Een Vindmijnwijn Vondst is een wijn die voldoet aan tenminste één van de volgende criteria: ✓ Uitstekende prijs-kwaliteit ✓ Onontdekt in Nederland ✓ Blinkt uit in deze categorie
Smaak | Licht, fruitig en soepel![]() |
|
Land | Italië | |
Streek | Toscane | |
Druif | Ciliegiolo | |
Domein | Fattoria Fibbiano |
“De liefhebber van authentiek en origineel heeft er zijn handen aan vol. En als deze nog een handje over heeft, pakt ie een karaf en decanteert ‘m.”
Domein dat al in 1560 in de boeken opdook. En hun wijnen in de toenmalige glazen. Niet ondenkbaar dat deze toen rood van de ciliegiolo bevatte, een druif die zelfs ouder is dan de inmiddels wereldberoemde sangiovese. We proefden ‘m al eens eerder en dan moest ie zich veelal schikken in een bijrol. Inderdaad, als een soort hulpje van laatstgenoemde. Maar Fibbiano verzorgde een solo-optreden. Donker fruit, rozengeur en maansverduistering, pruimen, bittere kersen, groene kruiden, fikse tannines. De liefhebber van authentiek en origineel heeft er zijn handen aan vol. En als deze nog een handje over heeft, pakt ie een karaf en decanteert ‘m.
Lees meerVoor liefhebbers van authentieke en originele wijnen is dit een echte ontdekking. Slechts 8.000 flessen worden er jaarlijks geproduceerd! De wijn is elegant en verfijnd met een mooie mineralitiet. Zou dat komen door het terroir? In de wijngaard zijn er tal fossielen en schelpen te vinden aangezien het een oude zeebodem was! Probeer ook eens de Vermentino of de Pet nat van dit huis!
Lees meerDeze Ciliegiolo smaakt vol en persistent met zachte tannines die mooi in balans zijn. Je proeft donker fruit, pruimen en bittere kersen. Er zitten ook rozengeur en groene kruiden in die het geheel complex maken. De fikse tannines geven de wijn structuur zonder te overheersen. Serveer hem op 16-18 graden en overweeg om hem te decanteren voor optimaal genot. Perfect bij: Gegrild rood vlees zoals biefstuk Pasta met pittige tomatensaus Halfgerijpte kazen zoals Pecorino Lamsbout met rozemarijn Wild zoals everzwijn of hert Rijke stoofschotels De Fibbiano Ciliegiolo vraagt om gerechten met karakter.
Lees meerFattoria Fibbiano bestaat al sinds 1560 en koestert deze eeuwenoude druivensoort. De wijngaard ligt op zeeschelpengrond die mineraliteit geeft. Met een plantdichtheid van 2,20 bij 0,80 meter en snoei met sporen zorgen ze voor kwaliteit boven kwantiteit. Medio september worden de druiven handmatig geoogst. Ze worden voorzichtig ontstengeld en gekneusd in roestvrijstalen tanks. Tien dagen lang vindt alcoholische gisting plaats met wilde gisten van de druivenschillen. Daarna rijpt de Fibbiano Ciliegiolo vier maanden in cementen tanks voor malolactische gisting. Vervolgens twaalf maanden in Slavonische houten vaten. Tot slot nog vier maanden flesrijping. Dit lange proces zorgt voor de complexe smaak en zachte structuur.
Lees meerOnze klantenservice is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00