het Ambtliche Prüfungnummer, dat staat vermeld op het etiket van elke fles. We noemen hier de hoofdclassificaties voor je.

Prädikatswein

De Prädikatswein is de hoogste categorie kwaliteitswijn. Alle Prädikatswein moet door een strenge mangel van kwaliteitseisen. Zo moeten de teelt en de verwerking van de druiven in hetzelfde Bereich - een nauwkeurig omschreven gebied van wijngaarden – plaatsvinden en mag de wijn niet voor 1 maart van het volgende jaar gebotteld en verkocht worden. Je hebt dan een technisch goede fles in handen. De plaats in de rangorde is namelijk vooral een wijnbouwtechnisch gegeven, waar ook een groeiend aantal subcategorieën in bestaat. De kwaliteit van smaak wordt uiteindelijk bepaald door de wijnmaker zelf.

Qualitätswein

Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete herken je aan de afkorting Q.b.A. op het etiket en ligt een niveau onder de Prädikatswein. De druiven van de Qualitätswein mogen uit diverse wijnstreken komen, maar moeten worden geproduceerd van goedgekeurde druivensoorten die een bepaalde rijpheid kunnen halen en daardoor geschikt zijn voor dit niveau kwaliteitswijn.

Landwein

Landwein is de nummer 3 op de lijst. Het is een beschermde aanduiding voor wijn uit een bepaald land. Wijnstreken of gebieden tref je dan ook niet aan op het etiket. De Landwein is eenvoudiger, maar vaak beter dan de tafelwijn.

Wein

De Wein, ofwel tafelwijn, is de laatste categorie. Aan deze wijn zijn geen criteria voor afkomst of kwaliteit verbonden. Niet zo gek dus dat we het hier over de goedkopere wijnen hebben die niet zo opvallend zijn. De uitzondering die de regel bevestigt is de wijn van de eigenzinnige topwijnboer die niet aan wettelijke voorschriften wil voldoen, maar smaaktechnisch ver boven wijnen in hogere rang kan uitstijgen.

Duitse wijnhuizen

Omdat het land zoveel verschillende wijnstreken heeft, is Duitsland verschillende gerenommeerde wijnhuizen rijk. We lichten er twee toppers uit…

Wilhelmshof Wein- und Sektgut

Wilhelmshof is een klassiek Duits familiebedrijf dat bekend staat om zijn zowel witte en rode kwaliteitswijnen als de (mousserende) sekt. Het wijnhuis is prachtig gelegen in de heuvels van Pfalz niet ver van de Franse grens. De terrasvormige wijngaarden in een halve ronding van de heuvels doen aan een sprookjesachtig amfitheater denken. Wilhelmshof sleept regelmatig prijzen in de wacht met zijn karakteristieke Spätburgunders en vaak nootachtige Rieslings.

Vindmijnwijn.nl selecteerde twee bijzondere wijnen van dit bijzondere wijnhuis voor je: de Riesling Petersbuckel, Wilhelmshof, een typische Pfalz-Riesling, vol, notig, vrij rond met mooie zuren en mineraliteit en de Weisser Burgunder Muschelkalk, een rijke, romige wijn met tegelijk een fijne spanning door verfijnde zuren en bittertjes.

Wijnmakerij Loescher-Erben

De wijnmakerij Loescher-Erben is een echt familiebedrijf, idyllisch gelegen aan de Moezel in het kleine dorpje Senheim. Van de druiven die hier groeien op de steile wijngaarden wordt op ambachtelijke wijze wijn gemaakt.

Proef de Loescher Riesling Classic, een verrassend lekkere halfdroge Riesling waarin je veel fruit en bloesem ruikt. Een zoete smaak met rijpe tonen van abrikoos, maar ook een fris zuurtje.

Het paradepaardje van deze wijnmakerij is de Loescher Bremmer Calmont, een majestueuze wijn van de steilste wijnhelling van Europa. Een karaktervolle Riesling, kruidig met veel mineraliteit.

Laat je verrassen!

Heb je genoeg gezien en gelezen? Wil je vooral gaan proeven? Ontdek onze wijnen zelf! Vindmijnwijn brengt je het beste van onze winkeliers en importeurs. Laat je verrassen door onze selectie en bestel gemakkelijk, veilig en vertrouwd jouw karakteristieke Duitse wijn.

Vind alle Duitse wijnen
Vindmijnwijn krijgt een 9,1 van maximaal 10 uit 39 beoordelingen.
Wat vinden onze klanten
Neem vrijblijvend contact met ons op