Ben je op zoek naar de ultieme witte wijn die past bij jouw favoriete kerstgerecht? Die vind je hier! We hebben onze top 10 meest populaire witte kerstwijnen voor je op een rij gezet. Dit zijn wijnen die er écht uitspringen en goed aansluiten bij verschillende soorten gerechten. Ontdek hier welke wijnen bij jouw kerstdiner passen.
# | Witte wijn | Land |
---|---|---|
1 | Bachero Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2018 | Italië |
2 | Pago de los Balagueses Chardonnay bio 2017 | Spanje |
3 | Bodegas Lunares blanco Ronda 2018 | Spanje |
4 | Domaine la Provenquiere le Téméraire 2017 | Frankrijk |
5 | Domaine de l’Engarran Cuvée Adélys 2017 | Frankrijk |
6 | Château de Quincay Le Chêne Rond Valençay 2018 | Frankrijk |
7 | Zwölberich Edition Z 2016 | Duitsland |
8 | Vom Berg Riesling trocken bio vegan 2018 | Duitsland |
9 | Malandrin wines Bobo Godello Zamora 2016 | Spanje |
10 | Menade Verdejo Rueda bio 2018 | Spanje |
SterwijnScore 9+ in De Grote Hamersma
Deze classico superiore is één van de populairste Italiaanse witte wijnen. Door de houtrijping heeft deze Bachero Verdicchio een volle smaak, maar ook veel elegantie en frisheid.
De Grote Hamersma 2020: “Appelbeignet, mandarijnessence, rijpe banaan, studentenhaversensatie. Turks fruit, milde zuren. Beste verdicchio onder tien euro. ”
Mosselen, gerookte makreel, zalm en kalkoen
Heerlijke kerstwijnBiologische Chardonnay
Vino de Pago Chardonnay. Vino de Pago is een kwaliteitsmerk, afkomstig van Spaanse wijngaarden binnen een vastgesteld gebied waar men wijn maakt van zeer hoge kwaliteit. De wijn is vol, rijp en rijk, met aangename vanille- en karameltonen in geur en smaak. Het ontdekken waard!
Kreeft, gegrilde vis, sashimi en sushi
TopkeuzeScore 8.5 in De Grote Hamersma
Goudgeel van kleur door de 5 maanden rijping sur lies, intense fruitige geur en smaak van witte steenvruchten met een vleugje tropisch fruit. Een breed inzetbare heerlijke witte wijn met een mooie zuurgraad en een geweldige lange afdronk.
De Grote Hamersma 2020: “Chardonnay en sauvignon blanc die het hogerop hebben gezocht: 1000 meter boven de zeespiegel. (…) Sappige bittertjes, goede stevigheid, fijn fris, viriele zuren. Vondstje uit een nog vrij onbekend wijngebied. ”
Oesters, inktvis, zoute haring, griet, heek en roodbaars in zeezout
TopkeuzeScore 8.5 in De Grote Hamersma
Téméraire staat voor waaghals, stout, brutaal en heldhaftig. Voor deze biologische topselectie komen alleen de oudste stokken in aanmerking. Handmatig geoogst en apart gevindiceerd, 16 maanden op Franse eiken vaten gerijpt. Het eindresultaat is wellicht stout en brutaal te noemen. De concentratie, kracht en diepgang is namelijk ongekend!!
De Grote Hamersma 2020: “ (...) Mooie, eigenwijze zuidblend. Tropentoets wordt licht aangeslagen, tijm, rozemarijn en kamille op de achterste rij. Gember wordt gestemd. Mooie zuren. Fijn in het sap. Wat ronder en zwoeler dan de 2016 die ook nog steeds in omloop is. ”
Pasta met gamba’s, gegrilde vis, bouillabaisse en gebakken varkenshaas
Bekroonde wijnPerswijn 4 sterren
Deze bekroonde Sauvignon is het vlaggenschip voor het wit van het Domaine de l'Engarran. Een echte topwijn: mooi rijp, rond, toch fris met diepgang en subtiele hints van vanille.
Griet, rode mul, roodbaars en schelpdieren
Bekroonde wijn Een ster in de Guide Hachette
Bijzondere blend uit één van de weinige AOP’s in de Loirestreek waar Chardonnay mag worden aangeplant. Gemaakt van 80% Sauvignon en 20% Chardonnay. Een wijn met een goede reputatie, getuige ook de vele malen dat hij in de Guide Hachette heeft gestaan.
Oesters, kaviaar, zoute haring, griet, coquilles Saint-Jacques, asperges en geitenkaas
Bekroonde wijn Score 8.5 van Onno Kleyn
De witte wijn Edition Z is een wijn waar je gulzig van wordt. Hier neem je nog een tweede glas van! De smaak is droog, sappig en vettig, maar ook hartig en ziltig. Pit, kracht en lengte. In de geur bloemen en kruiden, een snufje oud hout, wat grassigs en iets aards.
Wijnrecensent Onno Kleyn: “ De Zwölberich Edition Z 2016 is een bourgogneachtige witte, vet en droog, gerijpt in grote eikenhouten foeders en gemaakt van pinot blanc, pinot gris en auxerrois. Linksom en rechtsom is alles gelukt, de zachte vanilletoon van het hout verweven met bloemigheid, lindenbloesem vooral, de sappigheid, het luxe mondgevoel. Proeven is een privilege. De wijn komt uit Duitsland van een bedrijf langs de Nahe, een zijriviertje dat bij Bingen in de Rijn stroomt, en waar ze biodynamisch werken. Dat laatste is erg omslachtig en lange tijd was het geen recht pad richting kwaliteit, als je althans de geur en smaak van wijn als maatstaf neemt. Maar die horde is genomen, bij Zwölberich ”
Carpaccio, gebakken mosselen, zeebaars, kalkoen en zachte kazen
Zeer gewildBiologische topwijn
Frisse, sappige Riesling van wijnmakerij St. Nikolaus-Hof gelegen aan de rand van wijnstad Leiwen. Mooi droog met zachte hinten van peer. Een goede begeleider voor vis- en lichte vleesgerechten.
Carpaccio, gerookte zalm, eendenpaté, gebakken kalfszwezerik, zeebaars en forel
TopkeuzeScore 8.5 in De Grote Hamersma
Strogele Godello van wijngaarden van meer dan tachtig jaar oud, gelegen op hellingen op 950 meter hoogte met een lage opbrengst. Wijnmaker en eigenaar Roberto Martínez Ramos presenteert wederom een spectaculaire Godello van zeer beperkte productie.
De Grote Hamersma 2020: “Godello, het nieuwe goud van Spanje, is inmiddels doorgedrongen in Zamora, wijnregio in Castilië. Wijnmaker Roberto Martínez Ramos maakt er mooi, krachtig, stevig en vooral sappig wit van. Met tuttifruttiperzik, fijne bitters van een sinaasappel-grapefruitmarmelade en een licht vetje dat gepareerd wordt door felle zuren.”
Pasta’s met vis of schelpen, paëlla, kip en salades
Zeer gewildSulfietvrije Verdejo
Een 100% natuurlijke wijn van de Verdejo druif. In totaal zijn er slechts 6.000 flessen gemaakt. Bijzonder is dat tijdens de wijnbereiding geen sulfiet aan de wijn wordt toegevoegd en dat alleen de eigen natuurlijke gisten van de druiven worden gebruikt voor het gistingsproces. Het aroma zit boordevol geconcentreerde Verdejo en minerale aroma’s.
Vitello tonnato, asperge salade met langoustines en tonijncarpaccio
Ontdek aan de hand van onderstaande tips met welke gerechten en wijnen je tijdens de feestdagen goede sier kunt maken. Bij het samenstellen van de juiste wijn-spijs combinaties zijn er geen vaste regels, maar we hebben wel een aantal basis richtlijnen gehanteerd. Dit zorgt bij iedere gang voor een juiste balans qua smaak, intensiteit en structuur tussen wijn en kerstgerecht. Kerst - Garnalencocktail Retro eten op zijn best, eenvoudig te maken, feestelijk om te serveren én zeer gewild. Verse rauwe oesters, feestelijk, traditioneel en een échte delicatesse voor liefhebbers. Onweerstaanbaar in combinatie met truffelmayo, parmezaanse kaas, pijnboompitjes en rucola. Leuk om zelf te maken en je kunt al je favoriete ingrediënten in je sushi-roll verwerken. Licht-zoet, gestoomd gerecht uit de Kantonese keuken, veelal op smaak gebracht met gember, chilipeper en soja. Verfrissende koude, rauwe soep in Spaanse stijl die barst van de smaak en die ook nog ’s super gezond is. Kerst - Op de huid gebakken zeebaars Verras de visliefhebbers met een op de huid gebakken zeebaarsfilet met witte wijnsaus of tomaatreepjes met citroensap. Eend met sinaasappel, een klassiek Frans hoofdgerecht en heel makkelijk om te maken. Hou je kerstdiner puur en simpel met verse Sint-Jacobs schelpen, goede echte boter, olijfolie, citroen, peper en zout! Een plateau zeevruchten met mosselen, oesters, garnalen en langoustines is écht smikkelen voor visliefhebbers. Wat een feest! Heerlijk op de graad gebakken zeetong of tarbot met citroen en peterselie. Gebakken tonijn met wasabi-mayonaise of een salsa van tomaten en koriander. Onweerstaanbaar lekker! Feestelijk van smaak met room, tomaat en koriander of zelfgemaakte gremolata van citrusrasp, peterselie en knoflook. Kerst - Paella met gamba's en mosselen Echt een smaakbommetje! Verwen je gasten met een authentieke Spaanse paëlla met gamba’s en mosselen. Kabeljauw, heerlijk in combinatie met citroen risotto of met krieltjes, spek en kappertjes. Uit een pak of zelfgemaakt, maak een klassieke kaasfondue met broccoli, kerstomaatjes en stokbrood. Een culinair hoogstandje. Serveer kreeft met citroen, kruidenboter, terriyaki of limoenmayonaise. Heerlijk met knoflook of tomatensaus. Je kunt ook een vissersstoofpotje maken met langoustines, rijst en koriander. Een echte wintervis, lekker met kastanjes, champignons en gepofte aardappel. Lekker om te marineren in saffraan en honing. Serveer met groene asperges en pesto-citroen yoghurt dip. Kerst - Aardbeien met slagroom Lekker en simpel om te maken. Combineer met ijs en verkruimelde koekjes. Maak een luchtige vruchtenbavarois van aardbeien, frambozen of abrikozen en zet ze van tevoren klaar in je koelkast. Keuze genoeg! Van limoen, chocola en bosvruchten tot kokos en zoute caramel. Kies uit smaakcombinaties van vanille met kaneel, lemongrass of chocolade met chilipepers. Populair Italiaans dessert van mascarpone, zabaglione, espresso, lange vingers en Marsalawijn. Feestelijk en makkelijk te maken dessert van slagroom, meringue en fruit zoals aardbeien of banaan.
Voorgerechten
Garnalencocktail | Pinot Blanc | Vernaccia di San Gimignano | Côtes de Gascogne Blanc
Oesters | Champagne | Muscadet Cru | Sauvignon Blanc
Carpaccio | Riesling trocken bio vegan | Saint-Emilion Grand Cru | Weissburgunder
Sushi | Muscadet Cru | Alvarinho | Riesling trocken bio vegan | Moscato Giallo-Bianco
Dim Sum | Gewürtztraminer | Pinot Blanc | Riesling Spätlese
Gazpacho | Pinot Grigio | Albariño | Sauvignon Blanc
Hoofdgerechten
Gebakken zeebaars | Bourgogne Rouge | Viognier | Weissburgunder
Eend – Canard a l’orange | Gewürtztraminer | Chardonnay | Riesling Feinherb
Coquilles Saint-Jacques | Grauburgunder Reserve | Sauvignon Blanc | Pinot Gris
Fruits de mer | Riesling Spätlese | Elzas Sylvaner | Muscadet Cru | Chenin Blanc - Viognier
Gebakken tong of tarbot | Meursault | Pouilly Fuissé bio | Chardonnay
Gebakken tonijn | Spätburgunder | Bourgogne Chardonnay | Pinot Noir | Frühburgunder
Gegrilde heilbot | Albarín Blanco | Biologische Chardonnay | Rueda Verdejo
Paëlla met gamba's en mosselen | Penedes Cava Brut | Viognier | Rueda Verdejo
Kabeljauw | Champagne | Grüner Veltliner bio | Meursault
Kaasfondue | Pinot Blanc | Weissburgunder | Côtes de Gascogne Blanc
Kreeft | Champagne | Bourgogne Chardonnay | Côtes du Rhône Blanc | Moscato Giallo-Bianco
Langoustines | Vermentino | Verdicchio | Albarín Blanco
Schelvis | Alvarinho | Bordeaux Blanc | Rueda Verdejo
Zwaardvis | Viognier | Chardonnay | Albarín Blanco
Nagerechten
Aardbeien met slagroom | Champagne Cuvée Rosée | Bordeaux Blanc dessertwijn | Muscat Blanc dessertwijn
Bavarois | Muscat Blanc dessertwijn | Bordeaux Blanc dessertwijn | PX Dry
Cheesecake | Muscat Blanc dessertwijn | Bordeaux Blanc dessertwijn | PX Dry
Crême brulée | Muscat Blanc dessertwijn | Bordeaux Blanc dessertwijn | PX Dry
Tiramisu | Muscat Blanc dessertwijn | Bordeaux Blanc dessertwijn | PX Dry
Eaton Mess | Champagne Cuvée Brut Rosée | Bordeaux Blanc dessertwijn | Muscat Blanc dessertwijn
Wil je meer topwijnen bekijken? Die vind je hieronder. Bekijk ons aanbod biologische wijnen of ontdek onze rode kerstwijnen top 10. Stuk voor stuk wijnen van topkwaliteit voor een geweldige prijs.
Liever een biologische wijn bij het kerstdiner? Dat kan! Bekijk onze top 10 biologische wijnen om met de kerstdagen bewust te kunnen genieten van geweldige kwaliteit.
Zoek je naast witte wijn ook een lekkere rode wijn voor bij het kerstdiner? Bekijk dan onze rode kerstwijnen top 10 en vind nog meer feestelijke kerstgerechten ter inspiratie. Andere topwijnen voor bij het kerstdiner
Biologische wijnen
Onze selectie is afkomstig van wijnhuizen, waar duurzaamheid en respect voor het milieu hoog in het vaandel staan. Geproefd en geselecteerd door gepassioneerde winkeliers en importeurs.
De 10 beste rode wijnen voor Kerst
Ontdek de mooiste rode wijnen van Cabernet Sauvignon, Bordeaux, Côtes du Rhône, Gigondas, Haute-Médoc, Pomerol en Vacqueyras of Brunello di Montalcino, Spätburgunder en Tempranillo. Bestel je favoriete kerstwijn eenvoudig online. Van klassiek Frans, zwoel Italiaans tot krachtig Spaans.
Wat vinden onze klanten
Neem vrijblijvend contact met ons op