vindmijnwijn
Gratis verzenden > € 70,- Snel bezorgd Klantenservice Inloggen Winkelwagen

Spaanse wijngebieden

Wie van ontdekken houdt, komt in Spanje goed aan zijn trekken. In dit bijzondere wijnland wordt een enorme verscheidenheid aan unieke wijnen geproduceerd. Het resultaat van de vele wijngebieden, microklimaten en verschillende druivenrassen. Keuze te over van authentieke wijnen uit Rías Baixas, La Rioja en Rueda tot aan La Mancha, Penedes en Valencia. Hieronder lees je alles over wijnland Spanje, de belangrijkste wijngebieden en druivensoorten.

Spaanse wijngebieden

# Spaanse wijngebieden
1. Andalusië
2. Aragón
3. Baskenland
4. Canarische eilanden
5. Castilla y León
6. Castilla-La Mancha
7. Catalonië
8. Extremadura
9. Galicië
10. La Rioja
11. Madrid
12. Majorca
13. Murcia
14. Navarra
15. Valencia

Ware wijncultuur

Wijn in Spanje gaat ‘way back’. Al ver voor onze jaartelling kende Spanje een ware wijncultuur. De Feniciërs begonnen met de handel in wijn en in de tijd van het Romeinse Rijk waren de zoete Spaanse wijnen alom gekend en geliefd. Nu, bijna 3000 jaar later, is meer dan een miljoen hectare Spaanse grond beplant met wijnranken. Dat is zo’n zevende van het wereldwijde totaal!

Traditie van kwaliteit
Toch produceert Spanje minder wijn dan koplopers als Italië en Frankrijk. Dat komt doordat veel wijnboeren de vaak arme en droge grond minder intensief beplanten en hun wijnranken veel zorg en aandacht vragen. Daarnaast hebben zij een lange Spaanse wijntraditie hoog te houden. Het resultaat laat zich raden: de prijs/kwaliteit verhouding valt vaak verrassend goed uit.

Wijngebieden

Spanje kent een veelvoud aan wijngebieden. Dit zijn de acht meest tongstrelende…

  • Galicië, Baskenland, Asturias en Cantabria in Noordwest-Spanje kennen een warm en nat, gematigd klimaat. De wijnen zijn er modern, licht en fris. Rias Baixas in Galicië is hier het voornaamste herkomstgebied (DO).
  • In Noordmidden-Spanje is het iets warmer dan in het Noordwesten. Langs de Ebro rivier rijgen drie belangrijke wijngebieden zich aaneen; La Rioja, Navarra en Aragón. Het voornaamste herkomstgebied is de DOCa Rioja. Dit wijngebied heeft een gevarieerde kleurrijke bodem die rijk is aan kalk en mineralen. De wijnen die er vandaan komen kennen verschillende stijlen, van oudsher vaak met houtrijping. Opvallende trend? Steeds meer wijnhuizen weten zonder houtrijping juist de frisse, fruitige smaak van witte Rioja naar boven te halen.
  • Ten westen van La Rioja ligt Castilla y León. Een gebied met verschillende microklimaten waar de wijngaarden wat hoger liggen. Hier ontdek je de herkomstgebieden Rueda, Ribera del Duero en Toro. Waar het eerste zich toelegt op witte wijn van de Verdejo druif, zijn Ribero del Duero en Toro vooral populair vanwege de kwaliteit van hun rode wijnen.
  • Het meest vooruitstrevende wijngebied kom je tegen in het noordoosten van Spanje; Catalonië. Hier vermengt het Mediterrane klimaat zich met continentale invloeden vanwege de bergketens langs de kust. Catalonië heeft negen verschillende DO’s waarvan Penedès, Priorato en Costers del Segre de belangrijkste zijn.
  • Een landklimaat met hete zomers en koude winters. Een arme, droge bodem. Dat is waarmee de wijnboeren in het centrale deel van Spanje te dealen hebben. En hoewel irrigatie in de wijngebieden Madrid, Castilla-La Mancha en Extremadura noodzakelijk is, steekt de beperkte watervoorraad daar regelmatig een stokje voor. Toch vind je in La Mancha het grootste wijngebied van Spanje. De wijnboeren maken er voornamelijk witte wijnen van de Airén druif, maar laten je ook graag hun gedistilleerde producten proeven zoals brandy.
  • In Oost-Spanje ligt de temperatuur gemiddeld iets hoger dan in het noordelijkere Catalonië. Wijngebieden die je hier tegenkomt, zijn Valencia, Murcia en de eilandengroep Balearen. De voornaamste DO van Valencia is Utiel-Requena. Terwijl dat in Murcia Bullas, Jumilla en Yecla zijn. Mallorca is het enige eiland van de Balearen met een DO-classificatie. Hier vind je de herkomstgebieden Binissalem en Pla i Llevant.
  • In het uiterste zuiden van Spanje ligt Andalusië. Met meer dan 300 zonnedagen per jaar, een enorm heet en droog gebied. Gelukkig valt in sommige regio’s net voldoende regen voor (versterkte) wijnproductie. De belangrijkste DO is de Sherry (een Engelse verbastering van Jerez). Nice to know: sherry mag alleen sherry heten als het uit de wijngaarden tussen Cadiz en Sevilla. En dan ook nog precies in de driehoek Jerez de la Frontera - El Puerto de Santa Maria - Sanlúcar de Barrameda.
  • De Canarische eilandengroep is weliswaar Spaans, maar ligt voor de westkust van Marokko. Het klimaat is er dan ook veelal subtropisch te noemen en de eilanden hebben een vulkanische bodem. Het grootste, Tenerife, herbergt alleen al vijf DO’s. Voor de overige vijf moet je oversteken naar de andere eilanden van de groep. Elke DO heeft zijn eigen unieke microklimaat en bodemsamenstelling.

Wijnstreken

De meest opvallende wijnstreken van dit moment zijn tegelijkertijd drie oude bekende…

Rioja wijnstreek, Spanje

Rioja wijnstreek

Rioja

Zo’n 50 jaar geleden was het de Rioja die Spanje wereldwijd als wijnland op de kaart zette. De typische Rioja wijnen van toen vielen op door hun zwoele, vanilleachtige smaak. Die ontstond door de traditionele houtrijping op Amerikaans eiken.

Toen is toen en nu is nu

Tegenwoordig streven steeds meer producenten ernaar niet de vatrijping de smaak te laten bepalen. Maar je juist het unieke terroir van la Rioja te laten proeven. Dat maakt de moderne Rioja-wijnen vaak donkerrood, middelzwaar, fruitig en soms ook aards. Mét houtrijping is de wijn ronder met soms aroma’s van specerijen.

Basically bueno

De basis van Rioja-wijn wordt vaak gelegd door de Tempranillo druif geblend met kleine hoeveelheden Garnacha en Graciano. Blends met Cabernet Sauvignon en Merlot loop je in Noord Spanje echter ook regelmatig tegen het lijf.

Rueda wijnstreek, Spanje

Rueda wijnstreek

Rueda

Rueda heeft sinds 1980 een eigen DO-erkenning ontvangen. De wijnstreek ligt in de provincie Castilla y León in de buurt van de stad Valladolid. Door het gebied stroomt de rivier de Duero die via Portugal in de Atlantische Oceaan uitmondt.

Wit regeert

Rueda is vooral bekend om de droge, witte wijnen die gemaakt worden van de Verdejo druif, vaak geblend met de Viura en de Sauvignon Blanc druif. De frisse smaak van Rueda-wijnen met hints van citrusfruit, groene kruiden en een goede zuurgraad doen het al jaren goed bij de (witte) wijnliefhebber. Terecht als je het ons vraagt.

Meer into rood?

Op zoek naar een bijzondere rode wijn? Dan heb je wat minder te zoeken in Rueda. De productie van rode wijn met druivensoorten als Tempranillo, Garnacha, Merlot en Cabernet Sauvignon is hier op de Spaanse hoogvlakte een stuk beperkter en van minder betekenis.

Ribera del Duero wijnstreek, Spanje

Ribera del Duero wijnstreek

Ribera del Duero

Bijna 200 moderne Bodega’s die prachtige rode wijnen maken op een paar uur rijden van Madrid. Dat maakt een trip naar Ribera de Duero meer dan de moeite waard. Je vindt het wijngebied dat in 1982 – eindelijk - haar DO-erkenning kreeg aan de oevers van de Duero.

Rood rules

Ribera del Duero wijnen zijn over het algemeen donkerrood van kleur en hebben een goede body. De wijnboeren maken het merendeel van hun wijnen met Tempranillo, de meest verbouwde druif in dit gebied. Al gebruiken ze ook regelmatig de Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot en Garnacha druif om de smaak te perfectioneren.

Gewild en goed

Al met al vind je in deze DO-regio een aantal zeer gewilde Spaanse wijnen die zich uitstekend meten met de betere Rioja’s.

Druivensoorten

De Airén, de Tempranillo en Verdejo druif zijn de druivensoorten die het goed doen in Spaanse wijnen. Alle drie hebben ze hun eigen karakter, kwaliteiten en eigen-aardigheden…

Witte druiven Spanje

Airén

De meest voorkomende witte druivensoort ter wereld is de Airén. Een Spaanse witte druif die je in grote aantallen tegenkomt in de herkomstgebieden La Mancha, Valdepeñas en Vinos de Madrid. De wijnboeren produceren er frisse, soepele witte wijnen mee met aroma’s van ananas, banaan en citrusfruit.

Het dikkere schilletje van de Airén beschermt de druif tegen de brandende Spaanse zon. De wijnproductie van deze lokale druif is echter bescheiden. Hij wordt vooral gebruikt voor gedistilleerde producten zoals brandy.

Heb je zin in goed gezelschap op een zomerse dag? Proef dan eens zo’n heerlijk frisse, fruitige wijn van de Airén druif.

Tempranillo druif

Tempranillo

De Tempranillo druif is een van de belangrijkste inheemse blauwe druivensoorten van Spanje. Je vindt hem dan ook terug in veel van de betere Spaanse wijnen - denk Rioja, Toro, La Mancha en Ribera del Duero.

Van Tempranillo druiven wordt een zachte, donkerrode wijn gemaakt met een relatief lage zuurgraad en voldoende tannines. De Tempranillo kom je echter ook vaak tegen in een blend met andere druivensoorten. De meeste Tempranillo wijn wordt in eikenhouten vaten gerijpt tot Crianza of (Gran) Reserva. Hoe langer de houtrijpingsduur, hoe ronder en ‘spycier’ de wijn.

Witte druiven

Verdejo

De Verdejo druif kom je vooral tegen in Rueda en is prachtig groen (verde) van kleur. De druivensoort produceert frisse, droge, witte wijnen met aroma’s van citrusfruit en groene kruiden. Je drinkt Verdejo wijn het best jong.

Leuk weetje? De temperaturen in Rueda kunnen hoog oplopen. Om vroegtijdige oxidatie te beperken, plukken de wijnboeren de druiven daarom meestal in de koelte van de nacht.

Spaanse wijnclassificatie

We schreven al dat Spaanse wijnranken veel zorg en aandacht vragen. En de wijnboeren een lange Spaanse wijntraditie hooghouden. Met de kwaliteit zit het dan ook vaak wel goed bij Spaanse wijn. Toch is het handig de vier kwaliteitsaanduidingen mee te nemen op je zoektocht naar je favoriete Spaanse wijnen.

DOCa - Denominación de Origen Calificada

DOCa is de hoogste categorie kwaliteitswijn van Spanje. De strenge voorschriften en smaakkeuringen maken het niet gemakkelijk het predicaat te verwerven. Tot nu toe is dat slechts twee herkomstgebieden gelukt: Rioja en Priorato. Elk DOCa gebied heeft een eigen ‘Consejo Regulado’, de instantie die toezicht houdt op de druiventeelt en wijnbereiding.

DO - Denominación de Origen

Een treetje lager staat de DO-erkenning. Uitsluitend wijnen die aan de strikte, regionale normen voldoen, mogen toetreden tot deze één na hoogste categorie voor kwaliteitswijn uit een specifiek herkomstgebied. Ook DO’s hebben allemaal hun eigen ‘Consejos Regulados’.

VdlT - Vino de la Tierra

Wijnen met het Vino de la Tierra predicaat komen uit duidelijk afgebakende Spaanse wijngebieden die bekend staan om hun eigen karakter. In deze categorie landwijnen vind je dan ook gegarandeerd een aantal specifieke kwaliteitseisen en vinificatietechnieken terug.

VdM - Vino de Mesa

De Vino de Mesa classificatie stelt de minste eisen aan Spaanse (tafel)wijnen die vaak gemaakt worden van verschillende druivensoorten. En omdat je ze in de meeste gevallen zonder geografische aanduiding of jaartal op het etiket koopt, weet je maar een ding zeker: deze wijn komt uit Spanje. Verder zijn er geen vastgestelde regels zijn voor het maken van deze eenvoudige wijnen.

Naast kwaliteitsaanduidingen stelt de Spaanse wet ook eisen aan de rijping van wijnen. Op het etiket lees je daarom vaak ook hoe en hoe lang een wijn gerijpt heeft.

Spaanse wijnhuizen

Omdat het land zoveel verschillende wijnstreken heeft, is Spanje verschillende gerenommeerde wijnhuizen rijk. We lichten er twee uit…

Bodega J.F. Arriezu

Gewone wijnen kom je niet tegen bij het José Félix Arriezu in La Sombría (wijnstreek Rueda). Het is in 2013 wanneer hij in La Sombría begint met de productie van Verdejo-wijn, en in El Monte zijn Riojan Tempranillo. Eén wit, één rood, maar beide fruitig, fris, authentiek en complex en boven alles: puur biologisch.

Bodega Pardo Tolosa

Liever biologisch? Dan zit je goed bij Bodega Pardo Tolosa in het plaatsje Alborea (wijnstreek Almansa). In deze Castilië-La Mancha regio maken ze heerlijke biologische wijnen. Proef de Pardo Tolosa Red La Sima Tempranillo, een mooie bio-tempranillo. Goed gebalanceerd met een intense rode kleur en een aroma van rood fruit, kersen en kruiden. Fris, fruitig en sappig tegelijk.

Bekroonde Spaanse wijnen

Ben je op zoek naar wijnen uit Spanje die er écht uitspringen en waar je als wijnliefhebber blij van wordt? Bekijk dan de Spaanse favorieten van Hamersma. Topwijnen, geproefd en beoordeeld met een cijfer 8 of hoger!

Laat je verrassen!

Laat jij je graag in de wijn… uh… watten leggen? En vind je kwaliteit en smaak belangrijk, maar ook een fijne prijs? Vindmijnwijn.nl brengt je het beste van onze winkeliers en importeurs. Laat je verrassen door onze selectie en bestel gemakkelijk, veilig en vertrouwd jouw karakteristieke Spaanse wijn.

Vind alle Spaanse wijnen
Vindmijnwijn krijgt een 9,1 van maximaal 10 uit 39 beoordelingen.
Wat vinden onze klanten
Neem vrijblijvend contact met ons op