vindmijnwijn
Gratis verzenden > € 70,- Snel bezorgd Klantenservice Inloggen Winkelwagen

Spaanse wijngebieden

Van kurkdroog en zinderend heet tot kleddernat en verrassend fris. Spanje kent vele wijngebieden en microklimaten. Tel daarbij de vele druivenrassen en een trotse volksaard op en je hebt een enorme verscheidenheid aan unieke wijnen uit Ribera del Duero, La Rioja en Rueda tot aan Utiel-Requena, Penedes en Valencia. Hieronder lees je alles over wijnland Spanje, de belangrijkste wijngebieden en druivensoorten.

Spaanse wijngebieden

# Spaanse wijngebieden
1. Andalusië
2. Aragón
3. Baskenland
4. Canarische eilanden
5. Castilla y León
6. Castilla-La Mancha
7. Catalonië
8. Extremadura
9. Galicië
10. La Rioja
11. Madrid
12. Majorca
13. Murcia
14. Navarra
15. Valencia

Wijnland Spanje

Al ver voor onze jaartelling begonnen de Feniciërs al met de handel in wijn. De zoete Spaanse wijnen raakten alom gekend en geliefd. Zo kende Spanje al in de tijd van de Romeinen een echte wijncultuur. En nog steeds. Anno nu beslaan wijnranken meer dan een miljoen hectare van alle Spaanse grond. Dat is ruim 15% van het wereldwijde totaal!

Traditie van kwaliteit
Spanje heeft dan ook een lange Spaanse wijntraditie hoog te houden. Doordat veel wijnboeren de vaak arme en droge grond echter minder intensief beplanten en hun wijnranken veel zorg en aandacht vragen, produceert Spanje minder wijn dan koplopers als Italië en Frankrijk. Met als gevolg dat de prijs/kwaliteit verhouding vaak verrassend goed uitvalt…

Wijngebieden

Van kurkdroog en zinderend heet tot kletsnat en verrassend fris. Spanje heeft het allemaal. Niet gek dat Spanje veel verschillende wijngebieden kent. Met allemaal hun eigen kwaliteiten. Dit zijn de acht meest tongstrelende…

  • Noordwest-Spanje kent een warm en nat, gematigd klimaat. Dat maakt de wijnen uit Galicië, Baskenland, Asturias en Cantabria modern, licht en fris. Het voornaamste herkomstgebied (DO) is hier Rias Baixas in Galicië.
  • Langs de Ebro rivier in Noordmidden-Spanje rijgen drie belangrijke wijngebieden zich aaneen; La Rioja, Navarra en Aragón. Hier is het iets warmer dan in het Noordwesten. De DOCa Rioja is hier het belangrijkste herkomstgebied waar je verschillende stijlen vindt, van oudsher vaak op hout gerijpt. Tegenwoordig probeert een aantal wijnhuizen juist zonder houtrijping de authentieke frisse, fruitige smaak van witte Rioja naar boven te halen.
  • Castilla y León ligt ten westen van La Rioja. De wijngaarden liggen er wat hoger en het gebied kent verschillende microklimaten. Hier ontdek je de herkomstgebieden Rueda, Ribera del Duero en Toro. Rueda staat bekend om de productie van witte wijn van de Verdejo druif. Ribero del Duero en Toro vooral vanwege de kwalitatief goede rode wijnen die er vandaan komen.
  • In het noordoosten van Spanje kom je het meest vooruitstrevende wijngebied tegen: Catalonië. Door de bergketens langs de kust vermengt het Mediterrane klimaat zich met continentale invloeden. Misschien vind je hier daarom maar liefst negen verschillende DO’s waarvan Penedès, Priorato en Costers del Segre de belangrijkste zijn.
  • In de wijngebieden Madrid, Castilla-La Mancha en Extremadura, in het centrale deel van Spanje, heerst een landklimaat met hete zomers en koude winters. De bodem is er droog en arm. De watervoorraad beperkt. Ondanks dat irrigatie niet altijd mogelijk is, vind je in La Mancha het grootste wijngebied van Spanje. Daar wordt voornamelijk witte wijn gemaakt van de Airén druif. De wijnboeren laten je echter ook graag gedistilleerde producten proeven, zoals brandy.
  • De wijngebieden die je in Oost-Spanje tegenkomt, liggen in Valencia, Murcia en op de Balearen. De temperatuur ligt hier gemiddeld iets hoger dan in Catalonië. De voornaamste DO in Valencia is Utiel-Requena. In Murcia zijn dat Bullas, Jumilla en Yecla zijn. Mallorca is het enige eiland van de Balearen met een DO-classificatie voor de herkomstgebieden Binissalem en Pla i Llevant.
  • Andalusië ligt In het uiterste zuiden van Spanje. Het is een enorm heet en droog gebied waar meer dan 300 dagen per jaar de zon brandt. Voor (versterkte) wijnproductie valt gelukkig net voldoende regen. De Sherry (een Engelse verbastering van Jerez) is dan ook de belangrijkste DO in deze regio. Sherry mag overigens alleen sherry genoemd worden als het uit de wijngaarden komt tussen Cadiz en Sevilla, in de driehoek Jerez de la Frontera - El Puerto de Santa Maria - Sanlúcar de Barrameda.
  • De Canarische eilandengroep ligt voor de westkust van Marokko en heeft een vulkanische bodem. Het klimaat is er subtropisch. Op het grootste eiland, Tenerife, vind je vijf DO’s. De andere vijf DO’s liggen op de andere eilanden van de groep. Elk herkomstgebied heeft zijn eigen unieke microklimaat en bodemsamenstelling.

Wijnstreken

De meest opvallende wijnstreken van dit moment zijn tegelijkertijd drie oude bekende…

Rioja wijnstreek, Spanje

Rioja wijnstreek

Rioja

Zo’n 50 jaar geleden was het de Rioja die Spanje wereldwijd als wijnland op de kaart zette. De typische Rioja wijnen van toen vielen op door hun zwoele, vanilleachtige smaak. Die ontstond door de traditionele houtrijping op Amerikaans eiken.

Toen is toen en nu is nu

Tegenwoordig streven steeds meer producenten ernaar niet de vatrijping de smaak te laten bepalen. Maar je juist het unieke terroir van la Rioja te laten proeven. Dat maakt de moderne Rioja-wijnen vaak donkerrood, middelzwaar, fruitig en soms ook aards. Mét houtrijping is de wijn ronder met soms aroma’s van specerijen.

Basically bueno

De basis van Rioja-wijn wordt vaak gelegd door de Tempranillo druif geblend met kleine hoeveelheden Garnacha en Graciano. Blends met Cabernet Sauvignon en Merlot loop je in Noord Spanje echter ook regelmatig tegen het lijf.

Rueda wijnstreek, Spanje

Rueda wijnstreek

Rueda

Rueda heeft sinds 1980 een eigen DO-erkenning ontvangen. De wijnstreek ligt in de provincie Castilla y León in de buurt van de stad Valladolid. Door het gebied stroomt de rivier de Duero die via Portugal in de Atlantische Oceaan uitmondt.

Wit regeert

Rueda is vooral bekend om de droge, witte wijnen die gemaakt worden van de Verdejo druif, vaak geblend met de Viura en de Sauvignon Blanc druif. De frisse smaak van Rueda-wijnen met hints van citrusfruit, groene kruiden en een goede zuurgraad doen het al jaren goed bij de (witte) wijnliefhebber. Terecht als je het ons vraagt.

Meer into rood?

Op zoek naar een bijzondere rode wijn? Dan heb je wat minder te zoeken in Rueda. De productie van rode wijn met druivensoorten als Tempranillo, Garnacha, Merlot en Cabernet Sauvignon is hier op de Spaanse hoogvlakte een stuk beperkter en van minder betekenis.

Ribera del Duero wijnstreek, Spanje

Ribera del Duero wijnstreek

Ribera del Duero

Bijna 200 moderne Bodega’s die prachtige rode wijnen maken op een paar uur rijden van Madrid. Dat maakt een trip naar Ribera de Duero meer dan de moeite waard. Je vindt het wijngebied dat in 1982 – eindelijk - haar DO-erkenning kreeg aan de oevers van de Duero.

Rood rules

Ribera del Duero wijnen zijn over het algemeen donkerrood van kleur en hebben een goede body. De wijnboeren maken het merendeel van hun wijnen met Tempranillo, de meest verbouwde druif in dit gebied. Al gebruiken ze ook regelmatig de Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot en Garnacha druif om de smaak te perfectioneren.

Gewild en goed

Al met al vind je in deze DO-regio een aantal zeer gewilde Spaanse wijnen die zich uitstekend meten met de betere Rioja’s.

Druivensoorten

Drie topdruiven die het goed doen in Spaanse wijnen zijn de Airén, de Tempranillo en Verdejo druif. Ze hebben allemaal zo hun eigen karakter, kwaliteiten en eigen-aardigheden…

Witte druiven Spanje

Airén

De Airén is een Spaanse witte druif en meteen de meest voorkomende witte druivensoort ter wereld. In Spanje kom je ze in grote aantallen tegen in de herkomstgebieden La Mancha, Valdepeñas en Vinos de Madrid. Daar schenken ze de wijnboeren frisse, soepele witte wijnen met aroma’s van ananas, banaan en citrusfruit.

Het dikkere schilletje helpt de Airén gemakkelijk(er) het hete Spaanse klimaat overleven. Al is de wijnproductie van deze lokale druif bescheiden en wordt hij vooral in gedistilleerde producten gebruikt zoals brandy.

Heb je zin in goed gezelschap op een zomerse dag? Proef dan eens zo’n heerlijk frisse, fruitige wijn van de Airén druif.

Tempranillo druif

Tempranillo

De Tempranillo is de belangrijkste inheemse blauwe druif van Spanje en vormt de basis voor de betere Spaanse wijnen, met name uit Rioja, Toro, La Mancha en Ribera del Duero.

Tempranillo druiven produceren een zachte, donkerrode wijn met een relatief lage zuurgraad en voldoende tannines. Omdat smaken verschillen, kom je de Tempranillo vaak tegen in een blend met andere druivensoorten. De meeste Tempranillo wijn wordt in eikenhouten vaten gerijpt tot Crianza of (Gran) Reserva. Afhankelijk van de houtrijpingsduur is de wijn ronder en proef je meer of minder specerijen.

Witte druiven

Verdejo

Als je weet dat ‘verde’ het Spaanse woord is voor ‘groen’, dan voel je deze vast aankomen. De Verdejo druif is prachtig groen van kleur en dat betekent… witte wijn. Frisse, droge, witte Verdejo wijn met aroma’s van citrusfruit en groene kruiden om precies te zijn. Die je het best jong drinkt en vooral in Rueda tegenkomt.

Leuk weetje? De druiven worden meestal tijdens de koelte van de nacht geplukt. Zo beperken de wijnboeren het risico op vroegtijdige oxidatie door de hoge temperaturen die Rueda overdag kent.

Spaanse wijnclassificatie

We schreven al dat Spaanse wijnranken veel zorg en aandacht vragen. En de wijnboeren een lange Spaanse wijntraditie hooghouden. Met de kwaliteit zit het dan ook vaak wel goed bij Spaanse wijn. Toch is het handig de vier kwaliteitsaanduidingen mee te nemen op je zoektocht naar je favoriete Spaanse wijnen.

DOCa - Denominación de Origen Calificada

DOCa is de hoogste categorie kwaliteitswijn van Spanje. De strenge voorschriften en smaakkeuringen maken het niet gemakkelijk het predicaat te verwerven. Tot nu toe is dat slechts twee herkomstgebieden gelukt: Rioja en Priorato. Elk DOCa gebied heeft een eigen ‘Consejo Regulado’, de instantie die toezicht houdt op de druiventeelt en wijnbereiding.

DO - Denominación de Origen

Een treetje lager staat de DO-erkenning. Uitsluitend wijnen die aan de strikte, regionale normen voldoen, mogen toetreden tot deze één na hoogste categorie voor kwaliteitswijn uit een specifiek herkomstgebied. Ook DO’s hebben allemaal hun eigen ‘Consejos Regulados’.

VdlT - Vino de la Tierra

Wijnen met het Vino de la Tierra predicaat komen uit duidelijk afgebakende Spaanse wijngebieden die bekend staan om hun eigen karakter. In deze categorie landwijnen vind je dan ook gegarandeerd een aantal specifieke kwaliteitseisen en vinificatietechnieken terug.

VdM - Vino de Mesa

De Vino de Mesa classificatie stelt de minste eisen aan Spaanse (tafel)wijnen die vaak gemaakt worden van verschillende druivensoorten. En omdat je ze in de meeste gevallen zonder geografische aanduiding of jaartal op het etiket koopt, weet je maar een ding zeker: deze wijn komt uit Spanje. Verder zijn er geen vastgestelde regels zijn voor het maken van deze eenvoudige wijnen.

Naast kwaliteitsaanduidingen stelt de Spaanse wet ook eisen aan de rijping van wijnen. Op het etiket lees je daarom vaak ook hoe en hoe lang een wijn gerijpt heeft.

Spaanse wijnhuizen

Omdat het land zoveel verschillende wijnstreken heeft, is Spanje verschillende gerenommeerde wijnhuizen rijk. We lichten er twee uit…

Bodega J.F. Arriezu

Gewone wijnen kom je niet tegen bij het José Félix Arriezu in La Sombría (wijnstreek Rueda). Het is in 2013 wanneer hij in La Sombría begint met de productie van Verdejo-wijn, en in El Monte zijn Riojan Tempranillo. Eén wit, één rood, maar beide fruitig, fris, authentiek en complex en boven alles: puur biologisch.

Bodega Pardo Tolosa

Liever biologisch? Dan zit je goed bij Bodega Pardo Tolosa in het plaatsje Alborea (wijnstreek Almansa). In deze Castilië-La Mancha regio maken ze heerlijke biologische wijnen. Proef de Pardo Tolosa Red La Sima Tempranillo, een mooie bio-tempranillo. Goed gebalanceerd met een intense rode kleur en een aroma van rood fruit, kersen en kruiden. Fris, fruitig en sappig tegelijk.

Bekroonde Spaanse wijnen

Ben je op zoek naar wijnen uit Spanje die er écht uitspringen en waar je als wijnliefhebber blij van wordt? Bekijk dan de Spaanse favorieten van Hamersma. Topwijnen, geproefd en beoordeeld met een cijfer 8 of hoger!

Laat je verrassen!

Laat jij je graag in de wijn… uh… watten leggen? En vind je kwaliteit en smaak belangrijk, maar ook een fijne prijs? Vindmijnwijn.nl brengt je het beste van onze winkeliers en importeurs. Laat je verrassen door onze selectie en bestel gemakkelijk, veilig en vertrouwd jouw karakteristieke Spaanse wijn.

Vind alle Spaanse wijnen
Vindmijnwijn krijgt een 8,7 van maximaal 10 uit 50 beoordelingen.
Wat vinden onze klanten
Neem vrijblijvend contact met ons op