Wijnen van de Graševina druif

Ontdek de verrassende smaken van Graševina wijnen! Deze druif, ook bekend als Welschriesling, biedt een verfrissende zuurgraad en subtiele aroma's van citrus en groene appels. Geniet van de levendige frisheid en de elegante, fruitige tonen.
 • Gratis verzenden v.a. €90,- per wijnwinkel (NL)

  Gratis verzenden v.a. €90,- per wijnwinkel (NL)

 • Goede service

  Goede service

 • Unieke wijnen

  Unieke wijnen

 • Verzenden via Post NL
 • Vindmijnwijn.nl | Kiyoh score 8.8

Meer over Graševina

Witte druiven
De afkomst van de Graševina is enigszins onduidelijk. Hij is ook bekend onder de naam Welschriesling maar heeft, zoals de naam wellicht doet vermoeden, niets te maken met de Duitse Riesling-druif.

Bekendste druif van Kroatië

Graševina (uitspraak: grásjewiená) is de meest voorkomende druif in Kroatië met een aandeel van bijna 23 procent van de totale productie. Deze druiven groeien in het oostelijk deel van Kroatië in de provincie Slavonië tussen Hongarije, Servië en Bosnië in.

Het terroir en klimaat in centraal Slavonië geeft de druiven de ideale balans tussen zuren en alcohol, waardoor hiervan de meest drinkbare en aromatische Graševina’s gemaakt worden. Deze mooie droge witte wijnen zijn vaak zeer fruitig met veel bloemen in de neus. Groene appel en lindebloesem zijn daarnaast belangrijke karakteristieken van de wijnen.

Welschriesling

Welschriesling betekent letterlijk ‘Romaanse Riesling’, en de meeste van de synoniemen in Centraal-Europa zijn hier variaties op. De druif is in andere landen dan ook bekend als Laški Rizling (Slovenië), Olasz Rizling (Hongarije), Rizling Vlašky (Tsjechië), Welschriesling (Oostenrijk, Duitsland) en Riesling Italico (Italië).

Welschriesling zou dus wellicht naar Centraal-Europa gebracht kunnen zijn door de oude Romeinen. Echter, de Kroatische naam Graševina suggereert dat de oorsprong meer in het oosten van de Balkan zou kunnen zijn. Feit blijft in ieder geval wel dat de druif zijn perfecte terroir heeft gevonden in de oost-Kroatië en zeer belangrijk is voor de Kroatische wijnproductie.

Gastronomie wijn

Vanuit gastronomie oogpunt is Graševina een uiterst flexibele wijn met enorm veel mogelijkheden. De kwaliteit komt het best tot zijn recht bij wit-vleesgerechten, zoet- en zout water vissen, maar ook bij wat sterker vlees.

Ook bij spicy gerechten doet de wijn het heel goed. De wijn kan dan ‘blussen’ terwijl wel alle mooie aroma’s overeind blijven. En last but not least, is het een waanzinnig goede begeleider van oesters.

Scroll naar boven