vindmijnwijn
Gratis verzenden > € 70,- Snel bezorgd Klantenservice Inloggen Winkelwagen

Spaanse wijngebieden

Ontdek de Spaanse wijnen, wijngebieden en inheemse druivensoorten van wijnland Spanje

Wie van ontdekken houdt, komt in Spanje goed aan zijn trekken. In dit bijzondere wijnland wordt een enorme verscheidenheid aan unieke wijnen geproduceerd. Het resultaat van de vele wijngebieden, microklimaten en verschillende druivenrassen. Keuze te over van authentieke wijnen uit Rías Baixas, La Rioja en Rueda tot aan La Mancha, Penedes en Valencia. Hieronder lees je alles over wijnland Spanje, de belangrijkste wijngebieden en druivensoorten.

Spaanse wijngebieden

# Spaanse wijngebieden
1. Andalusië
2. Aragón
3. Baskenland
4. Canarische eilanden
5. Castilla y León
6. Castilla-La Mancha
7. Catalonië
8. Extremadura
9. Galicië
10. La Rioja
11. Madrid
12. Majorca
13. Murcia
14. Navarra
15. Valencia

Wijnland Spanje

Wijn in Spanje gaat ‘way back’. Al ver voor onze jaartelling kende Spanje een ware wijncultuur. De Feniciërs begonnen met de handel in wijn en in de tijd van het Romeinse Rijk waren de zoete Spaanse wijnen alom gekend en geliefd. Nu, bijna 3000 jaar later, is meer dan een miljoen hectare Spaanse grond beplant met wijnranken. Dat is zo’n zevende van het wereldwijde totaal!

Traditie van kwaliteit
Toch produceert Spanje minder wijn dan koplopers als Italië en Frankrijk. Dat komt doordat veel wijnboeren de vaak arme en droge grond minder intensief beplanten en hun wijnranken veel zorg en aandacht vragen. Daarnaast hebben zij een lange Spaanse wijntraditie hoog te houden. Het resultaat laat zich raden: de prijs/kwaliteit verhouding valt vaak verrassend goed uit.

Wijngebieden

Spanje kent een veelvoud aan wijngebieden. Dit zijn de acht meest tongstrelende…

  • Galicië, Baskenland, Asturias en Cantabria in Noordwest-Spanje kennen een warm en nat, gematigd klimaat. De wijnen zijn er modern, licht en fris. Rias Baixas in Galicië is hier het voornaamste herkomstgebied (DO).
  • In Noordmidden-Spanje is het iets warmer dan in het Noordwesten. Langs de Ebro rivier rijgen drie belangrijke wijngebieden zich aaneen; La Rioja, Navarra en Aragón. Het voornaamste herkomstgebied is de DOCa Rioja. Dit wijngebied heeft een gevarieerde kleurrijke bodem die rijk is aan kalk en mineralen. De wijnen die er vandaan komen kennen verschillende stijlen, van oudsher vaak met houtrijping. Opvallende trend? Steeds meer wijnhuizen weten zonder houtrijping juist de frisse, fruitige smaak van witte Rioja naar boven te halen.
  • Ten westen van La Rioja ligt Castilla y León. Een gebied met verschillende microklimaten waar de wijngaarden wat hoger liggen. Hier ontdek je de herkomstgebieden Rueda, Ribera del Duero en Toro. Waar het eerste zich toelegt op witte wijn van de Verdejo druif, zijn Ribero del Duero en Toro vooral populair vanwege de kwaliteit van hun rode wijnen.
  • Het meest vooruitstrevende wijngebied kom je tegen in het noordoosten van Spanje; Catalonië. Hier vermengt het Mediterrane klimaat zich met continentale invloeden vanwege de bergketens langs de kust. Catalonië heeft negen verschillende DO’s waarvan Penedès, Priorato en Costers del Segre de belangrijkste zijn.
  • Een landklimaat met hete zomers en koude winters. Een arme, droge bodem. Dat is waarmee de wijnboeren in het centrale deel van Spanje te dealen hebben. En hoewel irrigatie in de wijngebieden Madrid, Castilla-La Mancha en Extremadura noodzakelijk is, steekt de beperkte watervoorraad daar regelmatig een stokje voor. Toch vind je in La Mancha het grootste wijngebied van Spanje. De wijnboeren maken er voornamelijk witte wijnen van de Airén druif, maar laten je ook graag hun gedistilleerde producten proeven zoals brandy.
  • In Oost-Spanje ligt de temperatuur gemiddeld iets hoger dan in het noordelijkere Catalonië. Wijngebieden die je hier tegenkomt, zijn Valencia, Murcia en de eilandengroep Balearen. De voornaamste DO van Valencia is Utiel-Requena. Terwijl dat in Murcia Bullas, Jumilla en Yecla zijn. Mallorca is het enige eiland van de Balearen met een DO-classificatie. Hier vind je de herkomstgebieden Binissalem en Pla i Llevant.
  • In het uiterste zuiden van Spanje ligt Andalusië. Met meer dan 300 zonnedagen per jaar, een enorm heet en droog gebied. Gelukkig valt in sommige regio’s net voldoende regen voor (versterkte) wijnproductie. De belangrijkste DO is de Sherry (een Engelse verbastering van Jerez). Nice to know: sherry mag alleen sherry heten als het uit de wijngaarden tussen Cadiz en Sevilla. En dan ook nog precies in de driehoek Jerez de la Frontera - El Puerto de Santa Maria - Sanlúcar de Barrameda.
  • De Canarische eilandengroep is weliswaar Spaans, maar ligt voor de westkust van Marokko. Het klimaat is er dan ook veelal subtropisch te noemen en de eilanden hebben een vulkanische bodem. Het grootste, Tenerife, herbergt alleen al vijf DO’s. Voor de overige vijf moet je oversteken naar de andere eilanden van de groep. Elke DO heeft zijn eigen unieke microklimaat en bodemsamenstelling.

Wijnstreken

Op dit moment zetten drie bekende wijnstreken de toon in Spanje…

Rioja wijnstreek, Spanje

Rioja wijnstreek

Rioja

Een halve eeuw geleden zette Rioja Spanje wereldwijd als wijnland op de kaart. De traditionele houtrijping op Amerikaans eiken gaf de Rioja wijnen van toen hun typische zwoele, vanilleachtige smaak.

Eigen karakter

De tijd dat wijnproducenten de vatrijping de smaak lieten bepalen, lijkt echter voorbij. Tegenwoordig kun je juist het unieke terroir van la Rioja zelf proeven. De moderne Rioja-wijnen zijn nu vaak donkerrood, middelzwaar, fruitig, minder ‘rond’ en soms ook aards.

Basically bueno

De Tempranillo druif vormt veelal de basis van Rioja-wijn, geblend met kleine hoeveelheden Garnacha en Graciano. In Noord Spanje zie je echter ook vaak blends met Cabernet Sauvignon en Merlot.

Rueda wijnstreek, Spanje

Rueda wijnstreek

Rueda

Rueda ligt in de provincie Castilla y León in de buurt van de stad Valladolid. De wijnstreek heeft sinds 1980 een eigen DO-erkenning ontvangen. Door het gebied stroomt de rivier de Duero die uitmondt in de Atlantische Oceaan.

Wit regeert

De frisse smaak van Rueda met hints van citrusfruit, groene kruiden en een goede zuurgraad zijn al jaren favoriet bij liefhebber van droge, witte wijn. De Rueda-wijnen worden gemaakt van de Verdejo druif, vaak geblend met de Viura en de Sauvignon Blanc druif.

Beperkt rood

Meer into rood? Dan heb je wat minder te zoeken in Rueda. De productie van rode wijn met druivensoorten als Tempranillo, Garnacha, Merlot en Cabernet Sauvignon is hier op de Spaanse hoogvlakte een stuk beperkter en van minder betekenis.

Ribera del Duero wijnstreek, Spanje

Ribera del Duero wijnstreek

Ribera del Duero

Aan de oevers van de Duero ligt het wijngebied Ribera de Duero. Dit gebied – op een paar uur rijden van Madrid - kreeg pas in 1982 haar DO-erkenning. Je vindt er 200 moderne Bodega’s die prachtige rode wijnen maken.

Rood rules

Over het algemeen zijn Ribera del Duero wijnen donkerrood van kleur en hebben ze een goede body. De meest verbouwde druif in dit gebied is de Tempranillo. Met deze druivensoort leggen de wijnboeren de basis van hun wijnen. Een blend met de Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot en Garnacha druif kom je ook regelmatig tegen.

Gewild en goed

De Spaanse wijnen die in deze DO-regio geproduceerd worden, zijn zeer gewild en kunnen zich uitstekend meten met de betere Rioja’s.

Druivensoorten

Drie topdruiven die het goed doen in Spaanse wijnen zijn de Airén, de Tempranillo en Verdejo druif. Ze hebben allemaal zo hun eigen karakter, kwaliteiten en eigen-aardigheden…

Witte druiven Spanje

Airén

De Airén is een Spaanse witte druif en meteen de meest voorkomende witte druivensoort ter wereld. In Spanje kom je ze in grote aantallen tegen in de herkomstgebieden La Mancha, Valdepeñas en Vinos de Madrid. Daar schenken ze de wijnboeren frisse, soepele witte wijnen met aroma’s van ananas, banaan en citrusfruit.

Het dikkere schilletje helpt de Airén gemakkelijk(er) het hete Spaanse klimaat overleven. Al is de wijnproductie van deze lokale druif bescheiden en wordt hij vooral in gedistilleerde producten gebruikt zoals brandy.

Heb je zin in goed gezelschap op een zomerse dag? Proef dan eens zo’n heerlijk frisse, fruitige wijn van de Airén druif.

Tempranillo druif

Tempranillo

De Tempranillo is de belangrijkste inheemse blauwe druif van Spanje en vormt de basis voor de betere Spaanse wijnen, met name uit Rioja, Toro, La Mancha en Ribera del Duero.

Tempranillo druiven produceren een zachte, donkerrode wijn met een relatief lage zuurgraad en voldoende tannines. Omdat smaken verschillen, kom je de Tempranillo vaak tegen in een blend met andere druivensoorten. De meeste Tempranillo wijn wordt in eikenhouten vaten gerijpt tot Crianza of (Gran) Reserva. Afhankelijk van de houtrijpingsduur is de wijn ronder en proef je meer of minder specerijen.

Witte druiven

Verdejo

Als je weet dat ‘verde’ het Spaanse woord is voor ‘groen’, dan voel je deze vast aankomen. De Verdejo druif is prachtig groen van kleur en dat betekent… witte wijn. Frisse, droge, witte Verdejo wijn met aroma’s van citrusfruit en groene kruiden om precies te zijn. Die je het best jong drinkt en vooral in Rueda tegenkomt.

Leuk weetje? De druiven worden meestal tijdens de koelte van de nacht geplukt. Zo beperken de wijnboeren het risico op vroegtijdige oxidatie door de hoge temperaturen die Rueda overdag kent.

Spaanse wijnclassificatie

Met de kwaliteit zit het vaak wel goed bij Spaanse wijn. Toch zijn er vier kwaliteitsaanduidingen die belangrijk zijn om mee te nemen op de zoektocht naar je favoriete Spaanse wijnen.

DOCa - Denominación de Origen Calificada

Tot nu toe is het slechts twee herkomstgebieden gelukt de DOCa-erkenning te bemachtigen: Rioja en Priorato. DOCa is dan ook de hoogste categorie kwaliteitswijn van Spanje. En kent zeer strenge voorschriften en smaakkeuringen. Elk DOCa gebied heeft een eigen instantie die toezicht houdt op de druiventeelt en wijnbereiding, de ‘Consejo Regulado’.

DO - Denominación de Origen

Alleen wijnen die voldoen aan de strikte, regionale normen, mogen het predicaat DO voeren. Dit is de één na hoogste categorie voor kwaliteitswijn uit een specifiek herkomstgebied. Ook DO’s hebben ieder hun eigen ‘Consejo Regulado’.

VdlT - Vino de la Tierra

In deze categorie landwijnen vind je een aantal specifieke kwaliteitseisen en vinificatietechnieken terug. Wijnen met het Vino de la Tierra predicaat komen uit duidelijk afgebakende Spaanse wijngebieden die bekend staan om hun eigen karakter.

VdM - Vino de Mesa

De Vino de Mesa classificatie stelt de minste eisen aan Spaanse (tafel)wijnen. Er zijn geen vastgestelde regels voor de productie van deze eenvoudige wijnen die vaak gemaakt worden van verschillende druivensoorten. Je koopt ze meestal zonder geografische aanduiding of jaartal op het etiket.

De Spaanse wet stelt ook eisen aan de rijping van wijnen. Daarom lees je op het etiket vaak ook hoe en hoe lang een wijn gerijpt heeft. Er zijn vier aanduidingen. Van maximaal zes maanden tot minimaal vijf jaar.

Spaanse wijnhuizen

Spanje kent meerdere gerenommeerde wijnhuizen. Logisch als je weet hoeveel verschillende wijnstreken het land heeft. We zetten het lichtje op twee bijzondere in hun soort.

Bodega J.F. Arriezu

Gewone wijnen kom je niet tegen bij het José Félix Arriezu in La Sombría (wijnstreek Rueda). Het is in 2013 wanneer hij in La Sombría begint met de productie van Verdejo-wijn, en in El Monte zijn Riojan Tempranillo. Eén wit, één rood, maar beide fruitig, fris, authentiek en complex en boven alles: puur biologisch.

Bodega Pardo Tolosa

Bodega Pardo Tolosa ligt in het plaatsje Alborea (wijnstreek Almansa) in de Castilië-La Mancha regio en maakt heerlijke biologische wijnen. Een fris, fruitig én sappig voorbeeld? De Pardo Tolosa Red La Sima Tempranillo, een mooie bio-tempranillo. Goed gebalanceerd met een intens rode kleur en een aroma van rood fruit, kersen en kruiden.

Spaanse favorieten van Hamersma

Ben je op zoek naar wijnen uit Spanje die er écht uitspringen en waar je als wijnliefhebber blij van wordt? Bekijk dan onze bekroonde Spaanse wijnen in De Grote Hamersma 2019, de meest complete wijngids van Nederland. Boordevol met Spaanse wijnbeoordelingen en proefnotities van wijnjournalisten Harold Hamersma en Esmee Langereis.

Laat je verrassen!

Een passie voor kwaliteit en smaak. Dat is wat onze kleinschalige winkeliers en importeurs met elkaar gemeen hebben. Deel je dat gevoel? Dan ben je op hét wijnplatform voor wijnliefhebbers helemaal op je plaats. Op Vindmijnwijn.nl ontdek je 365 dagen per jaar, 24 uur per dag de beste wijnhuizen en mooiste wijngebieden van Spanje en bestel je gemakkelijk jouw ambachtelijke Spaanse wijn online.

Vind alle Spaanse wijnen
Vindmijnwijn krijgt een 9,4 van maximaal 10 uit 21 beoordelingen.
Wat vinden onze klanten

Neem vrijblijvend contact met ons op