Wijnen uit de wijnstreek Asturias-Cangas

 • Gratis verzenden v.a. €90,- per wijnwinkel (NL)

  Gratis verzenden v.a. €90,- per wijnwinkel (NL)

 • Goede service

  Goede service

 • Unieke wijnen

  Unieke wijnen

 • Verzenden via Post NL
 • Vindmijnwijn.nl | Kiyoh score 8.8

Het Asturias-Cangas wijngebied

De regio Asturias ligt aan de noordkust van Spanje, aan de Cantabrische zee, tussen Cantabria aan de oostkant en Galicie aan de westkant. De Asturias wijnstreek ligt een heel eind landinwaarts en bergop, op de bergflanken rondom het stadje Cangas del Narcea.

Wijnen uit Asturias

Er worden witte wijnen gemaakt van de druif Albarín Blanco (die geen familie is van de Albariño uit Galicie!), en er worden rode wijnen gemaakt van Albarín Negro, Carrasquín, Verdejo Negro en een streekeigen variant van Mencia onder de beschermde naam DOP Cangas.

Beperkte oplages

Er worden meer rode wijnen gemaakt dan witte, er zijn ook meer rode dan witte autochtone druivensoorten, maar de oplage van alle wijnen, wit en rood, is zeer gelimiteerd. De wijnen hebben een geweldig bewaarpotentieel, ze rijpen geweldig op fles, ook de jonge wijnen zonder fustrijping !

Koel klimaat wijnen

De invloed van de Cantabrische zee en de invloed van de ligging nabij de Picos de Cantabria en de bergen richting Castilla y Leon, zijn duidelijk merkbaar, ook het koelere klimaat met aardig wat regen in de winter en het vroege voorjaar, maar ook meer dan voldoende zonuren in het late voorjaar, zomer en het vroege najaar maken dat de wijnen lekker fris zijn, met voldoende zuurgraad en een langzame volledige rijping. Het worden ook wel Atlantische wijnen genoemd (net als de wijnen uit Cantabria) of “cool climate wines”.

Onbekend wijngebied met historie

Er is al een wijnbouwgeschiedenis in deze streek die teruggaat naar de kloostermonniken rond de 10e eeuw. Daarna volgden periodes dat mensen naar andere delen van het land trokken voor werkgelegenheid, met in de vorige eeuw een periode dat de mijnbouw in Asturias zelf meer werkgelegenheid bood en de wijnbouw bijna helemaal verwaarloosd werd. Men hield wat bestaande wijnstruiken aan in de moestuin voor privé gebruik en simpelweg omdat de grond al jaren familie-eigendom was. De iets grotere percelen (wijngaarden) bleven verwaarloosd achter. Echter sinds een aantal jaren maken ze weer wijnen in Asturias, overtuigd dat ze zijn van het potentieel van het zuidwesten van Asturias. Een vijftal partners hervond de aloude inheemse druiven Alarín Blanco, Albarín Negro, Carrasquín en Verdejo Negro en maakt daar mooie blends en monovarietals van.

High Mountain Wines

De percelen zijn klein, liggen op behoorlijk steile hellingen van harde bodem van schist en leisteen, liggen over de hele regio verdeeld om toch maar zoveel mogelijk de t.o.v. zon en wind best gelegen hellingen in gebruik te kunnen nemen. Door de hellingspercentages van meer dan 30% is machine gebruik onmogelijk, de werkzaamheden (wijnoogst maar ook snoei en ander werk in de wijngaard) worden dan ook heroisch genoemd. Asturias wijngebied | De wijnen worden erkend als High Mountain wines van Heroic Viticulture, een kwaliteitszegel dat ook is toegekend aan Ribeira Sacra in Galicie en Priorat in Catalonië.

Heroic Viticulture

De wijnen worden erkend als High Mountain wines van Heroic Viticulture, een kwaliteitszegel dat ook is toegekend aan Ribeira Sacra in Galicie en Priorat in Catalonië. Asturias-Cangas wijnstreek | De percelen zijn klein, liggen op behoorlijk steile hellingen van harde bodem van schist en leisteen.
Scroll naar boven