In Portugal zijn geweldige wijngebieden te vinden. Alles bij elkaar zijn er meer dan 250 inheemse druivensoorten waar fantastische wijnen van worden gemaakt. Keuze te over van karakteristieke wijnen uit Vinho Verde, Bairrada, Douro en Tejo tot aan Península de Setúbal en Alentejo. Van wit tot rood, van droog tot dessert, met of zonder bubbel. Hieronder lees je alles over wijnland Portugal, de belangrijkste wijnstreken en druivensoorten.
# | Portugese wijngebieden |
---|---|
1. | Alentejo |
2. | Algarve |
3. | Azoren |
4. | Bairrada |
5. | Beira |
6. | Dão |
7. | Douro |
8. | Lisbao |
9. | Madeira |
10. | Setúbal |
11. | Távora-Verosa |
12. | Tejo |
13. | Trás-os-Montes |
14. | Vinho Verde |
De rivierdalen van de Taag en de Sado zijn de bakermat van de Portugese wijn. Tien eeuwen voor Christus brachten de Feniciërs wijnstokken uit landen rond de Middellandse Zee naar Portugal. De Romeinen wisten er vervolgens wel raad mee. Inmiddels wordt door heel het land de karakteristieke Portugese wijn verbouwd.
Door heel Portugal zijn mooie wijngebieden te vinden. De belangrijkste zetten we voor je op een rij.
Zeg je Portugese wijn, dan zeg je diversiteit aan druiven. We lichten er 3 streken uit.
Fifty shades of green. Zo zou je de streek Vinho Verde ook wel kunnen omschrijven. Oftewel: groener dan groen, en dus vruchtbaar. De wijnboeren laten hun wijnranken langs palen omhoog klimmen, zodat de druiven minder gevoelig zijn voor rot en er andere gewassen onder kunnen groeien. Tegenwoordig laten steeds meer boeren hun wijnranken langs draden op anderhalve meter hoogte boven de grond groeien, waardoor druiven gemakkelijker machinaal geoogst kunnen worden.
Een Vinho Verde is geen groene wijn, zoals de naam doet vermoeden, maar een groentje. Lekker jong dus! Vinho Verde staat vooral bekend om zijn frisse, witte wijn met hoge zuurgraad. Met of zonder bubbel, het kan allebei. De intensiteit kan flink verschillen. De rosé en de rode variant van Vinho Verde kom je in Portugal veel tegen, al wordt deze vaak wrange rode wijn in het buitenland amper gedronken. Voor alle varianten werd de DOC verkregen in 1908.
De meeste witte wijnen in Vinho Verde worden van de Alvarinho-druif gemaakt. Voor dit ras geldt een minimum alcoholpercentage van 11,5% en voor de mousserende wijnen 10%. Niet te zwaar dus en lekker om koud te serveren op een zwoele zomeravond.
Deze wijnstreek ligt in de prachtige Douro-vallei. De streek dankt haar naam aan de rivier de Douro, wat goud betekent. Er wordt wel een honderdtal druivensoorten verbouwd, soms heel oude rassen die dateren van honderden jaren terug, nog voor de port ontstond.
Het grootste deel van de druiventeelt in de Douro is nog steeds bestemd voor de portwijnen. Maar enkele tientallen jaren geleden dachten veel porthuizen: je kan de port op, wij kunnen ook droge wijnen maken! En aldus geschiedde. Deze rode wijnen zijn vaak vrij stevig en hebben een salmiakachtige kruidigheid van laurier en drop. De wijnen die op hout zijn gerijpt smaken zachter, met tonen van cederhout en vanille.
De beroemdste druivensoort in de Douro is de Touriga Nacional, maar je loopt er ook gerust een Bastardo of Mourisco Tinto tegen het lijf, of een Malvasia of Rabigato als je voor wit gaat. Door de portproductie worden er meer rode druivensoorten verbouwd dan witte. De DOC werd gegeven in 1982. De wijnen moeten minimaal 11% alcohol bevatten.
De Setúbal wijnstreek is gelegen onder Lissabon, langs de rivier de Sado, ten zuiden van de rivier de Taag. Op dit schiereiland, Península de Setúbal, worden niet alleen de meest prachtige zoete witte dessertwijnen gemaakt, maar ook hele mooie innovatieve droge wijnen.
De bekendste wijnen van dit schiereiland zijn de Moscatel de Setúbal, een zoete witte dessertwijn en de Moscatel Roxo, een zoete rode dessertwijn. Deze wijnen worden gemaakt van Muscat d'Alexandrie druiven.
Met de Atlantische Oceaan en de rivieren Sado en Taag om de hoek ontstaat een bijzonder klimaat met unieke kenmerken die je terugvindt in de bloemige, frisse witte wijnen en fluweelzachte fruitige rode wijnen. De belangrijkste druif voor deze droge wijnen is de Castelão druif, ook wel bekend als de Periquita druif.
Met maar honderden druivensoorten is een top drie samenstellen een onmogelijke opgave, en toch… Dit zijn drie uitstekende druivensoorten die je veel in Portugal tegenkomt.
Deze inheemse blauwe druif wordt vaak voor port gebruikt, maar ook voor droge rode wijn. De Touriga Nacional is een van de belangrijkste druivensoorten uit Portugal. De druif komt vooral voor in de Douro wijnregio.
De druiven kunnen behoorlijk wat tannine ontwikkelen. Portugese wijnmakers gebruiken de Touriga Nacional daarom vaak in combinatie met andere druiven voor een juiste balans in de wijn. De Touriga Nacional geeft karakteristieke wijnen met tonen van zwart fruit.
Aragonez, zo noemen de Portugezen uit de provincie Alentejo de nationale blauwe druif van Spanje, de Tempranillo. Deze Aragonez is een rare druif: hij leidt in de Douro-streek een dubbelleven als de Tinto Roriz. De soort kan echter snel ontmaskert worden zodra je zijn zachte, fruitige smaak proeft. Avontuurlijk, zo’n dubbelleven.
Je komt de Tempranillo door heel Portugal tegen. Sterker: als een van de negen edele rassen vind je deze druif over de hele wereld. De Tempranillo zorgt vaak voor weelderige, soepele wijnen met de geur van bosbessen, bramen of aardbeien.
Fruitige aroma’s, een dikke schil en een stevig alcoholpercentage: de Alvarinho is als druif geknipt voor de witte Vinho Verde wijnen en komt dan ook vooral in de noordoostelijke wijnstreek voor.
De Alvarinho-druif wordt meestal vroeg geoogst. Dat zorgt voor een droge, lichte, verfrissende witte wijn met tonen van grapefruit en citroen, vaak met mineralen op de achtergrond.
In Portugal zijn ze duidelijk over rangen en standen in wijn. Een eenvoudig systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen zorgt ervoor dat je snel kunt checken wat voor soort fles je in je handen hebt. Portugal kent vier categorieën: DOC, IPR, Vinho Regional en Vinho de Mesa. De wijnen worden onder andere gecheckt op maximale opbrengst per hectare, te gebruiken cultivars, vinificatietechnieken, het alcoholpercentage en de opslagduur.
Portugal heeft twaalf gebieden met een DOC, oftewel: Denominação de Origem Controlada. DOC wijnen dragen een selo de garantia (zegel) als de wijn is goedgekeurd. De keuring vindt plaats door een regionale commissie of het Instituto da Vinha e do Vinho. Het garantiezegel kan ook op het etiket staan of als een strip over de kurk vastzitten.
De Indicacão de Proveniência Regulamentada (IPR) geeft aan of een wijn volgens geldende regels afkomstig is uit een bepaalde regio. Ben je als wijn een IPR? Als je een beetje je best doet promoveer je mogelijk naar de DOC-status. Voor de IPR-wijnen gelden vrijwel dezelfde regels als voor de DOC-wijnen. Een IPR-gebied heeft een eigen commissie die de regels opstelt en de keuringen uitvoert.
Een Vinho Regional mag afkomstig zijn uit een veel grotere streek dan de regionaam aangeeft. Deze regiowijnen hoeven aan minder strenge eisen te voldoen. De Vinho Regional wordt vaak aangeduid als IGP, maar moet wel voor 85% bestaan uit voorgeschreven druivenrassen.
Deze eenvoudige tafelwijn kan gewoon lekker zichzelf zijn: hij heeft geen status of herkomstbenaming nodig. De wijn mag worden opgebouwd uit verschillende West-Europese wijnen (meestal uit Portugal) en oogstjaren.
Mocht je nu denken: hoe zit het met de rangen en standen van de portwijnen? Port kent geen classificatiesysteem.
Zo veel streken, zo veel wijnhuizen. We lichten er twee bijzondere voor je uit…
In het Noordwesten van Portugal, bevindt zich het uitgestrekte groene landschap van de Vinho Verde DOC. Hier komen de jonge, vroeg geoogste ‘groene’ wijnen vandaan, bekend om hun fruitige smaak, lichte kleur en stevige zuurgraad.
Dit kleinschalige top wijnhuis ligt ten zuiden van Lissabon bij het dorpje São Romão, in het oostelijke deel van Península de Setúbal. Vlakbij de grens met de provincie Alentejo. De aanwezigheid van de Sado-rivier en de Atlantische Oceaan 40 kilometer verderop creëert een bijzonder klimaat met unieke kenmerken die je terugvindt in de bloemige, frisse witte wijnen en fluweelzachte fruitige rode wijnen van wijnmaker José da Mota Capitão.
Ben je op zoek naar wijnen uit Portugal die er écht uitspringen en waar je als wijnliefhebber blij van wordt? Bekijk dan onze bekroonde Portugese wijnen in De Grote Hamersma 2019, de meest complete wijngids van Nederland. Boordevol met Portugese wijnbeoordelingen en proefnotities van wijnjournalisten Harold Hamersma en Esmee Langereis.
Heb je genoeg gezien en gelezen? Wil je vooral gaan proeven? Ontdek onze wijnen zelf! Vindmijnwijn brengt je het beste van onze winkeliers en importeurs. Laat je verrassen door onze selectie en bestel gemakkelijk, veilig en vertrouwd jouw karakteristieke Portugese wijn.Portugese wijnhuizen
Quinta De Linhares
Het wijnhuis Quinta De Linhares produceert in deze groene streek een assortiment van alom geprezen Vinho Verde wijnen, op een wijngaard van 21 hectare. De meest gebruikte druivensoorten die hier worden verbouwd zijn Azal, Avesso, Arinto en Loureiro. Ontdek de frisse, fruitige zomerwijnen van dit Portugese wijnhuis zoals de Quinta de Linhares Arinto. Een frisse witte wijn en tegelijk ook vol.
Herdade do Portocarro
De rode wijnen worden gemaakt van inheemse druivensoorten zoals Touriga-Franca, Touriga-Nacional en Aragonez. Proef eens de gastronomische rode topwijn de Herdade do Portocarro Tinto. Een geweldige prijs-kwaliteit! Voor hun witte wijnen maken ze vooral gebruik van Sercial (Esgana-Cão), Arinto en Galego Dourado. Met een prachtig resultaat, wat goed te zien is in de de Autocarro nº 38, Herdade do Portocarro, een intense witte wijn, vol met citrus en heerlijk mineralig.Portugese favorieten van Hamersma
Laat je verrassen!
Wat vinden onze klanten
Neem vrijblijvend contact met ons op