Uitdaging aangenomen
In het noorden van Spanje, in de bekende wijnstreek Rioja, genieten de Graciano wijnstokken volop van de zon, maar ook in Zuid-Frankrijk, Argentina, Australië en Verenigde Staten staan een handvol Graciano wijngaarden te zonnen. Het telen van de donkere, bijna zwarte Graciano druiven is voor de wijnboeren een uitdaging. De wijnstokken hebben een lage opbrengst, zijn gevoelig en zijn laatrijp. De volle aroma’s van de Graciano wijnen verklaren het succes bij de wijnmakers. De wijnen hebben structuur en een intens bouquet van donker fruit en matige tannines.
Intens vol
Als cépagewijn schenkt de Graciano druif uitstekende wijnen met een goed bewaarprofiel. De Graciano wijnen hebben een robijnrode kleur met een paarse reflectie en hebben een complexe en intense smaak van fijne zuren en zachte tannines, aroma’s van pruimen en droge kersen in de neus, maar ook tonen van moerbei en chocolade. De wijnen worden over het algemeen best jong gedronken. Rijpere voorbeelden vertonen aroma’s van leer en tabak.
Als assemblage partner is de Graciano druif geliefd. Ze voegt textuur, aroma en kleur toe aan de blends. Proef voorbeelden met Cabernet Franc, Merlot en Tempranillo. De levensduur wordt verlengt en de wijnen krijgen kopertinten in het glas. Proef rijp fruit met hints van koffie, kruiden en zoethout met een fluwelen afdronk.
De mooiste spijs en wijn combinaties met Graciano
Drink een Graciano wijn samen met gerechten met uitgesproken smaken zoals;
● Stoofpot van chorizo en linzen met Morcilla (Spaanse bloedworst),
● Met lam gevulde paprika’s
● Geschroeide kangoeroe met frambozenglazuur
● Blauwe kaas