Ontdek de mooiste kwaliteitswijnen uit De Grote Hamersma, de meest complete online wijngids van Nederland. Hieronder vind je enkele uitzonderlijke, onalledaagse witte wijnen, één voor één jubelwaardig lekker! De top-favorieten van wijnjournalisten Harold Hamersma en Esmee Langereis.
Score | Sterwijn | Land |
---|---|---|
9+ | Bachero Verdicchio dei Castelli di Jesi 2018 | Italië |
9 | Descalzos Viejos DV Chardonnay 2018 | Spanje |
9 | Ridgeback Viognier 2018 | Zuid-Afrika |
9 | Terra Fageto Fenèsia Pecorino Offida 2018 | Italië |
9 | Ecker Grüner Veltliner Steinberg 2018 | Duitsland |
9 | Soto Y Manrique La Viña de Ayer Albillo Real 2017 | Spanje |
9 | Pagos De Indalia Flor de Indalia Blanco 2018 | Spanje |
9 | Terre di Sampaolo Verdicchio dei Castelli di Jesi 2017 | Italië |
9- | Colonnara Tùfico Verdicchio Riserva 2015 | Italië |
9- | Estones PX Unic Terra Alta 2015 | Spanje |
Bekijk hieronder enkele bijzondere, onalledaagse witte wijnen van grote klasse. Dit zijn wijnen waar je als wijnliefhebber blij van wordt!
Deze classico superiore is één van de populairste Italiaanse witte wijnen. Door de houtrijping heeft deze Bachero Verdicchio een volle smaak, maar ook veel elegantie en frisheid.
De Grote Hamersma: “Appelbeignet, mandarijnessence, rijpe banaan, studentenhaversensatie. Turks fruit, milde zuren. Beste verdicchio onder tien euro. ”
Een pareltje van een wijn! Licht goud-gele Zuid-Afrikaanse Viognier met intense tonen van citrus, ananas en witte perzik. Elegante smaak met hints van vijgen en kruidnagel. Door de subtiele hourtijping krijgt deze Viognier een mooie balans in fruit en houttonen en is de afdronk fris, doch romig en rond.
De Grote Hamersma: “ (..) Thans de kwispelverse 2018. Wat frivoler en levendiger. Een lijntje richting vanille. Gemberschaaf. Perzikspetters. Gelaveer met lavendel. Fijnmazige zuren vooral. Zeldzaam materiaal: de enige viognier die de hoogst haalbare vijf sterren scoorde in Platter's South African Wine Guide 2020. ”
In de geur een kenmerkende mix van fris appel- en perenfruit, noten, pepertje en veel mineraliteit. Deze wijn heeft een perfecte prijs-kwaliteit. Krijgt hoge beoordelingen!
De Grote Hamersma: “Ecker is lekker. Meer dan dat zelfs. Uitstekend. Vol, geconcentreerd, mineraal, veel kracht en diepgang. Peperig, dik wit fruit, sap, powerhouse en toch verfijnd. Grossiert in schouderklopjes. 4,5 van 5 punten in Perswijn. 87 punten van Gault-Millau en Falstaff 90 punten.”
Gastronomisch pronkstukje! Wijnmaakster Barbara Requejo heeft van de druiven van 60 jaar oude stokken iets heel moois gemaakt, een witte wijn gemaakt als een orange wine. Zachte, frisse, volle en vettige smaak. De oplage is slechts 5000 stuks. Snel zijn dus!
De Grote Hamersma: “Sierra de Gredos: regio Madrid. Eigen druif binnen handbereik: albillo. Weten ze daar tot opwindende blanco te verleiden, lussend en slalommend tussen peren op sap, appel en rozijn, mango met ananas, jasmijnthee met slagroomsoesjes, kamille en komijn, perzikdrups en mandarijn. Klinkt heftig maar rijgt de subtiliteiten aaneen. ”
Topkeuze Biologische Chardonnay
Beperkte oplage. Kruidig, bloemig en tonen van toast, een interessante mineraliteit en mooie zuren, een heerlijke frisheid en een heel goed bewaarpotentieel. Wees er snel bij!
De Grote Hamersma: “Blind proeven: eerder zuidelijke bourgogne dan een ambitieuze Zuid-Amerikaan. Popcorn. Een karamelkraakje. Zoute boter. Verstuivinkje kruiderij. Precisiezuren. ”
Aroma’s van rijp exotisch fruit, noten en peer. Kruidig, sappig en elegant. Zacht, omdat de druiven niet worden geperst, maar gekneusd door middel van de zwaartekracht (‘free-run-juice’).
De Grote Hamersma: “Opvallende blanco uit het zuiden van Spanje. Viognier: geen habitué. Vermentino: in Spanje nog nooit gezieno. Meer dan 8 hectare staat er niet van aangeplant. Bijna de helft bij Pagos de Indalia. In de bergen weten ze die nadrukkelijk tot presteren te verleiden. En dat leidt tot nog grotere hoogten. Jean-Georges Vongerichten zette het op de wijnkaart van zijn driesterren restaurant in New York. En vast niet voor € 15,95. ”
Fruitige Pecorino. Strogeel van kleur en een beetje mineralig in de smaak. De geur is vrij intens en complex. Je ruikt tropisch fruit zoals ananas en banaan en bloemen. De smaak is droog en fris met een lang aanhoudende afdronk.
De Grote Hamersma: “Voormalige vergeten druif van Fageto. Pecorino inmiddels herontdekt. Zodanig zelfs dat sommige vaderlandse supermarkten 'm zelfs al hebben ingelijfd. Zal met deze - op dit prijsniveau en van deze kwaliteit - niet snel gebeuren. Een van de betere die ik überhaupt proefde. Zodoende zelfs met een dergelijk prijskaartje tot Sterwijn gebombardeerd. ”
Verborgen schat uit Italië. Het is een mooie volle en beetje ‘vettige’ Verdicchio. Qua karakter en structuur lijkt deze wijn op een goede Bourgogne. Prachtig goudgeel van kleur, complex met een zachte en lange afdronk.
De Grote Hamersma: “Rijke, rijpe, zacht-romige stijl. Perzik, amandelgriesmeel, rijpe appel, suikermeloen, honingspat, milde zuren, snufje witte peper. De officiële witte wijn bij vitello tonnato. ”
Wat een ontdekking! Een volle witte wijn van de locale witte druif Albarín Blanco, uit de Spaanse DOP Cangas. Albarín Blanco is relatief vroegrijp, ruikt aromatisch, smaakt bloemig en fruitig en heeft een behoorlijk hoge zuurgraad. De subtiele houtrijping van 5 maanden zorgt ervoor dat alles mooi in balans is.
De Grote Hamersma: “(…) Niet iets wat je vaak tegenkomt. Uberhaupt nog nooit eerder iets geproefd uit deze contreien. Je vraagt je af waarom niet, in godsnaam. Ontzettend goed namelijk. Krakend wit uit het noorden van Spanje, (…) Strakke citrus zonder bekkentrekken. Vol zonder log. Hout zonder last. Ga snel nog een fles halen!”
Wijn voor sommeliers en liefhebbers! Deze romige goudgele wijn van PX verrast. PX Uníc heeft een heel eigen karakter, met wat hints van vanille en honing, maar ook een mond vol fruit zoals abrikozen en perzik, wat witte bloemen, balsamische, zalvende én minerale tonen, geconfijte sinaasappelschil en biscuits.
De Grote Hamersma: “PX. Pedro ximénez. (...) Maar links en rechts worden er ook spannende droge edities van gemaakt. Zoals deze in Terra Alta. Gedroogde abrikoos, sinaasappel en appel. Een manzanilla-zweem, wat anijsbewijs. Gistig ook, truffelachtig, schichtige zuren, nerveus aantrippelend, bitters aanvullend, weg vluchtend. Unieke wijn, de X-factor nadrukkelijk aanwezig. ”
Houtgerijpte Verdicchio, goudgeel in het glas. Vol bouquet met in de geur naast rijpe honingmeloen, citroen en bloemen ook stro en boter. Een heerlijk dikke vette witte wijn. Een geweldige combinatie bij vis en zeevruchten.
De Grote Hamersma: “Rijpe druiven eerst. Laat oogst. Zacht persen. Eigen gisten. Volrijp geel fruit, zuppa inglese, roombroodjes, vanillevla, gecapitonneerd boudoir, talkpoeder, amandelspijs. Serveren met pasta met romige saus, kip met romige saus of romige saus met romige saus. ”
De Tufico is een droge, zachte volle witte wijn. Intense stro gele kleur, complex, fruitig en bloemig beetje ananas en walnoot. Deze wijn kan je prima nog wat jaren laten liggen, maar is nu ook heerlijk.
De Grote Hamersma: “ (...) Bepaald geen niemendalletjes-verdicchio. Waar het gros leuk, sappig en veelal goede wijn voor vijf, zes euro biedt, komt deze uit in de Champions League. En daar schopt ie het nog een eind ook. Gevuld, gebalanceerd en vrijgevig. Steenfruit in de vijver. Stro droogt zich in de zon. Kalkverstuiving op walnoot. Amandelbittertjes en behaaglijke zuren. ”
Spaanse witte vegan wijn. Heeft 7 maanden sur lies gerijpt, heeft een heerlijk geconcentreerd aroma, is intens en elegant, met een neus van peren, perziken en anijs, besprenkeld met verfrissende citrustonen, wat mondvet, boterachtig, tonen van kruiden en wat notigs.
De Grote Hamersma: “ (...) Tikkie rokerig en met in de mond een bepaalde stevigheid, rulheid, gedroogde appel en bitters. Met een rondinkje, een vetje, en de deur staat nog open, want met een frisse bries bovendien. Perzik in de knapzak, venkel, een anijspufje, vlierbloesem, zuren die ritselen als een snaardrum. (...)”
Eén van de beste Pinot Blancs die je kunt vinden! Dit is zo lekker! Volle aroma's van marsepein, rijpe peer en ananas. Fijne frisheid en klein bittertje. Heerlijk rond en zacht. Van Wilhemshof, één van de beste wijnproducenten in Duitsland, al jarenlang.
De Grote Hamersma: “Voor de vorige editie van DGH de 2015 mogen proeven. Krakende zuren. Wulpse peertjes, tedere venkeltopjes en een bitter liefdesbeetje on top. Thans een veel versere versie uit het krachtpatsersjaar 2018. Maar Wilhelm weisst van weiss burgunder en heeft de alcohol weten te temmen (slechts 12%) en het fruit koel weten te houden. En was dat andere oogstjaar nu fors duurder of vergissen we ons nou?”
Téméraire staat voor waaghals, stout, brutaal en heldhaftig. Voor deze biologische topselectie komen alleen de oudste stokken in aanmerking. Handmatig geoogst en apart gevindiceerd, 16 maanden op Franse eiken vaten gerijpt. Het eindresultaat is wellicht stout en brutaal te noemen. De concentratie, kracht en diepgang is namelijk ongekend!!
De Grote Hamersma: “ (...) Mooie, eigenwijze zuidblend. Tropentoets wordt licht aangeslagen, tijm, rozemarijn en kamille op de achterste rij. Gember wordt gestemd. Mooie zuren. Fijn in het sap. Wat ronder en zwoeler dan de 2016 die ook nog steeds in omloop is. ”
Heerlijk glas verfrissend witte Rioja van een bijna verdwenen druif de Maturana Blanca met 10% Sauvignon Blanc. Wat een verrassing: naar steenfruit, witfruit en citrus geurend. Zeer sappig en smaakvol met lengte, rondeur en goed verpakte ananaszuren. Licht filmend met subtiele smaken van abrikoos, nectarine en witte peper.
De Grote Hamersma: “ (...) Wit met een behoorlijke kick. Tropische vruchtjes, banaan, rondingen, tijm en rozemarijn en levendige zuren. Plus een leuk verhaal natuurlijk voor degene die ’m weten te vinden. Want meer dan een paar hectare staat er in die enorme Rioja-regio nog niet aangeplant.”
Unieke en bijzondere droge witte wijn van PX oftewel Pedro Ximenez. Dus niet dat mierzoete bruine spul maar zilte elegantie met een fijne lik hout, uit Valencia. Licht oxidatief, natuurwijn toontje, romig met fijn bittertje. Kan nog jaren ouderen maar is nu op dronk.
De Grote Hamersma: “De px, de pedro xímenez, in zijn eentje op avontuur. (…) Proeven maar. Ziltig-zoetje. Zoute popcorn. Ingelegde citroen. Noganootjes. Gedroogde abrikoos en Gillette zuren. (…) ”
Biologisch geproduceerde vatgelagerde witte wijn van de Maturana Blanca, Verdejo en Sauvignon Blanc. Rijke complexe neus van witte bloemen, een botertje, cocos en marsepein. Smaakvol met toast, romigheid van boterbabbelaars, vanille en goed verpakte zuren met een heerlijk lange filmend-frisse afdronk.
De Grote Hamersma: “ (...) Romig, rijp fruit. Lik boter, geroosterde ananas, kamperfoelie, mango met banaan, milde bitters, zachte zuren. Wulps en verleidelijk. (...) ”
Goudgeel van kleur door de 5 maanden rijping sur lies, intense fruitige geur en smaak van witte steenvruchten met een vleugje tropisch fruit. Een breed inzetbare heerlijke witte wijn met een mooie zuurgraad en een geweldige lange afdronk.
De Grote Hamersma: “Chardonnay en sauvignon blanc die het hogerop hebben gezocht: 1000 meter boven de zeespiegel. (…) Sappige bittertjes, goede stevigheid, fijn fris, viriele zuren. Vondstje uit een nog vrij onbekend wijngebied. ”
Vegan wijn. Puur en elegant. De wijn wordt zonder toegevoegd sulfiet en ongefilterd gebotteld. Helemaal puur natuur! Geel fruit, witte bloemen, lange afdronk.
De Grote Hamersma: “Kleine, gebruikte vaten. Geen sulfiet. Niet filteren. Eigen gisten. Met de hand plukken. En nee, die albarin heeft niets te maken met albariño. En die albillo is op zich een nederige blenddruif. Maar Dominio doet zijn ding. Bloesem, bloemen, amandeltjes, bitters, goudrenet, papaja, tijm, zachte zuren, fijn droog. Fanfarría die een serieuze toon aanslaat. ”
Strokleurige wijn met gouden reflecties. In de neus bloemig en fruitig met smaken van appel en gerijpte peer. Goede body met aangename zuren, wat zorgt voor een frisse drinkbaarheid. Deze wijn is evenwichtig in al zijn componenten en heeft een heerlijke lange afdronk.
De Grote Hamersma: “ (...) Kijk aan, Torre Rosazza. In het fijnfrisse Friuli. Daar weet de wijnmaker van dienst een heerlijke, oprechte en levendige pinot grigio te maken. Zoet-perig, zacht-appelig, kittig kruisbessend en bijzonder vitaal.”
De perfecte witte huiswijn voor alledag! Fris, jong en droog. De kleur is strogeel. Delicate geur met hints met vers fruit. Medium intens aroma’s met vers fruit, zoals appel en grapefruit met een subtiel wit pepertje. Elegant met een licht bittere afdronk, typisch aan de Verdicchio-druif. Heerlijk bij de pasta en kip.
De Grote Hamersma: “ (...) De meeste verdicchio staat in de supermarkt. (…) Deze is twee keer duurder maar ook minstens drie keer lekkerder. Dus welbeschouwd is het een koopje. Is ook meer 'wijn', van het soort dat niet gedachteloos achterover gekukeld wordt. ”
Een verrukkelijke Viognier met een heldere stro-gele kleur. Je ruikt en proeft heerlijke aroma’s van exotische vruchten zoals rijpe perzik, mango en citroen.
De Grote Hamersma: “Premium is geen overbelofte. Fijnmazige, honingdraadjes rijgende, abrikozensap druppelende, gemberpepertjes prikkende, 'rozemarijmende' viognier. ”
Verfijnde, fluweelzachte blend van de druivensoorten Moscato Giallo en Moscato Bianco. De wijn heeft een goudgele kleur met een aroma van perzik, gevolgd door abrikoos en citrusvruchten. In de mond heel verfrissend, droog, zacht en intens, vol elegantie met florale toetsen van vlierbloesem, brem en jasmijn.
De Grote Hamersma: “ (…) Springt kwispelend tegen je op, met kwijlende limoenen, goudrenetten en wat nootmuskaat. Zo fris als een hoentje. Uitstekend bij kreeft of krab, maar is ook geweldig bij een emmentaler kaasje.”
Eén van de beste Sauvignon Blanc wijnen van Zuid-Afrika. Frisse, volle wijn met een subtiele geur van exotisch fruit. In de geur ruik je kruisbessen en citrus. Topwijn met een prachtige balans tussen fruit, mooie zuren en een goede lengte.
De Grote Hamersma: “ (...) Stevige, tropische stijl. Niet te nerveus, niet te jachtig. Rijpe meloen, mango, roze grapefruit en zachte bitters. (...) ”
Geen 13 in een dozijn wijn. Biologische witte mono cépage, vernoemd naar het inheemse Portugese druivenras Códega do Larinho. Deze licht houtgerijpte wijn uit de Douro Superior wordt gekenmerkt door een zekere complexiteit en balans tussen hints van citrus en bloemige accenten enerzijds, en laurier en aardse mineraliteit anderzijds.
De Grote Hamersma: “Codega do Larinho lijkt te zijn ontkomen aan de grillen van de wijnmaker bij Castelares die de boel naar zijn hout, ik bedoel hand, probeert te zetten. Wel wat bâtonnage, maar niet te overheersend. Frisheid, volledig intact, groene appels, vlierbloesems, mineraliteit en een veel relaxtere vibe dan haar zus Moscatel Galego en broer Branco Reserve.”
'Tre bicchieri', oftewel 3 glaasjes in de Gambero Rosso. De hoogste waardering! Deze Qudi van Vini Venturi verdient een vaste plaats in de top 10 betaalbare Italiaanse witte topwijnen. In de geur appel, peer en ananas, maar ook iets van amandel, hazelnoot en wat floraals. De smaak is intens en complex met een zeer lange elegante afdronk.
De Grote Hamersma: “Roberto Venturi, topproducent van Verdicchio del Castelli di Jesi. Qudi is zijn paradepaardje, van oude stokken uit Busche da Montecarotto. De 2015 was een uitzonderlijk goede vintage. 2016 moet zich nog bewijzen. Venturi’s witten hebben meestal een paar jaar nodig om te excellereren. Vooralsnog biedt hij bescheiden appels en peren, lofbitters en een verdwaald passievruchtje. Krakend schoon. Ik leg ‘m koel en trek ‘m volgende zomer pas open.”
Prachtige houtgerijpte witte wijn gemaakt van 100% Maturana Blanca. Dit is een druif die echt authentiek bij de Rioja Alta hoort. De wijn heeft een strogele kleur, en een geur van rijp geel fruit en specerijen. Het is een mooie zuivere minerale wijn waar frisheid en houtrijping goed in balans zijn.
De Grote Hamersma: “Wit van Juan Carlos Sancha, professor in de oenologie aan de universiteit van Rioja. Maakt goede wijn, zie ook zijn rood. De blanca 2014 was wat minder uitbundig, met pas net ontluikende bloemen en bescheiden zuren. 2015 heeft al iets meer te vertellen, al kun je dit ook moeilijk een spraakwaterval noemen. Zachtaardige peer, milde meloen. Vooruit, contract voor een plek in de basis van Logroñés CF met een jaar verlengd.”
Intense jonge topwijn van oude wijnstokken. Gemaakt door de bekende Portugese 'vrije' wijnmaker Luís Pato van de druivensoorten Bical, Cerceal en Sercialinho. Prachtige balans. Aroma's van van perensiroop, witte bloemen, appel en geroosterde amandelen. Echt een originele, heerlijk intense witte wijn!
De Grote Hamersma: “Oude stokken van oude Portugese rassen. Houdt deze branco weg bij oppervlakkig fruitgeflierefluit. Gedroogde peer en appel, een fijn bloesemboeket (lente ontluikend park; laten we de Japanse kers nemen), knapperig strak, amandelbitters en bijna sherry-achtige zuren. (...) ”
Een dijk van een wijn! Mooie gele kleur met aroma’s van rijpe perzik en meloen. Mollige wijn met grote complexiteit en met goed versmolten hout en frisse zuren.
De Grote Hamersma: “Lokale fiano heeft bezoek gekregen van internationale handelsreiziger chardonnay. Hebben samen het eiken opgezocht en zijn tot rijpe meloen, dito peer en tropische uitstapjes gekomen. De vanille vlindert, de karamel smelt, de roomboter babbelt, de zuren sturen. Veel smaak, veel te beleven, veel wijn maar niet te veel betalen. ”
Voor iedereen die van geweldige Bourgondische wijnen houdt. Een zuivere, eerlijke en verfrissende wijn, met licht houtachtige tonen. Deze 100% Chardonnay heeft een intens strogele kleur en smaakt naar peren en citrus. Harmonieus met een goede intensiteit, zachte zuren en een heerlijke lange afdronk.
De Grote Hamersma: “Romiger en tropischer dan de Cuvée Clin d’Oeil van dezelfde producent. Mango, en wat ananas, rijpe peer en banketbakkersroom uit de koeling. Het jaar laat zich gelden: rijk, rijp en geconcentreerd. Ik zou deze nemen. Maar wie ben ik?”
Een waanzinnig glas! De Brianello heeft een sterk karakter, ruikt fris met een floraal en fruitig boeket. Je ontdekt een pepertje, tijm, kappertjes, maar ook groene appel, meloen en grapefruit. In de smaak proef je een goede mineraliteit, veel frisheid en aromatische diepte.
De Grote Hamersma: “Sauvignon blanc uit een onverwachte postcode. Spatje trebbiano erbij: al voor de hand liggender. (…) Doet aan als een betere sauvignon blanc uit het hoge Italiaanse noorden: Alto Adige of Collio.”
Strogele Godello van wijngaarden van meer dan tachtig jaar oud, gelegen op hellingen op 950 meter hoogte met een lage opbrengst. Wijnmaker en eigenaar Roberto Martínez Ramos presenteert wederom een spectaculaire Godello van zeer beperkte productie.
De Grote Hamersma: “Godello, het nieuwe goud van Spanje, is inmiddels doorgedrongen in Zamora, wijnregio in Castilië. Wijnmaker Roberto Martínez Ramos maakt er mooi, krachtig, stevig en vooral sappig wit van. Met tuttifruttiperzik, fijne bitters van een sinaasappel-grapefruitmarmelade en een licht vetje dat gepareerd wordt door felle zuren.”
Verfrissend en complex, gemaakt van 100% Chardonnay druiven. Frisse tonen van citrus, banaan, rijpe appel, vanille, geroosterd brood en noten.
De Grote Hamersma: “Smakelijke chardonnay waarin het zuiden grossiert. Vol in de mond, fris in de afdronk. Tropische vruchten, rijpe appel en perzik, aangenaam bittertje. Smakelijke, stevige Chardonnay, categorie betere huiswijn van de betere restaurants.”
Van unieke lokale druif Malvar, een niet veel aangeplante druif in Spanje, die enkel voorkomt in de regio rondom Madrid. De wijn is makkelijk drinkbaar, fris en intens, vol van smaak en heeft een mooie zuurgraad en lange afdronk.
De Grote Hamersma: “ (...) Kleine oplage wit van weer een bijzondere druif: malvar. Aromatisch, bloemig en fris, maar bovenal openhartig en fruitig. (...)”
Zeer elegante biologische mono-cépage van het inheemse Portugese witte druivenras Moscatel Galego, uit de Douro
Superior. De wijn smaakt mineraal en vers. Een mooie droge witte wijn met zowel florale als tropische tonen en een goede uitgebalanceerde zuurgraad.
De Grote Hamersma: “(…) Vanille, citrus, kruiden en een prachtfiguur. (...) ”
Biologische blend uit Douro Superior met mineraal karakter. Gemaakt van de bekendste witte druivenrassen uit Portugal: Códega do Larinho, Rabigato en Gouveio. Mooie structuur en diepgang. Zijn intens mineralig karakter en complex aroma van licht fruit is mooi in balans door de 12 maanden houtrijping.
De Grote Hamersma: “ (...) Hier hebben de groene appeltjes en rijpe peertjes zich verschanst achter een eikenhouten muurtje. Moeilijk doorheen te breken, maar wie weet houdt u van een beetje weerstand. Is verder volledig zuiver op de graat. Rokerig, mineraal. (...) ”
Een on-Italiaanse wijn, maar wat een kwaliteit! Deze biologische houtgerijpte Chardonnay is het resultaat van eeuwenoud vakmanschap in het maken van wijn, overgeleverd van generatie op generatie. Strogele kleur, zeer verfijnde geur van rijp fruit, frisse zuurgraad. Mooie textuur met een zoete nasmaak van kruiden en rook.
De Grote Hamersma: “Luretta. Rijmt net niet op Beretta. Etiketten bovendien in oorlogskleuren. Is echter geen agressieve wijn. In harmonie met de natuur juist en maanden intiem omgegaan met hout. Laurierend wit, met tijm en venkel. Vol, romig, rijk in het glas. Ongrijpbare chardonnay.”
Goed geblende fruitige witte huiswijn. Bloemig en fruitig in de geur. De wijngaarden van Bergon liggen op één van de beste terroirs van de Hérault langs het riviertje de Libron. En dat proef je! Het resultaat is een sappige, frisse blend van vijf witte druifsoorten: Sauvignon blanc, Chardonnay, Muscat d’Alexandrie, Viognier, en Vermentino.
De Grote Hamersma: “Lekker snappy wit. Vermentino in zijn vooruit. Fris en fit van les frères Vic. Limoen en appelig. Opmerkelijk koel en kwiek voor zo’n zuiderling.”
Verrukkelijke wijn met intense aroma’s van citrus, ananas en gedroogd geel fruit. Gemaakt van de druivensoorten Arinto, Fernão Pires en Semillon. Vol, droog en boterachtig. 1/3 hout op nieuw Frans eiken. Zacht in de mond met een levendige zuurgraad.
De Grote Hamersma: “Alentejo. Portugal's Nieuwe Wereld. Toch volstrekt eigen stijl. Met voornamelijk eigen druiven: fernão pires en arinto. Authentiek smakend ook ofschoon ie mij vagelijk ook wat aan een vlezige albariño denken. Het meloenige, het perige en toch ook dat frisse waardoor dit Noord-Spaanse wit zo populair is geworden. (...) ”
Een bijzondere, maar zeer geslaagde Spaanse blend van Moscatel en Sauvignon Blanc. Het resultaat is een prachtige mix van bloemaroma met citrus en mandarijn. Perfect gebalanceerde frisheid en zuurgraad. De wijngaard ligt op een uniek terroir op 700 meter hoogte in La Mancha, de Spaanse hoogvlakte ten zuiden van Madrid.
De Grote Hamersma: “Vorig oogstjaar een angstaanjagende fles. Blauw namelijk. (…) Bleek overigens een allerminst afschrikwekkende blend van sauvignon blanc en moscatel, die het aangenaam zoete combineert met het noodzakelijke zure. Rode appeltjes, zoete citroentjes, muskaatdruivigheid.”
Alleen de beste onbespoten Airén druiven van meer dan 50 jaar oude stokken zijn gebruikt voor deze lekkere frisse biologische zomerwijn met intense exotische fruittonen. Je ruikt en proeft banaan, ananas en perzik, en mooie citruszuren.
De Grote Hamersma: “Meestal redt de airén het niet in zijn eentje. Vaak krijgt-ie wat hulp van andere druiven om het nog wat meer te bieden te hebben dan alleen maar 'volume.' Maar op Campechano hebben ze 'm wel alleen aan de praat gekregen Hoe spreekt-ie dan? Keurig met twee woorden. Peer en citrus. Meloen en lychees. Bitter en fris. Sappig en sympathiek. Bio bovendien. ”
Fluweelzachte Italiaanse Bianco uit Veneto. Gemaakt van de Manzoni-druif, misschien wel de beste kruizing tussen Riesling en Pinot Blanc. Het resultaat is een lichtgele wijn met een fruitige geur. Aangenaam bloemig, met intense hints van peer en appel. Droog, fris en fluweelzacht in de mond. Zeer goede structuur en zuurgraad.
De Grote Hamersma: “(…) Makkelijk drinkbaar, doch vol en fris-zoet wit (…) ”
Spannende witte wijn uit Oostenrijk. Verfijnde droge Roter Veltliner uit Wagram, met krachtige zuren en delicate aroma’s. Een lekker sappige, kruidige wijn met peer, pruimen en een mooie mineraliteit. Geen relatie en een stuk complexer en rijker dan de Grüner Veltliner.
De Grote Hamersma: “Hebbeding: geen grüner maar roter veltliner. Zijn trouwens beide wit en geen familie van elkaar. (...) ”
Wil je meer witte topwijnen bekijken? Die vind je hieronder. Ontdek de mooiste witte wijnen of bekijk onze top 10 rosé wijnen en biologische wijnen. Heb je de smaak te pakken? Op Vindmijnwijn.nl vind je ruim 300 geweldige witte wijnen. Keuze te over, van wijnen uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal en Oostenrijk tot aan Hongarije, Kroatie, Slovenie en Zuid-Afrika. Onze selectie is afkomstig van authentieke wijnhuizen, geproefd en geselecteerd door gepassioneerde winkeliers en importeurs Voor de liefhebbers van lichtgekleurde rosé Provencaalse stijl is er heerlijke rosé van Cinsault, Grenache, Merlot of Syrah. Proef de lekkerste rosé wijnen uit Frankrijk, Italië, Duitsland, Portugal en Kroatië.
Liever biologisch? Op Vindmijnwijn.nl vind je maar liefst 15 bekroonde biologische wijnen waar je als milieubewuste wijnliefhebber blij van wordt! Onalledaagse bio-wijnen van grote klasse. Bekijk ze nu! Meer weten over witte topwijnen?
Witte wijnen van topkwaliteit
Top 10 rosé wijnen
De Grote Hamersma biologische wijnen
Ontdek de mooiste biologische wijnen van Chardonnay, Códega do Larinho, Maturana Blanca, Moscatel Galego of Bonarda, Barbera, en Cabernet Sauvignon. Bestel je favoriete biologische wijn eenvoudig online. Van avontuurlijk Portugees, zwoel Italiaans tot krachtig Spaans.
Wat vinden onze klanten
Neem vrijblijvend contact met ons op