vindmijnwijn
Gratis verzenden > € 70,- Snel bezorgd Klantenservice Inloggen Winkelwagen

Wijnstreek Veneto

Proef de smaakmakende wijnen uit Valpolicella, Lugana en Soave

Het wijngebied Veneto is gelegen in het noordoosten van Italië, tussen de Alpen, Venetië, het Gardameer en de rivier de Po. De druiven in Veneto profiteren van een mediterraan klimaat en bescherming van de Alpen tegen koude Noord-Europese luchtstromen. Dit stelt de wijnboeren van Veneto in staat om prachtige rode wijnen te maken, zoals de beroemde DOC wijnen Ripasso en Amarone uit Valpolicella. Maar Veneto produceert ook heerlijke witte wijnen in Lugana en Soave en mousserende Prosecco wijnen op de stijle hellingen van Conegliano-Valdobbiadene in het noordoosten van Italië.

Veneto wijnen en druivensoorten

Wijn Belangrijkste druivensoorten
Rood Carmenere, Corvina, Corvinone, Molinara, Oseleta en Rondinella
Wit Garganega, Chardonnay, Manzoni
Rosé Pinot Nero, Prosecco, Raboso
Mousserend Garganega, Glera en Roboso
Dessert Raboso
Bekroond Malbec en Manzoni

Grootste wijnproducent van Italië

Dit wijngebied staat bekend als de grootste wijnproducent van Italië met een uitermate divers wijnaanbod van zeer hoge kwaliteit. De bodem bestaat in het noorden vooral uit vruchtbare vulkanische en kalkrijke bodems, maar je vind er ook bodems met kalk, klei en grind met elk hun eigen wijnstijl als resultaat.

Wijnen van wereldklasse

In tegenstelling tot andere Italiaanse wijngebieden, maakt Veneto wijnen van wereldklasse over het hele spectrum. Van sprankelende Prosecco tot rijke Amarone, de diversiteit aan microklimaten geeft deze wijnregio een unieke voorsprong. Er zijn 28 DOC-wijngebieden en nog eens 15 DOCG-gebieden. We lichten er 5 wijngebieden uit.

Valpolicella

Valpolicella begint in het westen van het wijngebied Veneto en is een heuvelachtig gebied langs het Gardameer. Valpolicella's nabijheid tot het meer creëert een uniek microklimaat dat vergelijkbaar is met mediterrane klimaten in andere regio's van Italië. Het is ook de belangrijkste factor voor de meest beroemde wijn van het gebied: Amarone della Valpolicella.

De Amarone wordt gemaakt met behulp van de appassimento-techniek. De druivensoorten worden gedeeltelijk gedroogd, voorzichtig geperst en langzaam gefermenteerd. Dit levert een hoger suikergehalte en daardoor meer geconcentreerde wijn op. Ze moeten minimaal twee jaar oud zijn en in hout rijpen. De Amarone is een rijke complexe rode wijn.

Het kleinere broertje van de Amarone is de Ripasso della Valpolicella Superiore. Deze wijn wordt gemaakt van de basis Valpolicella, aangevuld met de druivenschillen van de Amarone. Die weken kort mee, waardoor de wijn meer intensiteit en complexiteit krijgt. De wijn gaat hierdoor smaken als een ‘kleine’ Amarone. Een prachtig en betaalbaar alternatief voor zijn grotere broer.

De Valpolicella Superiore heeft na gisting op RVS een rijping van 12 maanden gehad op eikenhouten vaten alvorens te worden gebottled. Bij de Valpolicella Classico gaan de druiven na het oogsten direct de persen in wordt het sap gefermenteerd met als resultaat een toegankelijke fruitige wijn.

In Valpolicella wordt ook voortreffelijke rode dessertwijn gemaakt, de Recioto della Valpolicella. Voor 100% gemaakt van gedroogde druiven.

Lugana

Lugana DOC is een klein wijngebied gelegen ten zuiden van het Gardameer, in zowel Lombardije als Veneto. Hier komen witte wijnen vandaan die voor minstens 90% gemaakt zijn van de Trebbiano di Soave druif. Er mag voor maximaal 10% worden aangevuld met andere druiven die zijn toegelaten in de regio. Wil je een Lugana wijn proeven? Eén van de betere Lugana wijnen uit de streek Lombardije is de Ca ‘Dei Frati Lugana Il Frati.

Soave

Direct ten oosten van Valpolicella ligt Soave, één van de beroemdste witte wijngebieden van Italië. Deze witte Soave-wijnen moeten voor minstens 85% gemaakt worden van Garganega druiven, aangevuld met Chardonnay, Pinot Bianco, Trebbiano di Soave of Trebbiano di Toscana.
De kwaliteit kan enorm verschillen tussen de wijnen van verschillende producenten. De beste Soaves komen van de hellingen van het classico-gebied, met een elegante mineraliteit, mooie zuren en aroma’s van citrusnoten gecombineerd met rijp fruit. De Soave Classico DOC Borgo San Lorenzo is zo'n wijn, bekroond met een zilveren medaille op het prestigieuze internationale wijnconcour Mundus Vini.

Colli Berici

Onder Vicenza ten oosten van Venetië stijgen de Berici-heuvels op, bedekt met wijnstokken. Dit zijn speciale heuvels, die een millennium geleden uit een oude zeebodem zijn ontstaan en een terroir hebben die duidelijk verschilt van de andere alpengebieden in de regio. Je kunt in dit gebied genieten van prachtige wijnen, maar de meest bijzondere zijn intens robijnrood met heldere granaatrode reflecties, gemaakt van de Carmenere-druif. Een mooi exemplaar uit deze regio is de Rechsteiner Carmenere DOC Piave, een heerlijke zachte wijn met een volle body.

Conegliano-Valdobbiadene

Stijl, compact Prosecco wijngebied Conegliano-Valdobbiadene ligt in noordoost Veneto, voorbij Treviso, diep in de uitlopers van de Alpen. De wijngaarden groeien op terrasvormige hellingen die alleen te voet te bereiken zijn, dus alles gebeurt hier met de hand. Zo ook bij de Ai Galli Prosecco extra dry, gemaakt in het steile heuvellandschap rondom het plaatsje Conegliano.

De belangrijkste druiven

Corvina druif

Corvina is een authentieke Italiaanse blauwe druif en een belangrijk bestanddeel van Valpolicella-wijnen, samen met de Rondinella druif. Kenmerkend voor de Corvina druif zijn de zure kersensmaak en het gebrek aan kleur en tannine. Dit druivenras leent zich vanwege de dikke schil uitstekend voor de appassimento methode, waarbij een gedeelte van de druiven voor het persen wordt ingedroogd, gebruikt om de beroemde Amarone-wijn te maken.

In blends zijn Corvina’s hoge zuurgraad en kruidachtige smaken essentieel voor het karakter van de wijn. Proef eens de Neropasso Rosso IGT Veneto. Een intens mooie blend van de druivensoorten Corvina, Corvinone en Cabernet Sauvignon. Echt een genot om te drinken. Toch liever een 100% Corvina proeven? Bekijk dan deze prijswinnende Castelforte Corvina Veronese met aroma’s van zwarte kersen en rijpe bramen met tonen van vanille en zoete specerijen.

Trebbiano druif

De Trebbiano druif is een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoorten in Italië en Frankrijk (Uni Blanc). Er bestaan veel verschillende variëteiten van deze druif van Trebbiano Toscano, Trebbiano Abruzzeze en Trebbiano Giallo tot Trebbiano Modenese en Trebbiano di Lugana. Deze druif heeft een weinig uitgesproken smaak en wordt daarom vaak in blends gebruikt voor de productie van wijn, maar ook voor wijn die bedoeld is om te destilleren tot cognac.

Wil je een typische witte blend proeven van de Trebbiano druif? Probeer dan eens de Morisfarms Santa Chiara Bianco. Heerlijk soepel maar met voldoende kracht en pit.

Glera druif

Glera is een Italiaanse witte druivensoort en dé nieuwe officiële naam voor deze Prosecco druif waar, je raadt het al, Prosecco van wordt gemaakt. De nieuwe benaming is ingesteld om misbuik van de naam te voorkomen. De consument kan er tegenwoordig vanuit gaan dat een Prosecco een mousserende wijn uit het noorden van Italië is, uit één van de toegekende appellaties in Veneto en Friuli en is gemaakt van de Glera druif.

Een echte Prosecco proeven? Probeer eens deze Ai Galli Prosecco extra dry die we voor je hebben geselecteerd. Een heerlijke Prosecco, met een mooie sprankelende fijne mousse, die de wijn zeer verfrissend maakt. Echt een feest om te drinken!

Ontdek het zelf!

Heb je – net als onze winkeliers en importeurs - een passie voor kwaliteit en smaak? Dan valt er nog heel wat te ontdekken op hét wijnplatform voor wijnliefhebbers. Op Vindmijnwijn.nl. reis je langs de beste wijnhuizen en mooiste wijngebieden van wijnstreek Veneto en bestel je online gemakkelijk, veilig en vertrouwd jouw ambachtelijke Veneto wijn. Wil je meer Italiaanse wijnen ontdekken? Hieronder vind je onze top 10 Italiaanse rode en witte wijnen!

Top 10 Italiaanse wijnen

Als één van de oudste wijnlanden van Europa met een enorme variatie aan bodemsoorten, micro-klimaten en druivensoorten biedt Italië een grote verscheidenheid aan wijnen. Keuze te over, van wijnen uit Toscane, Chianti, Emilia Romagna, Friuli, Lombardije, Marche, Piemonte en Puglia tot aan Sardinië en Sicilië.

Bekijk onze Italiaanse rode wijn top 10, samengesteld op basis van onze meest verkochte Italiaanse rode wijnen en de aanbevelingen van onze Italiaanse wijn experts. Ga je liever voor wit? Hier vind je onze Italiaanse witte wijn top 10.



Vind alle Veneto wijnen


Neem vrijblijvend contact met ons op